Interzicerea debranşării de la sistemul centralizat de încălzire, sancţionată de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării

Interzicerea debranşării de la sistemul centralizat de încălzire, sancţionată de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării

ENET a interzis debranşările în anumite zone din Focşani

CNCD a recomandat Consiliului Local Focşani să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii dintr-o hotărâre de consiliu local care stabileşte zonele unitare de încălzire.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu doi ani, şase familii de proprietari care locuiesc într-un bloc din Focşani, au făcut cerere la societatea de termoficare ENET pentru debranşare, solicitând să nu mai primească apă caldă şi căldură în sistem centralizat.

Cererea a fost motivată prin faptul că respectivii erau singurii care au mai rămas captivi la sistemul centralizat şi că facturile pe timp de iarnă sunt foarte mari, alternativa pentru acest lucru fiind montarea de centrale individuale de apartament, aşa cum au şi vecinii lor,

Cererea proprietarilor s-a lovit însă de un răspuns categoric al ENET, care se leagă de o decizie a Consiliului Local Focşani, prin care în oraş au fost stabilite mai multe zone unitare de încălzire şi s-au făcut mai multe investiţii la sistem.

"Prin programul de investiţii «Termoficare căldură şi confort», investiţie a Primăriei municipiului Focşani, beneficiaţi de sistem nou şi modern de distribuţie a energiei termice prevăzut şi cu circuit de recircularea apei calde de consum, care asigură instant acest serviciu astfel încât debranşarea condominiului dvs. va influenţa negativ buna funcţionare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice, din zonă, cât şi a reţelei de distribuţie şi transport energie termică. În urma acestui proiect şi conform HCL 514/22.12.2016, zona în care este situat şi apartamentul dvs este declarată «Zona unitară de încălzire» unde conform Art. 250, lit. (a). din Ord. ANRSC 91/2007, sunt interzise debranşările de la sistemul centralizat de distribuţie energie termică nu se aprobă”, se arată în adresa ENET către Asociaţia de proprietari nr. 688.

Oamenii au depus o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării şi după analiza aspectelor reclamate, CNCD le-a dat dreptate.

Potrivit CNCD, aspectele sesizate de petenţi constituie fapte discriminatorii. Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării a sancţionat cu avertisment Consiliului Local Focşani şi a recomandat ca partea reclamată (CL Focşani) să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii hotărârii de consiliu local.

“Colegiul director reţine că s-a săvârşit o faptă de discriminare şi este de opinie că aspectele  ce fac  obiectul prezentei plângeri intră sub incidenţa art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 10, lit h din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în hotărârea Consiliului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: