Indisciplina elevelor la 1924. „Puneţi-mi şi dumneavoastră o notă de bogdaproste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În şcoli, regulamentele erau mai stricte ca azi FOTO: Digi24
În şcoli, regulamentele erau mai stricte ca azi FOTO: Digi24

Din documentele de arhivă aflate la Direcţia de Arhive Judeţeană Vrancea reiese că măsurile luate în acele timpuri erau mai aspre pentru elevi.

Pentru că tot suntem în perioada examenelor şi vom afla în curând ce perle vor mai scoate elevii noştri, aflăm că în urmă cu un secol, culmea, nu cât de obraznici erau băieţii de altădată, ci tocmai elevele de pe acele vremuri.

O mână de şcolăriţe din oraşul Focşani, de clasa a patra de liceu (a VIII-a actuală) în anul 1924, au exasperat tot corpul profesoral, determinând organizarea a numeroase şedinţe în care dascălii au analizat şi au luat măsuri dintre cele mai aspre împotriva vinovatelor.

Din documentele de arhivă rezultă că năzdrăvăniile au fost comise de elevele fostului Liceu de Fete, din care a luat fiinţă actualul Colegiu „Al Ioan” Cuza din Focşani. 

Aşadar, în 1924 profesorii, diriginţii au luat în discuţie un caz de gravă indisciplina a elevei Elena Stoica căreia i s-a imputat o fraudă: încercare de copiere la ora profesoarei Stănescu. Eleva a adus de acasă un caiet cu teza pregătită, iar pe caietul din clasa a scris insulte la adresa profesoarei. 

„Întemeierea Moldovei: Bogdan fu întemeietorul Moldovei cu toate că legenda spune despre Dragoş”. În caiet a mai scris că „Domnişoara Stănescu, dacă aş fi învăţat de acasă, că am avut sărbătoare, aş fi scris şi eu câteva rânduri, dar vezi că împrejurările au făcut să nu ştiu absolut nimic. Aşa că puneţi-mi şi dumneavoastră o notă de bogdaproste, iar eu voi zice Domnul să vă aibă în plată că bună a mai fost Domnişoara. Să ai în vedere că suntem vecine şi când oi trece pe la mine îţi trântesc ceva în cap”, a scris eleva în teză. 

Sancţiunea a fost aspră: eleva a fost eliminată din şcoală, până la finele anului şcolar.

FOTO: Document păstrat în Arhivele Vrancea

document

În altă zi, colegiul profesoral a constatat că mai multe eleve de la această instituţie şcolară au mers la Arestul preventiv din Focşani, unde au oferit prin ofiţerul de serviciu bomboane legionarului Corneliu Zelea Codreanu, care era încarcerat în Focşani, în aşteptarea procesului pentru crimă comisă împotriva prefectului poliţiei Iaşi. Procesul nu s-a mai ţinut la Focşani, ci a fost strămutat, din cauze de siguranţă publică, tocmai la Turnu Severin, dar elevele au simţit pe pielea lor ce a însemnat să fi simpatizat cu acest personaj.

FOTO: Document păstrat în Arhivele Vrancea 

document arhiva

Dintre regulile pe care trebuiau să le respecte elevele, sunt menţionate acelea de a nu scrie şi scrijeli pe pereţi şi pe bănci, să poarte întotdeauna uniforme şcolare şi numere matricole, să nu stea în Grădina Publică decât între anumite ore şi doar însoţite de părinţi.

Elevele care erau găsite în oraş după ora 20.00 erau aspru pedepsite  şi le era interzis să viziteze iarmarocul din 15 mai, un fel de sărbătoare locală, precum şi pe cel de vară.

Elevele de clasa a VIII-a care aveau permisiunea să nu poarte uniforma, ca un fel de excepţie de la regulă, trebuiau totuşi să poarte o îmbrăcăminte şi o pieptănătură cât se poate de modeste.

Sunt doar câteva din aspectele din viaţa şcolilor consemnate în documentele de altădată, de unde rezultă că actele de indisciplină erau, şi atunci, asemănătoare cu cele de azi.

Vă mai recomandăm:

Cum erau pedepsiţi elevii în secolul al XIX-lea. „Loviturile în cap sau peste urechi au fost considerate cele mai periculoase“

Director de liceu şi un profesor, bătuţi în şcoală de un licean care zăcea beat pe hol: "Îi făceam felii de salam. Au făcut figuri"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite