Imagini spectaculoase de la intervenţia salvatoare a celor 12 muncitori prinşi de viitură în mijlocul apelor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii au fost salvaţi după 24 de ore FOTO: ISU Vrancea
Muncitorii au fost salvaţi după 24 de ore FOTO: ISU Vrancea

Complexitatea misiunii pentru salvarea celor 12 muncitori forestieri a impus suplimentarea forţelor de intervenţie gradual, fiind trimise în sprijin echipaje din judeţele vecine, Bacău şi Covasna, de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile Salvamont.

GALERIE FOTO

Nu mai puţin de 12 muncitori forestieri, printre care şi un adolescent de 16 ani şi trei femei, care lucrau în zona de munte din Vrancea, la Nereju, au rămas încă de vineri izolaţi din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala.

Operaţiunea de salvare nu s-a putut face în aceeaşi zi, din cauza vremii nefavorabile şi a drumului greu accesibil, astfel că misiunea de evacuare a lor a continuat în ziua de sâmbătă, când au fost concentrate foarte multe forţe de intervenţie: pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti şi chiar localnici.

Printr-un sistem provizoriu tip tiroliană, pus la dispoziţie de salvamontişti, s-a reuşit accesul unui salvator montan către persoanele izolate.

„Distanţa mare, aproximativ 30 de metri, precum şi dificultăţile de comunicare generate de zgomotul apei au îngreunat mult instalarea dispozitivului amintit. Tiroliana, acest ansamblu de transport, presupune montarea mai multor corzi între două puncte fixe, deplasarea făcându-se cu ajutorul unor scripeţi şi centuri sau hamuri. Întinderea corzilor a devenit o provocare, iar soluţia, una inedită, aş zice, a fost folosirea unei lansete de pescuit, care în mâna unui pescar iscusit, coleg pompier, a dat rezultate maxime”, potrivit pompierului Marius Adrian Coviltir, care a participat la acţiunea de salvare.

Astfel, într-un interval de două ore, au fost evacuate în siguranţă cele 12 persoane: un minor, trei femei şi opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani.

După o primă evaluare medicală a persoanelor evacuate, s-a constatat că acestea nu au probleme care să impună transportul la spital.

„S-a recurs la această soluţie din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a zonei muntoase greu accesibile, cu vizibilitate redusă, precum şi a distanţei mari dintre malul râului şi locaţia persoanelor izolate. Misiunea pompierilor a fost una dificilă întrucât metodele de traversare a râului au fost extrem de limitate iar zona era lipsită de semnal GMS, comunicaţiile între echipajele de salvatori fiind îngreunate. Durata intervenţiei s-a prelungit pe mai bine de 24 de ore şi din cauză că până la locul intervenţiei echipajele au trebuit să parcurgă pe jos o distanţă de circa 7 km”, potrivit ISU Vrancea.

Complexitatea misiunii a impus suplimentarea forţelor de intervenţie gradual, fiind trimise în sprijin echipaje din judeţele vecine, Bacău şi Covasna, de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile Salvamont.

Vă recomandăm să mai citiţi:

S-a finalizat evacuarea celor 12 muncitori izolaţi de viitură în Vrancea. Salvatorii au folosit  un sistem de tip tiroliană

Pericol în mai multe localităţi din Vrancea, unde puhoaiele de apă fac ravagii FOTO VIDEO

Zeci de gospodării din comuna Bilieşti sunt sub ape. DJ204 D este blocat, la Podul Zamfirei  VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite