Pericol în mai multe localităţi din Vrancea, unde puhoaiele de apă fac ravagii FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zona Nereju situaţie este critică
În zona Nereju situaţie este critică

Meteorologii au anunţat că vremea rămâne în continuare ploioasă, cel puţin până duminică, Vrancea fiind sub avertizare Cod Portocaliu.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul judeţului Vrancea, în perioada 18 iunie – 19 iunie 2021, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au fost primite mai multe apeluri, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă.

În perioada menţionată, judeţul Vrancea  a fost sub incidenţa fenomenelor meteorologice Codurilor Galben, Portocaliu şi  Roşu. Totodată, au fost emise  2 mesaje Ro-Alert de avertizare a populaţiei privind pericolul de inundaţii în localităţile Tulnici, Lepşa şi Greşu şi un mesaj Cod Roşu pentru fenomene meteorologice periculoase în zona de Nord-Vest a judeţului.

Intervenţiile pompierilor

 O situaţie deosebită a fost înregistrată vineri seara, respectiv 18 iunie, pe raza localitătii Nereju: 12 persoane, aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate  din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala. În cursul nopţii s-a monitorizat situaţia de cadre ISU şi voluntari SVSU. Operaţiunile de salvare s-au reluat în această dimineaţă. La faţa locului acţionează din cadrul ISU Vrancea - 13 pompieri cu 2 autospeciale de primă intervenţie, 2 bărci, 1 ambulanţă SMURD,  1 autovehicul de capacitate mărită de trecere (utv); din cadrul IJJ Vrancea - 7 jandarmi cu 2 autoturisme de teren şi o dronă, din cadrul Serviciului Salvamont -3 angajaţi, din cadrul SVSU Nereju - 6 voluntari. 

Premierul Florin Cîţu a organizat sâmbătă o videoconferinţă cu prefecţii, în contextul inundaţiilor. Acesta a avut un dialog cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, despre situaţia celor 12 muncitori izolaţi de ape la Nereju.

"Situaţia de la Vrancea încă este în derulare, avem acei 12 muncitori care au rămas izolaţi şi acolo situaţia este în curs de rezolvare", a declarat Florin Cîţu.

Raed Arafat a menţionat că se speră  până sâmbătă seara ca cei 12 muncitori să fie evacuaţi, în sprijinul lor urmând să vină şi salvatorii de la Salvament Covasna.

"Referitor la situaţia de la Nereju, în judeţul Vrancea, avem 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă s-au refugiat într-un vagon remorcă. În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să îi pierdem în timpul salvării, astăzi s-au reluat operaţiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară Salvamont din Covasna. Avem acolo din Vrancea o echipă de la Salvamont, plus ISU din Vrancea. A mai fost astăzi o tentativă care din nou a eşuat pentru că nu s-a putut fixa tiroliana. La acest moment, legătura cu ei există, problema e că e o zonă cu acces greu, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos în zonă. Pe cale aeriană s-au făcut mai multe evaluări, nu putem intra în zonă, să îi scoatem cu troliu. E o zonă montană şi elicopterele nu pot intra, plus ploile care sunt. Vom încerca să îi salvăm până la finalul zilei”, a declarat Arafat.

Nivelul apei este în creştere la această oră în zona Nereju, la Brădăceşti. Acolo se aşteaptă o nouă viitură. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, se află la faţa locului şi analizează împreună cu specialiştii măsurile de intervenţie ce urmează să fie luate.

O altă situaţie a fost anunţată  în această dimineaţă, 19 iunie, pe raza comunei Nistoreşti: în cătunul Podu Târdei un pod care asigura accesul auto a  fost avariat, iar accesul în zonă se realizează pietonal pe o punte. La punctul Mişina din comuna Nistoreşti, la ieşire din satul Vetreşti-Herăstrău, pe DJ 205 M s-a acumulat apă de circa 200 m pe ambele sensuri de mers. Porţiunea de drum afectată realizează calea de acces către un drum forestier.

La faţa locului acţionează SVSU Nistoreşti. De asemenea, în pe raza aceleiaşi comune, 2 bovine au rămas izolate în albia râului Năruja. Momentan nu se poate interveni pentru evacuarea acestora în siguranţă dar se monitorizează în permanenţă debitul râului pentru a putea acţiona când nivelul apei va permite. La faţa locului se află pompieri din cadrul Punctului de Lucru Năruja şi voluntari de la SVSU Nistoreşti.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Mărăşeşti, Tulnici şi Vânători acţionează pentru evacuarea apei acumulată în curţile a 3 gospodării. În localitatea Mirceşti a fost evacuată în siguranţă, la vecini, o familie formată dintr-o mamă şi 3 copii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite