Haos în parcările din Focşani. Camera de Conturi ceartă şi Primăria pentru "superficialitate"

Haos în parcările din Focşani. Camera de Conturi ceartă şi Primăria pentru

Firma Parking Focşani

Societatea care administrează, întreţine şi exploatează locurile de parcare din Focşani, înfiinţată în 2017, a fost controlată de Curtea de Conturi, fiind descoperite mai multe greşeli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai nouă societate subordonată Primăriei Focşani, SC Parching SA, a fost luată în vizor de Camera de Conturi, care anul trecut a efectuat un control de fond cu privire la funcţionarea serviciului public de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor care aparţin domeniului public şi privat din municipiu.

Societatea Parking, în care Primăria investeşte bani grei de trei ani şi care a mers până acum doar pe pierderi, stă foarte prost la capitolul organizare, deşi are aproape 40 de angajaţi.

Astfel, inspectorii Curţii de Conturi spun că atunci când s-a făcut codificarea parcărilor s-au produs greşeli, în sensul că două sau trei parcări au primit acelaşi cod. Totodată, aceleaşi parcări au primit denumiri diferite sau nu sunt inventariate în domeniul public sau privat de către Primărie. Nu mai vorbim despore parcări care nu au fost predate.

“Există parcări administrate de SC Parking Focşani SA, înscrise în hotărâri ale Consiliului Local, fără a fi predate pe bază de documente de către Primăria Municipiului Focşani ( HCL nr.47/31.1.2019); parcările predate nu au înscrise elementele de identificare respectiv: numărul de inventar, data la care au fost puse în funcţiune, elemente constructive, suprafaţa şi valoarea acestora”, spune raportul. Se mai menţionează că nu au fost inventariate toate locurile de parcare aflate în administrare.

Pentru situaţia de la Parching a fost găsită vinovată şi Primăria Focşani, care a tratat cu superficialitate procesul de predare spre administrare a bunurilor şi nu cunoaşte toate bunurile aflate în administrarea SC Parking Focşani SA şi valoarea acestora.

Curtea de Conturi menţionează că Primăria nu a colaborat cu societatea comercială în vederea clarificării situaţiilor de necorelări şi neconcordanţe apărute, nu a urmărit protejarea patrimoniului public şi privat al Municipiului Focşani şi nu a pus la dispoziţia societăţii din subordine evidenţa nominală  a locurilor de parcare ocupate atunci când s-a înfiinţat firma.

Inspectorii Curţii de Conturi l-au luat în vizor şi pe managerul SC Parking, care nu cunoaşte şi nu a implementat niciodată cadrul de reglementare a controlului intern şi nu a identificat riscurile.

“Lipsesc procedurile operaţionale (instrucţiuni de lucru), pentru activităţile componente ale sistemului de control intern/managerial; procesul de management al riscului nu se efectuează; nu sunt  stabilite obiective; conducerea nu primeşte raportări sau acestea nu sunt utilizate şi nu se iau măsuri corective; conducerea nu a elaborat un plan de dezvoltare a controlului intern”, se mai arată în concluziile Curţii de Conturi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările