De unde vine expresia „Minciunile lui Münchhausen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen   FOTO: Wikipedia
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen   FOTO: Wikipedia

Gottfried August Bürger a făcut o muncă de documentare titanică pentru a reuşi să-l portretizeze pe eroul cărţii sale, celebrul baron aventurier.

Deşi literatura universală a creat foarte multe imagini de mincinoşi, precum "Pirgopolinice", soldatul fanfaron al lui Plaut, "Lelio", mincinosul lui Goldoni, niciunul din aceşti eroi nu l-a întrecut pe faimosul Münchhausen.

Asta pentru că spre deosebire de ceilalţi, care au trăit din imaginaţia scriitorilor lor, eroul cărţii „Uimitoarele aventuri ale baronului Münchhausen”, scrisă de Gottfried August Bürger, a existat în realitate. 

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (1720-1797) a fost un nobil german, supranumit "Baronul mincinos", fapt pentru care este trecut pe aşa-numita „listă neagră” a familiei nobiliare Münchhausen.

El a rămas vestit în cercul său de prieteni prin poveştile şi aventurile imaginare pe care le scornea.

"Ofiţer german, a a servit armata rusă în luptele contra turcilor. Aventurile lui amuzante au fost povestite de Raspe (Anglia-1785), Gottfried Burger (Germania-1786) etc. Dar o serie din isprăvile puse pe sema lui Münchhausen sunt compliate şi se găsesc la: Bebel în <<Facietiae>>, Castiglione în <<Cortegiano>>, Bildermann în <<Utopia>>, Lange în <<Deliciae academicae>> etc. De la acest nume s-a născut şi <<münchhausiadă>>, pentru minciunile celel mai gogonate spuse pe tonul cel mai serios", scrie I. Berg, în "Dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre".

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite