Aurel Giurgea este maestru emerit al sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în anii `80 era fotbalist profesionist la UMT Braşov, Aurel Giurgea s-a îndrăgostit iremediabil de artele marţiale

A început să practice artele marţiale în anul 1982, la Braşov, pe când practica cu destul succes fotbalul.

Mentorul său a fost profesorul Tudorel Simion. Nu a putut renunţa imediat la fotbal şi a făcut mulţi ani, în paralel, fotbal şi karate.

„Nu puteam da cu piciorul fotbalului pentru că era marea mea dragoste, dar eram angajat şi la UMT Braşov. Un văr de-a meu mi-a făcut cunoştinţă cu profesorul braşovean Tudorel Simion. M-a convins pe loc să vin la sala de antrenamente", povesteşte cu emoţie, Aurel Giurgea.


Focşăneanul a reuşit în cariera sa de sportiv să ia trei medalii la Campionatele Naţionale de Karate: două de argint şi una de bronz.

Giurgea spune că, în ciuda condiţiilor precare de pregătire din acele vremuri, tinerii care veneau la sala de antrenamente erau mult mai dedicaţi artelor marţiale decât cei de astăzi:

„Ne pregăteam de cele mai multe la lumina lămpii de gaz sau de la cea a lumânării. Înainte de 1989 se lua lumina după ora 20.00, aşa că eram nevoiţi să lucrăm mai mult pe întuneric. Am strâns din dinţi şi rezultatele s-au văzut", povesteşte Giurgea.

A fost trimis în mină


Aurel Giurgea a avut de-a face şi cu Securitatea. În anu1987 a fost trimis în şomaj de conducerea fabricii unde era angajat, UMT Braşov, pentru că a participat la mişcarea de protest împotriva Partidului Comunist.


„M-au trimis atunci la mina de la Uricani. Am stat câteva zile şi am fugit în Bucureşti. Mi-a fost teamă că voi fi urmărit de Securitate, dar nu m-a mai căutat nimeni. Am continuat să fac arte marţiale în Bucureşti. Aurel Pătru mi-a fost antrenor şi am învăţat multe de la el. Asta se întâmpla între ani 1988 şi 1990", îşi aminteşte maestrul.


În 1990 s-a întors în Focşani şi şi-a făcut propriul club de arte marţiale. A avut succes, pentru că era ceva nou pentru focşăneni. Rezultatele au început să apară la puţin timp asta lucru datorat în mare parte că pe mâinile profesorului Giurgea au ajuns copii foarte talentaţi.

Peste 300 de medalii în competiţii

În cei 20 ani de antrenorat, Aurel Giurgea a adunat cu sportivii săi peste 300 de medalii în competiţiile interne şi internaţionale.


„Am în palmares câteva titluri mondiale şi europene. Am adus pentru Vrancea şi medalii de aur de la Campionatele Naţionale, Balcaniade şi Cupe Mondiale, dar şi de la alte concursuri de prestigiu din ţară sau străinătate.

Media în fiecare an este de 15 medalii", se mândreşte Aurel Giurgea cu perfomanţele obţinute de elevi săi.

întrebări şi răspunsuri

Ce culoare are centura pe care aveţi acum?
Am centura neagră 5 DAN. Am susţinut un examen dificil la Campionatul Mondial de anul acest din Ungaria în faţa unor mari maeştri. Sunt şi maestru emerit al sportului, titlu care se acordă pentru lucruri merituoase în sport.

La ce stagii importante aţi participat?

M-am antrenat cu loturile naţionale ale Germaniei şi Italiei. A fost o experienţă unică. Am fost şi la stagii de pregătire în Japonia. M-am întâlnit cu mari maeştri de la care am numai de învăţat. Eşti mai sigur pe tine şi îţi dai seama că fără lucru continuu nu faci nimic. Asta am încercat să le insuflu şi sportivilor mei.


Ce-i place

Artele marţiale fac parte din viaţa mea. Îmi place să stau alături de familie. Merg la sala de antrenament cu mare drag de fiecare dată. Cred că asta lipseşte românilor. Să se ducă în fiecare zi cu plăcere la locul de muncă. Sunt mulţi care fac un anumit lucru, doar de dragul de a scoate ceva bănuţi.

Ce nu-i place


Niciodată nu mi-a plăcut să mă plâng. Am strâns din dinţi atunci când lucrurile nu mergeau aşa cum trebuie. Nu vreau să-i văd pe oamenii care se gudură pe lângă politicieni pentru a câştiga un post anume.

Profil
NĂSCUT
10.03.1966
STUDII Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
OCUPAŢIE Antrenor karate CS Unirea Focşani
FAMILIE Căsătorit, trei copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite