VIDEO Cazinoul din Constanţa, „îmbrăcat” în schele. Când încep lucrările de reabilitare

VIDEO Cazinoul din Constanţa, „îmbrăcat” în schele. Când încep lucrările de reabilitare

Muncitorii instalează schelele                                                                FOTO: Radu Cornescu

Muncitorii au început să instaleze schelele pe faţada Cazinoului din Constanţa. Restaurarea şi consolidarea clădirii va costa peste 56 de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muncitorii au început să instaleze schelele pe faţada clădirii Cazinoului din Constanţa. În şedinţa de Guvern de luni, 6 aprilie, Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, a anunţat că pe data de 15 aprilie va fi dat ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanţa.

„Pe data de 15 aprilie vom da, cel mai târziu, ordinul de începere a acestor lucrări. Deci noi cei de la Ministerul Lucrărilor Publice ne ţinem de investiţiile programate şi de termenele propuse. Vom reconstrui Cazinoul Constanţa. Avem finanţare avem bani, avem proiectul, ne ţinem de termene, vom finaliza aşa cum ne-am angajat”, a spus ministrul Ştefan.
 
Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul  „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.
 
La clădirea emblematică a oraşului a fost refăcută structura de rezistenţă la stâlpi, grinzi şi planşee. De asemenea, au fost refăcute tencuielile exterioare şi interioare, învelitorile ornamentele, inclusiv cele patru turnuri, pardoselile exterioare şi interioare lucrate în marmură, albă, verde, roşie. S-au refăcut ornamentele deteriorate, vitraliile de la ferestre, tâmplăria, lambriurile. Artiştii plastici au refăcut aproximativ 3.000 de metri pătraţi de decoraţii murale.
 
VIDEO: Arhitect Radu Cornescu
 
În afară de lucrările propriu-zise de reparaţii, s-au mai făcut şi lucrări de extindere: s-a extins parterul cu o travee pe latura de nord-est, integrându-se în arhitectura clădirii Art Nouveau, şi s-a extins subsolul în aceeaşi zonă, realizându-se şi o rampă auto de aprovizionare a acestuia. Între anii 1960 şi 1989, Cazinoul a aparţinut de ONT Litoral. În anul 1955, clădirea a suportat unele reperaţii făcute de deţinuţii politici. 
 
În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.
 
 
Ulterior, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare.
 
Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 
 
Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.
 
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: