Un an de la crima înfiorătoare din Vama Veche. Cum a ajuns criminalul-adolescent să fie lăsat liber opt ore zilnic

Un an de la crima înfiorătoare din Vama Veche. Cum a ajuns criminalul-adolescent să fie lăsat liber opt ore zilnic

Autobuzul în care a avut loc crima

Duminică, 5 mai, se împlineşte un an de la teribila crimă din Vama Veche. Dosarul penal a trecut de prima instanţă, acum Curtea de Apel urmând să-l judece definitiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că este principalul suspect al crimei, Răzvan Andrei Zaharia (acum are 18 ani), din Constanţa, s-a bucurat în tot acest timp de ore bune de libertate în fiecare zi.

Conform motivării instanţei care a dat primul verdict în cazul crimei de la Vama Veche, Răzvan Zaharia l-a cunoscut pe Gabriel Stănilă cu ocazia zilei de 1 mai. Răzvan era însoţit de trei prieteni din Constanţa. Apoi, pe 4 mai, cei patru constănţeni au revenit în Vama veche unde s-au întâlnit din nou cu viitoarea victimă. „În autobuzul supraetajat au consumat cu toţii băuturi alcoolice în mari cantităţi, mai puţin victima care era deja în stare de ebrietate şi care a adormit pe o saltea. Când au ajuns în stare de ebrietate şi de euforie, mai ales că au consumat şi substanţe psihoactive, cei patru prieteni constănţeni au coborât la parterul autobuzului şi au întreţinut raporturi sexuale în grup, prin schimbarea partenerelor”, spun magistraţii. Apoi, toţi ocupanţii autobuzului au vrut să meargă într-un club de pe plajă unde nu au reuşit să intre ( cei patru erau minori, iar victima voia să intre cu băutură din exterior), aşa că victima s-a întors la autobuz unde s-a culcat, iar ceilalţi au mers la un foc de tabără de pe plajă.

Spre dimineaţă, cei patru prieteni s-au întors şi ei în autobuz şi, deoarece Răzvan făcea gălăgie la parterul acestuia, victima trezită din somn le-a cerut să facă linişte. Aşa s-a ajuns la conflict. „Altercaţia a degenerat, astfel că inculpatul a urcat înarmat cu o sticlă la etajul autobuzului, unde victima aştepta având în mână o mătură cu coadă. La etaj, inculpatul a gresat-o extrem de violent pe victimă, lovindu-o de mai multe ori cu pumnii, picioarele şi una sau două sticle goale în regiunea occipitală a capului, astfel încât i-a provocat grave leziuni cranio-cerebrale ce au condus în scurt timp la moarte”, se mai arată în motivarea instanţei.

După acest moment, cei patru tineri au plecat pe plajă şi au dormit, iar la un moment dat cineva le-a spus că victima din autobuz este în stare gravă. Au luat taxiul şi au plecat spre gara din Mangalia, apoi poliţia i-a prins în tren, în gara Costineşti.Liber să meargă la şcoală

Imediat după prinderea lui Răzvan, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsură menţinută de magistraţi până în luna iulie 2018, când judecătorul Cristina Eleni Marcu, de la Curtea de Apel Constanţa, a decis să „admită contestaţia formulată de inculpatul Zaharia Răzvan Andrei” şi a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Conform unor surse judiciare, judecătoarea şi-a motivat decizia de a-l scoate din arestul poliţiei pe presupusul criminal pe faptul că acesta este tânăr şi şi-a exprimat dorinţa de a-şi continua studiile întrerupte de arestarea sa. Mai mult, magistratul ar fi invocat şi faptul că Vama Veche este o staţiune libertină, fapta petrecându-se într-o perioadă de zile libere.

Condamnat, dar liber în continuare

La finalul lunii februarie 2019, judecătorii Tribunalului Constanţa au dat sentinţa pe fond în acest dosar: „luarea faţă de inculpatul minor la data faptei, a măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 6 (şase) ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor.” Judecătorii păstrează măsura arestului la domiciliu, cu posibilitatea de a merge la şcoală, scad din sentinţă un an pe care deja inculpatul l-a petrecut în arest la domiciliu şi îl obligă la plata a 25.000 de lei ca daune materiale şi morale unei rude a victimei.

Între timp, Răzvan Zaharia a devenit major, iar dosarul crimei din Vama Veche se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa care va fixa primul termen de judecată şi care va da o sentinţă definitivă.

Traficant la 15 ani

Tânărul nu este la prima faptă ilegală săvârşită, el fiind în atenţia celor de la DIICOT Constanţa încă din 2017  când a fost reţinut, împreună cu alte persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc în mod ilicit pentru consum propriu.

La data de 4 aprilie 2017 procurorii DIICOT — Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Constanţa, ocazie cu care au fost identificate 232 de grame cannabis, ţigarete cu cannabis, dispozitive de preparat, porţionat şi ambalare a dozelor de droguri, 3.665 de lei, precum şi alte mijloace de probă de interes pentru cauză.

Ajunşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa doar 6 din cei 7 suspecţi de trafic de droguri au fost arestaţi preventiv. Singurul care a fost plasat sub control judiciar este Răzvan Andrei Zaharia care avea 15 ani în anul 2016 când a intrat în atenţia DIICOT pentru desfăşurarea de activităţi ilegale. Măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, astfel încât, la data când s-a comis omorul din Vama Veche, tânărul de 17 ani se afla sub această măsură preventivă.

Dosarul se judecă la Tribunalul Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Suspectul crimei din Vama Veche, traficant de droguri de la vârsta de 15 ani.  Era plasat sub control judiciar

VIDEO Cine este minorul acuzat că l-a ucis pe bărbatul din Vama Veche

VIDEO UPDATE Moarte suspectă în Vama Veche. Principalul suspect este un minor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: