Sorin Strutinsky va fi judecat în arest la domiciliu în dosarul de la Tribunalul Constanţa

Sorin Strutinsky va fi judecat în arest la
domiciliu în dosarul de la Tribunalul Constanţa

Sorin Strutinsky

Sorin Strutinsky, prietenul lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu, va fi judecat în arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi de Curtea de Apel Constanţa, care a decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Strutinsky va rămâne însă după gratii deoarece este arestat în acelaşi dosar cu Radu Mazăre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sorin Strutinsky a primit astăzi o veste bună de la Curtea de Apel Constanţa. El va fi judecat în arest la domiciliu pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă de Tribunalul Constanţa. Decizia magistraţilor este definitivă.

Totuşi, Strutinsky nu iese deocamdată din închisoare deoarece este arestat preventiv într-un alt dosar, cel în care se află după gratii şi Radu Mazăre pentru că ar fi primit mită nouă milioane de euro.

Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată la începutul lunii martie pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

Potrivit DNA,  în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., SC Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. şi S.C. CDS Project S.R.L.

În perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., S.C. Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. şi S.C. CDS Project S.R.L. să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi: 465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. New Home Construct S.A., 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. Mehmetoglu S.R.L., 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L. , 5.376 lei, în patrimoniul S.C. Nefermin S.R.L.

În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa).

În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.

Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv S.C. Sisteme Internaţionale de Afaceri S.A., S.C. Panel Building System S.R.L., S.C. CDS Project S.R.L., S.C. Classic S.R.L. şi S.C. New Open Sector S.A.

De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015. În perioada 2013 - 2014, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale.

În perioada 2013 - 2014, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor comerciale să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului, după cum urmează: 36.800 lei în patrimoniul S.C. Sisteme Internaţionale de Afaceri S.A., - 103.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., - 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L., 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. Classic S.R.L., 124.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 159.588 lei, în patrimoniul S.C. New Open Sector S.A., - 116.917,12 lei către S.C. CDS Project S.R.L.

În acest fel, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În cursul anului 2013, Strutinksy a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Mai citiţi şi:

Sorin Strutinsky, prietenul lui Mazăre şi Constantinescu, trimis în judecată de DNA

Arpad Paszkany a recunoscut că Radu Mazăre i-a cerut un milion de euro pentru construirea unui mall

Nicuşor Constantinescu spune că anchetarea lui Sorin Strutinsky de către DNA este un abuz
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările