Radu Mazăre are un nou dosar penal. Deja arestat pentru 30 de zile, primarul este trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, primarul arestat al Constanţei Foto Mediafax
Radu Mazăre, primarul arestat al Constanţei Foto Mediafax

Radu Mazăre, primarul Constanţei, are un nou dosar întocmit de DNA. Procurorii anticorupţie au anunţat vineri, 3 aprilie, că Mazăre este trimis în judecată pentru 4 infracţiuni de abuz în serviciu.

Iată comunicatul DNA remis presei vineri, 3 aprilie:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu,

HORTOLOMEI MOSCU SORINA GINA, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor,

SC Mehmetoglu SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor,

SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.

La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată.
Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.

După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de Primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile.

Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanţa şi nici Ministerul Finanţelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi li s-a cerut acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafeţele de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză şi luarea măsurii preventive a interdicţiei dizolvării SC Bulevard SA“. 

Mazăre, deja în arest pentru 30 de zile

Radu Mazăre a fost arestat preventiv pentru 30 zile de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa a fost pronunţată joi, 2 aprilie. Primarul de la malul mării a fost dus în arestul IPJ Constanţa pentru că el are domiciliul în oraş. Totodată, edilul va rămâne pentru moment la Constanţa. Atunci când procurorul de caz va face o cerere în acest sens, Mazăre va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Măsura este necesară pentru că primarul trebuie audiat de mai multe ori pe perioada arestului preventiv.

Decizia arestării lui Mazăre aparţine magistraţilor ÎCCJ care au judecat miercuri, 1 Aprilie contestaţia propusă de procurorii DNA. Omul de afaceri Árpád Pászkány le-a spus procurorilor că Radu Mazăre ceruse mită un milion de euro pentru a elibera rapid un certificat de urbanism.

În referatul procurorilor se arată cum a luat Radu Mazăre o şpagă de un milion de euro de la reprezentanţii societăţii Tripont Invest SRL, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall, pe care această societate intenţiona să îl dezvolte în Constanţa.

În discuţiile telefonice interceptate de procurori, Árpád Pászkány, unul dintre investitorii mall-ului, se referea la Radu Mazăre cu numele conspirativ de ”Fasole”: ”Árpád Pászkány: La cine, la cine te referi ca abordat direct? George: Ăla, fasole (Mazăre Radu Ştefan - n.r.)”.

Pászkány a explicat procurorilor cum a ajuns mita la Radu Mazăre. „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obţinerea la timp a autorizaţiilor, avizelor şi a altor documente emise de Primăria Constanţa, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de 1 milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru. (...) Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizaţiilor, avizelor, certificatelor de construcţie de către Primăria Constanţa, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor”, a spus omul de afaceri Árpád Pászkány despre mita pentru Radu Mazăre, conform motivării magistraţilor.

Acelaşi document arată că o declaraţie incriminatoare la adresa lui Radu Mazăre i-a aparţinut chiar unui subaltern al acestuia. „Arhitectul-şef de la Primăria Constanţa, Toma Ionuţ, a făcut declaraţii despre existenţa acestor mite care erau pretinse atât de către funcţionarii mici, cât şi de către funcţionarii de rang înalt”, subliniază magistraţii în motivare.

Toţi martorii au arătat că Radu Mazăre a primit mita prin intermediul lui Sorin Strutinsky, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun SRL, banii find daţi prin încheierea contractelor fictive de publicitate.

Aceste contracte au fost întocmite în momente-cheie ale emiterii documentaţiilor de urbanism, iar prelungirea autorizaţiei de construire a fost făcută chiar înainte de a fi formulată o cerere în acest sens.

Vă mai recomandăm

Reţeta zilei oferită de DNA: „Mazăre la fiert până se înmoaie, apoi băgat la rece“

VIDEO Radu Mazăre, luat peste picior pe Facebook. I se spune „El Condamnate“

VIDEO Mihai, fratele lui Radu Mazăre, primele declaraţii după arestare: „El a fost surprins, dar e pregătit psihic. Viaţa noastră este de la agonie la extaz“

Radu Mazăre este în custodia Poliţiei Constanţa. Primarul va rămâne în arest timp de 30 zile

„Arestarea lui Mazăre era de aşteptat. Oraşul Constanţa trebuie să renască“

„Va urma un an de interimat la Primăria Constanţa. Alegerile vor avea loc la termen, în iunie 2016“

„Ilegalităţile din Primărie se vor opri odată cu arestarea lui Mazăre“

„Cât va sta în arest, poate Radu Mazăre se va gândi cât rău a făcut Constanţei“

Top 10 minciuni ale lui Radu Mazăre. Opoziţia enumeră promisiunile nerealizate ale primarului Constanţei


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite