Protest la Agenţia de Salvare a Vieţii pe Mare. Ce interese ar sta în spatele trecerii Agenţiei în subordinea IGSU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa foto: FB/Sindicat ARSVOM
sursa foto: FB/Sindicat ARSVOM

Câteva zeci de angajaţi ai ARSVOM - Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare - au protestat în faţa Prefecturii Constanţa. Oamenii solicită ca ARSVOM să nu treacă în subordinea Ministerului de Interne.

Circa 30 de angajaţi ARSVOM au protestat în dimineaţa zilei de marţi, 7 iunie, în faţa Prefecturii Constanţa faţă de decizia Guvernului de a trece Agenţia din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului de Interne.

În data de 18 mai, Senatul a votat Legea 281 pentru stabilirea unei ordonanţe de urgenţă sau reglementare a drepturilor privind transferul ARSVOM-ului din cadrul Ministerului Transporturilor la Ministerul de Interne, mai precis la IGSU. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

„Se urmăreşte de mult timp această organizare a IGSU, au preluat şi Salvamontul, şi Aviaţia, se doreşte şi Ambulanţa să o preia pentru a organiza acea Agenţie Naţională a Situaţiilor de Urgenţă. Am avut întâlniri cu domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, în luna ianuarie, în martie, când a venit la Constanţa, s-a pus problema desfiinţării ARSVOM-ului şi ni s-a comunicat că va ţine cont de doleanţele angajaţilor. Nu ni s-a comunicat nimic, nu ne bagă nimeni în seamă, nici din cadrul Ministerului de Interne, nici de la Ministerul Transporturilor”, susţine preşedintele sindicatului ARSVOM, Boris Lucian, 

Sindicaliştii spun că trecerea în cadrul IGSU ar însemna pierderea unor locuri de muncă, mai ales în rândul angajaţilor TESA. 

„În primul rând, personalul TESA ar fi vizat datorită faptului că IGSU nu cred că are nevoie de personal TESA pentru că funcţionează pe alte sisteme, iar personalul navigant, unde proporţia este de peste 80% în cadrul acestei agenţii, este deja depăşit din punct de vedere al vârstei datorită faptului că media de vârstă este peste 45 de ani în cadrul ARSVOM, iar IGSU la 45 ani, în cadrul Ministerului de Interne se pensionează”, spune preşedintele Federaţiei Sindicatelor Trans-Conex Portul Constanţa, Silviu Stanciu. 

Stanciu explică faptul că astfel de agenţii, în alte ţări, nu sunt în subordinea Ministerului de Interne sau Armatei, ci ele sunt sub autoritate civilă. „Suntem într-o situaţie de conflict, gândiţi-vă ce ar însemna să existe o catastrofă în Marea Neagră şi să intervină personal militarizat la acea salvare. De aceea, s-a şi mers pe această idee şi toate tratatele sunt făcute cu societăţi civile, iar ARSVOM în momentul de faţă este o agenţie cu personal civil în cadrul Ministerului Transporturilor”.

De asemenea, sindicaliştii spun că decizia privind ARSVOM ascunde interese politice şi financiare. „În momentul de faţă, domnul Raed Arafat, prin programul de fonduri europene a achiziţionat nave multirol, elicoptere şi alte lucruri şi pe care nu are unde să le folosească şi atunci agenţia i-ar veni ca o mănuşă să poată să îşi desfăşoare activitatea şi probabil o parte din serviciile agenţiei pe care nu le pot duce cei de la ISU să le transfere către agenţii privaţi”, adaugă Silviu Stanciu. 

Vă recomandăm şi: 

Şefa serviciului economic din cadrul Agenţiei de Salvare a Vieţii pe Mare, trimisă în judecată de DNA

Director din Ministerul Transporturilor, reţinut de DNA în dosarul privind Agenţia de Salvare a Vieţii pe Mare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite