Portul Constanţa, 125 ani de la punerea pietrei de temelie. Ce scrie în documentul semnat de Regele Carol I, aşezat într-un bloc de piatră, pe fundul mării VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa APMC
Sursa APMC

La 16 octombrie 1896 era pusă piatra de temelie a Portului Constanţa. Un document semnat de Regele Carol I a fost aşezat la fundaţia viitorului port care oferea României deschiderea spre lume, prin Marea Neagră.

Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC) aminteşte că Portul Constanţa sărbătoreşte 125 ani de la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie şi de modernizare.

La 16 octombrie 1896 avea loc începerea lucrărilor de construcţie a Portului Constanţa prin punerea pietrei de temelie. Amenajări ale Portului Constanţa de la Marea Neagră începuseră încă din 1857. În acel an autorităţile turce au concesionat construirea Portului Constanţa şi a căii ferate Cernavodă-Constanţa companiei engleze "Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.", iar Portul Constanţa a beneficiat, pentru prima dată, de amenajări şi dotări relativ moderne.

Inaugurarea avea să aibă loc la 27 septembrie 1909.

Un document oficial a fost semnat de familia regală şi de alte oficialităţi, fiind introdus într-un tub de sticlă şi încastrat într-un bloc de piatră de 40.000 kg. Un alt exemplar a fost pus în păstrare la Arhivele Naţionale. 

Deasupra a fost aşezată o placă pe care s-a scris data de 16 octombrie 1896. Blocul a fost ridicat şi aşezat, în sunetul fanfarei şi al salvelor de artilerie, pe fundul mării. 

Iată ce scria pe documentul de la fundaţia Portului Constanţa:

“Noi,

Carol I

Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională Rege al României. În anul mântuirii 1896, în a 16-a zi a lunii octombrie, am pus piatra de temelie pentru construirea portului Constanţa pe ţărmurile Mării Negre. Dumnezeu dăruindu-Ne în domnia Noastră asupra acestei ţări, numai ani de glorie, ca împreună cu viteaza mea oştire să-i pot da independenţă şi o poziţie statornică, dar şi ani de paşnică domnie, am lucrat cu râvnă şi stăruinţă pentru înflorirea şi prosperitatea României.

Înmulţind căile de comunicaţie şi reţeaua căilor ferate, unind cele două ţărmuri ale Dunării prin podul de la Feteşti-Cernavodă, luat-am hotărârea ca aceste temeinice şi nepieritoare lucrări să fie desăvârşite prin întemeierea unui port la ţărmurile vechiului Pont-Euxin, unde din veacurile cele mai îndepărtate comerţul a găsit un loc de adăpost, unde atâtea monumente istorice ne aduc aminte vechea dominaţie a strămoşilor noştri romani şi unde şi-a sfârşit zilele poetul Ovidiu.

În al 30-lea an al domniei mele şi al 15-lea al fondării Regatului, am pus astăzi piatra de temelie a acestei însemnate lucrări, de faţă fiind Maiestatea Sa Regina, Alteţele Lor Regale, Principele şi Principesa României, înaltul cler, miniştrii mei, preşedinţii şi vicepreşedinţii Corpurilor Legiuitoare, înalţi demnitari ai statului şi corpul tehnic.

Nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să desăvârşim în linişte şi fericire lucrarea începută astăzi, care va duce peste mări, numele României şi va înlesni în toate vremurile transportul bogăţiilor acestei ţări.

Spre amintire am subscris acest document, în îndoit exemplar, din care unul se va aşeza în piatra de temelie, iar celălalt se va păstra în Arhiva Statului.”  

„Momentul din 16 octombrie 1896 s-a constituit într-un eveniment de importanţă naţională, cu consecinţe deosebite în timp privind dezvoltarea transporturilor maritime şi terestre româneşti, a progreselor oraşului Constanţa, a diversificării şi a amplificării schimburilor comerciale ale României cu alte state“, scriu istoricii citaţi de APMC, care au contribuit la realizarea volumului „Portul Constanţa 1896-1996“.

Pe aceeaşi temă: 

Ziua în care a fost inaugurat Portul Constanţa. Discursul memorabil al lui Carol I: „S-a înfăptuit visul bătrânului Mircea Voievod şi a lui Ştefan cel Mare“ 

Ce importa România în anul 1922 prin Portul Constanţa: coloniale, droguri şi sonde

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite