Mai multe localităţi din judeţul Constanţa primesc apă potabilă neconformă. Recomandările DSP

Mai multe localităţi din judeţul Constanţa primesc apă potabilă neconformă. Recomandările DSP

FOTO: Arhiva Adevărul

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a sesizat neconformităţi ale concentraţiei de nitraţi din apa potabilă analizată.

Printr-o adresă din data de 6 octombrie 2020, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa aduce la cunoştinţa RAJA SA (furnizorul de servicii de apă potabilă şi canalizare) că în mai multe localităţi monitorizate, apa potabilă înregistrează valori apropiate concentraţiei maxime admise de nitraţi sau, sporadic, depăşeşte limita admisă.

„În urma monitorizării calităţii apei potabile se constată că valoarea parametrului nitrat este în jurul concentraţiei maxime admise prevzute de legislaţie şi sporadic peste această valoare în localităţile: Istria, Mihai Viteazu, Poiana, Albeşti, Independenţa, Amzacea, Pelinu, Băneasa”, scriu cei dela DSP.

De asemenea, DSP Constanţa face şi o serie de recomandări celor de la RAJA şi primăriilor vizate:

  • monitorizarea atentă prin examen de laborator
  • igiena perimetrelor de protecţie sanitară pentru toate elementele sistemului de apă
  • demersuri pentru introducerea sistemului de canalizare
  • managementul corespunzător al deşeurilor menajere
  • utilizarea controlată a îngrăşămintelor naturale şi de sinteză utilizate în agricultură
  • medicii de familie vor insista pe alimentaţia naturală (la sân) a sugarilor
  • primăria va asigura apă potabilă gratuit copiilor cu vârsta 0-3 ani şi femeilor însărcinate care alăptează
  • identificarea cauzelor neconformităţii şi măsuri pentru eliminarea acestora

Conform Ministerului Agriculturii, nitraţii  sunt  compuşi ai  azotului  care  apar  în mod  natural  în  sol,  dar care pot fi, de asemenea, răspândiţi prin fertilizare. Plantele utilizează azotul conţinut în nitraţi pentru propriul  lor  metabolism şi  pentru  a  produce proteine.  Nitratul  este extras  din  sol  prin rădăcini şi este distribuit în întreaga plantă pentru a fi convertit în compuşi de proteine de înaltă energie prin intermediul fotosintezei. Surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane şi, în ultimă instanţă, în apa de băut.

Cei mai afectaţi de valorile crescute ale nitraţilor în apa potabilă sunt sugarii şi copiii.

 
Citeşte şi:




 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările