Jurnalistul Cătălin Tolontan, impresionat de reacţia unei fete din public după proiecţia filmului „Colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imagine film colectiv

Filmul „Colectiv“ poate fi văzut în cinematografe din 28 februarie. La Constanţa, proiecţia de gală a avut loc sâmbătă seara, în prag de Mărţişor, la Centrul Multifuncţional pentru Tineret Jean Constantin. Cătălin Tolontan a scris despre asta alegând drept concluzie reacţia unui fete, elevă la un liceu din Constanţa.

Filmul regizat de Alexander Nanău, un cineast întors în România natală, urmăreşte cum a decurs primul an de după şocul trăit de România la 30 octombrie 2015, când s-a întâmplat tragedia Colectiv. Cele 65 victime, cu familiile lor, sunt prezente în atmosfera sumbră a filmului, care te lasă cu senzaţia pe care o aveai la serialul „Caracatiţa“: furie, uluire, revoltă, neputinţă, frustrare. 

Proiecţia de gală de la Constanţa a avut loc la Centrul Multifuncţional pentru Tineret Jean Constantin, în seara de sâmbătă, 29 februarie, în prezenţa protagoniştilor Cătălin Tolontan şi Mirela Neag şi a realizatorului Mihai Grecea, supravieţuitor Colectiv.

Morala filmului care prezintă, de fapt, tragedia unei naţii cu autorităţi profund corupte, a fost surprinsă întocmai de o fată din publicul foarte tânăr de la vizionare. Intervenţia unei eleve de liceu Pedagogic, Alesia Rebeca Mazilu, vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din Constanţa, l-a impresionat pe Cătălin Tolontan, care a condus echipa de investigaţie ce a dezvăluit mizeria din sistemul sanitar, corupţia şi sabotarea sănătăţii populaţiei tocmai de către cei care ar trebui să o apere. 

Tolontan a scris în cronica sa de a doua zi: „Sâmbătă seară, din cei 400 de spectatori ai ”Colectiv” de la Constanţa, o treime au fost elevi de liceu sau studenţi. După ce au urmărit un documentar de două ore, ei au rămas să dialogheze cu autorii şi protagoniştii filmului pentru încă o oră. La un moment dat, un bărbat matur i-a întrebat pe jurnaliştii de investigaţie ai Gazetei ”De ce nu există o presiune mai mare a media pentru rezolvarea acestor dosare, precum Colectiv?”. Din primele rânduri, o fată foarte tânără a cerut microfonul. ”Pentru că această presiune ar trebui să fie responsabilitatea noastră, a tuturor. Eu, la Colectiv, aveam 14 ani şi abia acum înţeleg lucrurile şi cred că e timpul să ne preocupăm de cum merge societatea”. În jurul ei, oamenii au încurajat-o, iar aplauzele s-au extins în întreaga sală.“ 

Proiecţie de gală filmul Colectiv la Constanţa - Centrul Multifuncţional pentru Tineret Jean Constantin Foto Sînziana Ionescu

Imagini de la discuţiile de după proiecţie Foto S.I.

Proiecţie de gală filmul Colectiv la Constanţa - Centrul Multifuncţional pentru Tineret Jean Constantin Foto Sînziana Ionescu

Filmul te aruncă la început în infernul din clubul Colectiv, prezentând imagini nemaivăzute. Trei prieteni ai trupei Goodbye to Gravity au filmat spectacolul din acea seară, pentru a marca lansarea albumului „Mantras of War“. Unul singur a supravieţuit, Mihai Grecea, care a realizat apoi cu Alexander Nanău filmul „Colectiv“. Prietena unui dintre ceilalţi doi a reuşit să iasă din club cu camera pe care o avea în grijă şi a avut inspiraţia să nu oprească înregistrarea. Imaginile sunt greu de suportat: vuietul, semiobscurul prevestitor de rău, draperii fluturând a apocalipsă, fumul, vaiere.

Munca echipei de ziarişti, documentarea greoaie, pânda făcută pe teren, informaţiile teribile aflate, epuizarea şi nesomnul, îndoiala şi îndârjirea sunt prezentate aşa cum au fost filmate – în timp real. Tot în timp real sunt arătate episoadele de perindare a miniştrilor Sănătăţii, cu focus îndelungat pe activitatea lui Vlad Voiculescu. Au acceptat să fie filmaţi, chiar şi-n clipele neplăcute, stânjenitoare şi de răbufnire, deopotrivă ziarişti şi demnitari – dar şi cele mai importante piese din acest puzzle: sursele. Oamenii care au dat totul pe faţă permiţând ieşirea adevărului la iveală. Motivele pentru care au făcut-o sunt puse la îndoială de privitori, fiind puse pe seama unor răfuieli personale. Adevărul este, însă, întotdeauna un motiv.

Filmul Colectiv poate fi văzut în cinematografe din 28 februarie. Precum tragedia întipărită în epiderma unui popor, filmul va produce o mutaţie în mentalul colectiv, punându-l serios pe gânduri, fără să ofere soluţii, ci forţând publicul să le descopere în sine. 

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată şi în cadrul altor competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „colectiv” este în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfăşoară în Statele Unite. 

Pe aceeaşi temă: 

Alexander Nanau, regizorul documentarului „colectiv“: „În Ministerul Sănătăţii, două propoziţii ajung pentru a omorî oameni“

A fost lansat primul trailer pentru filmul „colectiv“, descris de criticii străini drept „o capodoperă despre putere, corupţie şi minciuni“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite