A fost lansat primul trailer pentru filmul „colectiv“, descris de criticii străini drept „o capodoperă despre putere, corupţie şi minciuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„colectiv“ a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de Film din Zurich
„colectiv“ a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de Film din Zurich

Filmul „colectiv“, regizat de Alexander Nanau, va avea premiera în România pe 28 februarie şi va fi disponibil în peste 30 de cinematografe din ţară, graţie Bad Unicorn. Începând cu primăvara anului viitor,  va fi disponibil şi pe HBO şi HBO GO.

„colectiv“ spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu acelaşi nume şi urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală. 

Producţia va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe.  Filmul urmăreşte jurnalişti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienţi şi familiile lor, dar şi oficiali din guvern şi reprezentanţi ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă reţea a corupţiei, minciunii şi manipulării. 

   

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toţi o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine uşor de manipulat şi de minţit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înţeleg mai bine cum funcţionează societatea şi mai ales relaţia cetăţean-stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenţia către presă şi pe parcursul unui an am putut observa din interior şi în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliştilor cu autorităţile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au şi acoperit intenţionat corupţia din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetăţeni“, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată şi în cadrul altor competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „colectiv“ este în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfăşoară în Statele Unite. 

„colectiv“ a fost apreciat la nivel internaţional de cele mai prestigioase publicaţii, fiind descris drept o capodoperă şi unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism. 

VARIETY: „Din când în când un film nu doar îţi deschide ochii, ci te sfâşie, expunându-ţi o prăpastie în moralitate ce rezonează mai departe decât ţara de origine a producţiei. «colectiv», filmul lui Alexander Nanau,  este despre un nivel al corupţiei de neimaginat, chiar în centrul sistemului medical din România, o producţie remarcabilă. Una cu adevărat ancorată în vremurile în care trăim, ce merită expunere pe scară largă“.

INDIEWIRE: „«colectiv» este unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism care s-au făcut vreodată, iar lecţiile sale depăşesc graniţele ţării de origine“.

ROLLING STONES: „Ce se întâmplă după [incendiu] este un studiu despre modul în care birocraţia defectuoasă infectează fiecare aspect al unei societăţi, şi motivul pentru care avem nevoie de o presă încăpăţânată. O capodoperă despre putere, corupţie şi minciuni. Absolut genial“.

THE HOLLYWOOD REPORTER: „Tensionat, emoţional şi atent editat, acest documentar observaţional va avea un ecou puternic şi va genera furie mult timp (după ce parcursul festivalier se va fi încheiat)“.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri