Femeia care a reuşit să câştige în instanţă tratamentul pentru cancer. Ce sumă imensă i-a fost compensată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Carapcea şi mama ei FOTO Arhivă personală
Mirela Carapcea şi mama ei FOTO Arhivă personală

Mirela Carapcea, diagnosticată cu o afecţiune gravă în urmă cu mai mulţi ani, a reuşit să obţină în instanţă dreptul la tratament medical gratuit.

Mirela Carapcea, de 48 de ani, din Constanţa, o femeia împlinită până în martie 2016: cu o profesie frumoasă (judecător), un copil minunat, părea să aibă tot ce îţi puteai dori de la viaţă. Problemele ei medicale au început în 2016, după ce o aluniţă de pe corp şi-a schimbat puţin aspectul la suprafaţa pielii, însă, sub piele, s-a dezvoltat o tumoră de mare dimensiune. Medicii de la spitalul Anadolu din Turcia i-au dat cumplita veste: tumora este malignă. După ce a fost operată, a urmat tratament, tratament ce părea avea efect însă în martie 2019 boala a recidivat şi medicii i-au descoperit metastaze la plămâni, apoi cancerul i-a afectat sânii, ficatul, sistemul osos şi cel genital.  

Tratament lunar de 9.000 de euro

La un cancer atât de agresiv, Mirela avea nevoie de tratamente de top. Terapia se baza pe medicamente ale căror costuri ajungeau în fiecare lună la suma de peste 9.000 de euro. Medicaţia recomandată de clinica din Turcia nu a putut fi prescrisă de medicul curant din România întrucât medicamentele nu erau incluse pe lista de tratamente de care beneficiau asiguraţii români. Atunci, a apelat la ajutorul unui avocat, Dumitra Daon, care s-a oferit să o ajute pentru a-şi cere dreptul la tratament în instanţă. 

Medicii din România i-au explicat Mirelei că tratamentul prescris de medicii turci este foarte bun, chiar inovativ, însă în România nu poate fi prescris. Unele dintre medicamentele prescrise nu existau pe piaţa farmaceutică din România, altele nu se găseau în concentraţia prescrisă Mirelei, dar în general ele nu se regăseau pe lista medicamentelor compensate“, explică avocata Mirelei. Aşa încât a fost nevoie ca Mirela să dea în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o nouă şansă la viaţă.

Şi a reuşit. „Am depus la Curtea de Apel o cerere de declanşare a procedurii de înscriere în cadrul listei de medicamente prevăzută de art. 242 din Lg 95/2006 a medicamentelor Abraxane 100mg/20ml şi Tecentrig Atezolizumab 1200mg/20ml şi acordarea lor în regim de compensare 100%. Mai mult decât atât, pentru Abraxane, în România nu există pe piaţă concentraţia necesară ei“, explică avocatul, care spune că pe rolul instanţelor au mai fost cauze cu aceste solicitări şi aproape de fiecare dată a câştigat pacientul.

Calvarul a continuat

Cu ajutorul acestui tratament costisitor, Mirela a reuşit să supravieţuiască. În toamna anului trecut a fost şi confirmată remisia totală a bolii de care suferea de peste patru ani. Calvarul nu avea să se termine aici. În iarna anului 2020, spre sfârşitul anului Mirelei i-a apărut o tumoră pe creier, noua formă de cancer, la fel de agresiv ca şi cele ce îi afectaseră restul organelor a făcut să nu mai vadă, să nu îşi poată mişca piciorul şi mâna dreaptă. Recent, a fost operată cu succes, tumora a fost extirpată însă urmează să facă din nou terapie.

Coşmarul a reînceput. Din nou familia, colegii şi prietenii i-au fost alături şi au strâns mare parte din suma necesară intervenţiei chirurgicale de la spitalul din Turcia, care a ajuns la 20.000 de euro. La acest cost se adaugă zilele de spitalizare dar şi terapiile ce vor definitiva rezultatul bun al operaţiei pe creier (radioterapie sau tratament medicamentos).

Pentru Mirela urmează o nouă lungă perioadă de terapie, terapie despre care încă nu ştie dacă se poate face în spitalele din ţară dar mai ales nu se ştie la ce costuri va ajunge.  Cunoscuţii au deschis mai multe conturi unde cei care doresc să o ajute pe Mirela pot dona orice sumă de bani. Acestea sunt: IBAN RON. RO26BUCU156103756155RON sau  

RO19BUCU1561037561560EUR.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Clinica din Constanţa care tratează gratis bolnavii de cancer: „Marea problemă este lipsa de personal calificat“

Înalta Poartă a medicinei s-a deschis la Constanţa. Spitalul Acibadem oferă gratuit pacienţilor o a doua opinie medicală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite