Delfini găsiţi morţi pe plajele de la Corbu şi 23 August. Fac parte dintr-o specie aflată în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ONG Mare Nostrum
FOTO: ONG Mare Nostrum

Doi delfini au făst găsiţi morţi în ultimele zile pe plajele de la Corbu şi 23 August. Reprezentanţii unei organizaţii de mediu cer ajutorul autorităţilor.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu „mare Nostrum” au postat zilele acestea imagini cu doi delfini morţi, găsiţi pe plajele de la Corbu şi 23 August, judeţul Constanţa.

„După o perioadă de linişte, odată cu începerea prohibiţiei la calcan, au apărut şi primele cazuri de delfini eşuaţi.

În urma sesizărilor primite de la constănţeni, colegii noştri s-au deplasat la 23 August şi Corbu, unde au găsit 2 exemplare de Tursiops truncatus ponticus, afalin - specie în pericol. Cei doi delfini erau morţi recent, cauza fiind captura în plasele pescăreşti”, spun reprezentanţii organizaţiei.

ONG Mare Nostrum a trimis sesizări către autorităţile competente: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, precum şi către Garda de Coastă, în ideea de a lua măsurile necesare.

Potrivit celui mai recent studiu, în zona de nord-vest a Mării Negre sunt în jur de 100. 000 de exemplare, dintre care, pentru zona exclusiv economică a României, sunt estimate peste 19.000 de exemplare.

În fiecare an, ONG Mare Nostrum trage semnale de alarmă legat de situaţia delfinilor eşuaţi, una dintre cele mai mari probleme ce ţin de conservarea biodiversităţii şi a protejării speciilor de cetacee din Marea Neagră. Mai grav decât atât este faptul că majoritatea cazurilor sunt semnalizate în plină perioadă de prohibiţie la calcan, când delfinii ajung în plasele pescăreşti tip setcă şi unde îşi găsesc sfârşitul.

Perioada de prohibiţie include mai multe specii şi se referă la ape marine şi interioare. Perioada de prohibiţie la calcan este cea în care se înregistrează cele mai multe cazuri de eşuări, în principal din cauza plaselor pescăreşti tip setcă, în care se prind delfinii şi marsuinii. Perioadele de prohibiţie la calcan sunt în perioada aprilie-iunie a fiecărui an, mai exact, între 15 aprilie- 15 iunie: ”În perioadele de prohibiţie, potrivit monitorizărilor noastre, s-au înregistrat o mare parte din cazurile de eşuări ale delfinilor, cei mai mulţi prinşi în plase pescăreşti.  Lucruri care nu ar trebui să se întâmple, pentru că plasele nu ar trebui să fie întinse, de la bun început, în acele perioade ”, spune Marian Paiu, specialist ecolog.

În 2011, 64 de delfini au eşuat numai  în perioadă de prohibiţie, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate.  În 2012, 36 eşuări s-au înregistrat, dintr-un total de 177. În 2013 şi 2014, per total, numărul de eşuări a fost de 140, dintre care 33 în perioadă de prohibiţie.  În 2015 – 13 cazuri dintr-un total de 71, în 2016- 22 de cazuri de eşuări în prohibiţie, dintr-un total de 63, iar în 2017 au fost înregistrate 55 de eşuări delfini în perioadă de prohibiţie calcani, dintr-un total de 139. În primele şase luni ale anului 2018, 36 de delfini au eşuat, iar 34 au fost în perioadă de prohibiţie.

  

Pe aceeaşi temă:

Ce au descoperit voluntarii Mare Nostrum pe plajele litorale: „reprezintă un pericol pentru oameni şi pentru vieţuitoare“

Cum ni se întorc în organism cele mai toxice gunoaie aruncate în Marea Neagră. Delicatesa cu microplastic mâncată de zeci de mii de români în sezonul estival

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite