Arhitecta care a proiectat Spitalul de copii „Dăruieşte Viaţa“: Clădirea de la Infecţioase Constanţa este improprie tratării pacienţilor Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Inquam / Costin Dincă
Sursa Inquam / Costin Dincă

Arhitecta care a proiectat, printre alte spitale modulare, Spitalul de copii din Bucureşti construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţa, explică de ce dezastrul de la Constanţa era, practic, o chestiune de timp.

Raluca Şoaita este arhitect fondator Tesseract Architecture, studioul de arhitectură care a proiectat în România primele spitale modulare din România de la debutul pandemiei, realizând planurile pentru peste 500.000 de metri pătraţi de spitale.

„Din punct de vedere al infrastructurii, clădirea Spitalului de Boli Infecţioase de la Constanţa este una foarte veche, improprie tratamentului pacienţilor cu Covid. Este nevoie de instalaţii şi echipamente speciale, care nu pot fi acomodate pe o infrastructură depăşită“, arată arh. Raluca Şoaita despre cel mai vechi spital mare al Constanţei, construit în anii '30. 

Printre spitalele proiectate de echipa arhitectei Şoaită se numără: Spitalul de copii din Bucureşti (#NoiFacemUnSpital), o iniţiativă – premieră în România a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă; două mari spitale judeţene, la Focşani şi Sibiu; numeroase spitale modulare, cum ar fi Spitalul Modular 1 Elias, în curtea Spitalului Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, Unitatea Modulară Elias, Unitatea Modulară SCJU Sibiu, Spitalul Modular 2 Piatra Neamţ (dedicat ATI), Spitalul modular din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov. 

Incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Şapte pacienţi au murit. Raed Arafat: „Ne cerem scuze“ VIDEO 

Cum a fost posibil să fie comunicat eronat numărul morţilor din Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa

„Soluţia cea mai fezabilă acum pentru preluarea pacienţilor de la ATI este construcţia rapidă a unui spital modular din containere, aşa cum am făcut la Elias sau la Piatra Neamţ -  care în esenţă sunt construcţii noi, dotate cu echipamentele necesare si proiectate conform standardelor de siguranţă actuale. Nu cunoaştem situaţia particulară a acestui spital, dar este clar că nu se poate functiona in continuare pe reparaţii punctuale sau improvizaţii”, explică arhitecta Raluca Şoaita. 

Arhitecta Raluca Şoaita - fondator Tesseract Architecture

Arhitecta Raluca Şoaită - fondator Tesseract Architecure

Tesseract Architecture se prezintă ca fiind singurul studio de arhitectură local specializat în proiectare medicală, contribuind nu o dată pro-bono pentru proiecte dedicate pacienţilor cu Covid-19, cât şi pentru alte grupuri vulnerabile. 

Pe aceeaşi temă: 

Incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Şapte pacienţi au murit. Raed Arafat: „Ne cerem scuze“ VIDEO 

Lucian Mîndruţă, furios, despre incendiul de la ATI Constanţa: Începe Operaţiunea Muşamalizarea VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite