Arhiepiscopia Tomisului, contrazisă pe tema câinilor chinuiţi în curtea unei mănăstiri. Ce spune stareţul acuzat de superiori

Arhiepiscopia Tomisului, contrazisă pe tema câinilor chinuiţi în curtea unei mănăstiri. Ce spune stareţul acuzat de superiori

Câinii erau legaţi cu lanţuri de o jumătate de metru                    FOTO Barking Mad Dog Rescue

Imaginile cu câinii chinuiţi, legaţi cu lanţuri de stâlpii din curtea unei mănăstiri, au stârnit multe reacţii. Arhiepiscopia Tomisului a transmis că vinovat de situaţie ar fi fostul stareţ, demis de două luni.

Imaginile cu mai mulţi câini legaţi cu lanţuri de stâlpii de beton din curtea mănăstirii „Acoperământul Macii Domnului” din localitatea Năvodari, care primeau mâncare şi apă doar „marţea şi joia”, au stârnit multe reacţii. Fotografiile au fost realizate de Barking Mad Dog Rescue în urmă cu 4 sau 5 zile, când au fost acolo să salveze primii 6 câini. Acum, toţi câinii au ajuns în grija asociaţiei.

„În general, când te gândeşti la o biserică, te gândeşti la linişte şi la compasiune, dar astăzi am simţit contrariul. Managerul unui adăpost public m-a sunat cu câteva zile în urmă şi mi-a spus că există o situaţie urgentă într-o biserică din Năvodari, unde un preot are 17 câini, fiecare dintre ei ţinut într-un lanţ de o jumătate de metru, fără mâncare şi apă şi dormind sub cerul liber. Şi gândiţi-vă că vremea rea vine în curând. Ei au spus că le dau mâncare şi apă în zilele de marţi şi joi. Câinii sunt foarte prietenoşi”, a scris Gea, reprezentanta Asociaţiei, odată cu postarea fotografiilor.

Arhiepiscopia, contrazisă de fostul stareţ

Arhiepiscopia Tomisului a transmis vineri, 9 noiembrie, un comunicat în care explică faptul că „situaţia descrisă este mai veche şi incomplet relatată de cei de la Barking Mad Dog Rescue. Fostul stareţ, ieromonah Brujban Daniel, a strâns de-a lungul vremii mai mulţi câini (aprox. 20), susţinând că pentru paza mânăstirii. Pentru nereguli în activitate, printre care şi situaţia câinilor, Arhiepiscopia Tomisului l-a demis în urmă cu două luni.”

Mai departe, instituţia bisericească spune că actualul stareţ, ieromonah Modest Bahnea, „şi-a propus să rezolve situaţia câinilor şi a anunţat autorităţile despre această situaţie. Aşa au ajuns la mânăstire cei de la Barking Mad Dog Rescue, care au ridicat din mănăstire doar 6 câini, pe motiv că nu au suficient spaţiu, dar au omis să precizeze istoricul real.  Afirmaţia „câinii erau hrăniţi marţea şi joia” nu aparţine actualului stareţ, probabil este un zvon pus pe seama fostului stareţ.”Deşi noul stareţ „vrea să salveze câinii”, Arhiepiscopia Tomisului nu a explicat de ce timp de 2 luni, acesta i-a tinut legaţi în lanţuri de o jumătate de metru, pe ciment, fără hrană sau apă. Conform apropiaţilor asociaţiei care a salvat câinii, actualul stareţ a apelat târziu la o firmă de ecarisaj, iar firma a anunţat asociaţia.Contactat de reporterii „Adevărul”, fostul stareţ, Daniel Brujban, acuzat de şefii lui că este vinovat de maltratarea câinilor, a declarat că Arhiepiscopia nu i-a reproşat niciodată situaţia câinilor. „Nici poveste. Nu am avut niciodată incidente de genul acesta. Dacă ei aşa au spus…aşa e”.

Mai departe, preotul, care a întemeiat în urmă cu 9 ani această mănăstire, recunoaşte că el adunat câinii pentru paza acestui loc, întins pe o suprafaţă de peste 2 hectare. „Eu i-am avut pe câini la cuşti, pe câmp, deoarece suprafaţa de teren este mare. Aveam nevoie de pază. Fiecare avea cam 6 metri de lanţ. Nu poţi să-l ţii legat lângă par. Nu îi lăsam liberi pentru că se băteau între ei. Avem o înţelegere cu cineva care avea o măcelărie şi un restaurant şi ne furniza de 2 ori pe săptămână resturi. În afară de asta, mai era o doamnă care avea un Pet Shop şi ne dădea şi ea săptămânal câţiva saci cu mâncare pentru câini. Apă le dădeam tot timpul. O aduceam cu bidoanele din zona industrială.”

Conform părintelui, câinii au fost strânşi de actualul stareţ, care i-a spus că şi-ar dori să elimine paza asta canină.


              Fotografie de la Manastirea Navodari (2016). În planul depărtat se văd 2 cuşti.
 

Oameni revoltaţi

Andreea, o apropiată a celor de asociaţia care s-a ocupat de salvarea câinilor, ne-a transmis că asta a fost realitatea descoperită acolo: „Nişte câini legaţi cu lanţul, fără apă şi mâncare…Vă spun citând din ce mi-a povestit prietena mea şi scuzaţi limbajul: "îşi beau urina de sete", "când au văzut apa, au început să urle ca lupii"…în două luni de când a plecat fostul stareţ, cum de nu au hrănit la timp aceşti caţei, cât să nu ajungă piele şi os, cum de nu au sunat la ecarisaj mai devreme? Oamenii din sat ştiu povestea, ar trebui întrebaţi şi ei, cum veneau cu mâncare la căţei şi erau refuzaţi.”

Mai multe persoane, apropiate de mănăstire au postat pe reţelele sociale mesaje cu mărturiile lor despre situaţia acestor animale.Maria scrie că acei „câini, cât timp a fost stareţ preotul Daniel, au fost îngrijiţi şi iubiţi, tot ce se spune acum este blasfemie. Preotul cel nou a neglijat totul în mănăstire, a lăsat fără mâncare şi apă toate vieţuitoarele din mănăstire. A vrut sa cheme hingherii pentru a scăpa de bietele animale. Informaţi-va şi veţi vedea adevărul.”

Şi Bogdan scrie că fostul stareţ „iubea câinii şi le dădea zilnic să mănânce. Vă pot confirma că am colegi care duceau "grăunţe" pentru ei .Tot vechiul stareţ este cel care a adunat donaţii şi a muncit cot la cot cu muncitorii, iar de multe ori lucra singur la cărat nisip şi piatră. Ceea ce vedeţi ca şi mănăstirea Năvodari, a fost făcut de el . De ce a fost schimbat, nu ştiu, dar căţeii stăteau în curte, de-a lungul gardului şi aveau cuşti fiecare dintre ei. De ce acum stau legaţi de stâlpi , nu ştiu.Toţi câinii au fost salvaţi

În cursul zilei de vineri, 9 noiembrie, reprezentanţii Asociaţiei Barking Mad Dog Rescue au reuşit să-i preia şi pe ceilalţi 12 câini rămaşi în curtea mănăstirii legaţi de stâlpi cu lanţuri de o jumătate de metru lungime.

Imaginile cu câinii chinuiţi la Mănăstirea din Năvodari, postate pe pagina de Facebook a Asociaţiei, au determinat oameni „din toată lumea”, să doneze bani pentru aceste animale.

„Restul de 12 de câini au venit în grija noastră astăzi. Au fost 18 în total, nu 17, aşa cum ne-am gândit. Vestea s-a răspândit în România… Mulţumim pentru generozitatea voastră uriaşă - am strâns 2937.47 de lire. Avem donaţii din toată lumea.”

Poliţia Năvodari, însoţită de un asistent veterinar, s-a deplasat vineri, 9 noiembrie, la mănăstire şi au constatat că „toţi câinii erau clinic sănătoşi”.


Pe aceeaşi temă:

FOTO Câini chinuiţi în curtea unei mănăstiri. „Ne-au spus că le dau mâncare şi apă doar marţea şi joia”

VIDEO Câini loviţi cu picioarele de angajaţii unei firme de ecarisaj. Poliţia a demarat o anchetă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: