VIDEO Levigatul toxic de la Pata Rât ajunge în Someş de ieri, putând provoca un scandal de mediu internaţional. Fiind minivacanţă, nimeni nu face nimic

VIDEO Levigatul toxic de la Pata Rât ajunge în Someş de ieri, putând provoca un scandal de mediu internaţional. Fiind minivacanţă, nimeni nu face nimic

Lichidul toxic scurs din depozitul de gunoi de la Pata Rât continuă să curgă în aval. FOTO: Istvan Szakats.

Acumularea de levigat extrem de toxic de la Pata Rât se scurge în pârâul Zăpodie şi de acolo în râul Someş cel puţin de ieri, când presa a sesizat incidentul. În ciuda faptului că a fost amendat cu 60.000 de lei de către Garda de Mediu, Consiliul Judeţean nu a întreprins nicio măsură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Barajul din pământ care oprea scurgerea levigatului din acumularea de câteva hectare de la baza depozitului de deşeuri de la Pata Rât s-a surpat ieri. Deşi presa a semnalat incidentul, iar Garda de Mediu a amendat, ieri, Consiliul Judeţean Cluj cu 60.000 de lei, astăzi nimic nu s-a schimbat. Lichidul toxic continuă să curgă în pârâul Zăpodie şi de acolo în râul Someş 
Un locuitori din zonă a postat pe Facebook un clip video în care se vede că levigatul continuă să curgă. „Nu este nimeni aici. E pustiu”, a declarat pentru „Adevărul” Alex Fechete, cel care a făcut filmarea.  
 

Consiliul Judeţean, doarme

 
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ), Alin Iuga, nu răspunde la telefon. Contactat de „Adevărul” ieri, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că este plecat din ţară, iar responsabil de gestionarea problemelor de la Pata Rât, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, nu răspunde la telefon. 
Nimeni nu răspunde nici la Garda de Mediu. 
Locţiitorul purtătorului de cuvânt al Poliţiei Cluj, Ştefan Adrian, a declarat că nu s-a făcut nicio sesizare la Poliţie. „La Secţia 7 (care are jurisdicţie în zonă-nr) singura sesizare legată de Pata Rât a fost un eveniment petrecut duminica trecută, când cineva a deversat ceva în acumularea de levigat. Poliţia locală a luat măsuri atunci”. 


 


 

Amendă de 60.000 de lei

 
Comisarii Gărzii de Mediu Cluj au aplicat, ieri, o amendă de 60.000 de lei Consiliului Judeţean Cluj şi au cerut oprirea scurgerii levigatului. 
Într-un comunicat de presă al Gărzii Naţionale de Mediu se arată: „Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul depozitului de deşeuri neconform Pata Rât, a fost încă o dată amendat de Garda Naţională de Mediu. Comisarii GNM - Cluj au aplicat o sancţiune de 60.000 lei după ce, în data de 28.11.2017, au constatat scurgeri masive de levigat din corpul depozitului de deşeuri înspre pârâul Zapodie.

Din primele cercetări, comisarii au observat că scurgerile de levigat s-au produs după cedarea parţială a digului de pământ care delimitează acumularea de levigat din corpul depozitului de deşeuri. 
Precizăm că această sancţiune a fost aplicată la doar o saptămână după ce comisarii Gărzii de Mediu Cluj au amendat Consiliul Judeţean cu 80.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind stoparea deversărilor de levigat prin realizarea unui sistem de colectare şi tratare a acestui deşeu lichid.
Atenţionăm, încă o dată, autorităţile judeţene Cluj că fenomenul de scurgere a legivatului în apele pârâului Zapodie este extrem grav!

De altfel, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au făcut o plângere penală, pe 15.09.2017, pentru evacuarea, în apele de suprafaţă, a reziduurilor lichide provenite din depozitul de deşeuri, care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, a animalelor şi a mediului înconjurător”.
 

Pericol de incident de mediu internaţional

 
Costică Sofronie, expert de la Apele Române, a declarat, cu altă ocazie, pentru Ziua de Cluj că deversarea lacului de levigat în pârâul Zăpodie şi apoi în Someş poate provoca un scandal de mediu internaţional.
 
Citeşte şi 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: