Masacrul din Roma, repetabil la Cluj, de Anul Nou. Semnal de alarmă tras de Societatea Ornitologică Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. FOTO: OIPA International
Urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. FOTO: OIPA International

Decizia Primăriei Cluj-Napoca de a organiza focuri de artificii în patru locuri diferite din oraş a atras critici din partea Societăţii Ornitologice Române, care susţine că astfel vor fi afectate păsările din zona spaţiilor verzi vizate.

Societatea Ornitologică Română (SOR) solicită Primăriei Cluj-Napoca găsirea de soluţii alternative la tradiţionalele focuri de artificii din noaptea Anului Nou, mai ales după ce municipalitatea a decis organizarea acestora în patru locuri din oraş, pentru a evita aglomeraţia din centru. 

„Am aflat cu tristeţe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunţat la planul de a ţine patru spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar şi că printre locaţiile alese se numără zone verzi. Dacă tot ne punem etichetă de oraş smart şi inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluţii alternative, cât mai puţin nocive pentru oameni, animale şi mediu. Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înţeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Societăţii.  

„Masacrul” de la Roma  

Postarea este însoţită de o fotografie din Roma cu o mulţime de păsări moarte pe străzi ca urmare a focurilor de artificii din 2020. 

„Imaginea prezentată, prin amabilitatea OIPA International, prezintă urmările dramatice ale utilizării petardelor şi focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. Credem că nu putem ignora dovezile clare ale consecinţelor nefaste pe care acţiunile noastre le pot avea asupra unor vieţuitoare fără apărare. E nevoie de o schimbare, astfel ca începutul plin de speranţă pe care îl dorim pentru noi, să nu devină tragedie pentru alte fiinţe”, se arată în postare. 
 

Ornitologii susţin că studiile de specialitate ne atrag atenţia că pocnitorile, petardele, artificiile au un impact negativ asupra vieţuitoarelor sălbatice, mai ales din cauza zgomotului puternic, imprevizibil, şi într-o măsură mai mică din cauza efectelor luminoase. În concluzie, susţin cei de la Societatea Ornitologică „reacţiile animalelor sălbatice variază de la creşterea atenţiei, la creşterea pulsului, stres, anxietate, teamă, evadare, panică, până la rănire şi chiar moarte”.

Soluţii alternative menţionate de specialişti sunt spectacolele laser sau artificiile silenţioase în vederea ocrotirii faunei sălbatice.

5.000 de păsări au picat moarte din cer

În continuare sunt date câteva exemple:  Astfel, timp de 3 ani consecutivi, în noaptea dintre ani, cercetătorii olandezi au urmărit mişcările păsărilor acvatice din ariile protejate cu ajutorul imaginilor radar. Mii de păsări şi-au luat zborul chiar după miezul nopţii, rămânând în aer cel puţin 45 de minute, la înălţimi medii de 5 ori mai ridicate decât în mod obişnuit. 

Chiar dacă studiul nu relatează despre moartea iminentă a păsărilor, concluzionează că stresul, consumul mare de energie şi pierderea capacităţilor de orientare pot reduce şansa de supravieţuire a păsărilor. Totodată, accentuează faptul că impactul negativ al evenimentelor pirotehnice asupra păsărilor cântătoare (în general păsări de talie mică şi medie) este, cu siguranţă, mult mai ridicat decât în cazul păsărilor de talie mai mare, studiate de ei.

Un caz extrem s-a produs în 2010 în Beebe, Arkansas, SUA, unde aproximativ 5.000 de păsări au picat moarte din cer, pe o suprafaţă de numai 2.6 km2. Analizele au dovedit că decesul în masă al păsărilor s-a datorat coliziunii cu diferite obiecte, imediat după lansarea câtorva artificii profesionale cu ocazia sosirii Anului Nou. Şi mass media relatează întâmplări similare, în Suedia, în Praga, în Roma, unde printre cauzele decesului e specificată şi epuizarea din timpul zborului. 

Focuri de artificii în zonele verzi din oraş

Specialiştii de la SOR atrag atenţia că astfel de artificii sunt nocive mai ales în zonele verzi ale oraşului, în apropierea parcurilor. „Cetăţuia, Parcul Iuliu Prodan din Cartierul Zorilor sau zona Iulius Mall, aflată în apropierea marelui spaţiu verde pe care îl dorim a fi Parcul Est, sunt spaţii verzi importante atât pentru noi, oamenii, cât şi pentru animalele sălbatice. Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum „bombardate”, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, pentru plăcerea noastră de câteva minute. Efectul acestor distracţii asupra unora dintre noi şi asupra animalelor, fie de companie, fie sălbatice, variază de la neplăcere la pierderea vieţii”, se mai arată în postare. 

Anul acesta, la Cluj-Napoca vor fi lansate artificii din următoarele zone: Cetăţuie, Bună Ziua, Iulius şi parcul Iuliu Prodan.

Vă mai recomandăm:

Boc despre faptul că toate cabanele din Cluj sunt închiriate de Revelion: „Sper să nu ne înecăm ca ţiganu' la mal” 

 

VIDEO Petrecere cu artificii pentru o groapă din Cluj care a „împlinit“ 1 an. Şoferii i-au cântat „La mulţi ani“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite