INTERVIU | Florin Piersic: „Dintr-un cinema am plecat să vin pe lume“

INTERVIU | Florin Piersic: „Dintr-un cinema am plecat să vin pe lume“

Florin Piersic în dialog cu redactorul „Adevărul“ / Foto: Caius Raţiu

Din această seară Cinema „Republica” va purta numele lui Florin Piersic, care mâine va împlini 75 de ani. Ceasul naşterii actorului a sosit în timp ce părinţii săi erau la film.

Impresionat de cum arată „noua“ sală a fostului „Republica“, înconjurat de muncitori care lucrau din zor, dar nu ezitau să îi arunce câte o privire sau să îi facă pe furiş poze cu telefonul, printre zgomote de flex, pe un ton cald, actorul Florin Piersic, ne-a acordat ieri un interviu.

Actorul, care va inaugura în această seară cinematograful din Cluj care îi poartă numele, povesteşte cum a aflat că „Republica“ va fi botezată „Florin Piersic“ şi ce îl leagă mai tare de oraşul său natal. Mâine marele actor va împlini 75 de ani.
 
Când veţi veni aici la cinema, pe ce nume îi veţi zice?
Florin Piersic: Republica (Râde cu poftă). Aşa o să mă strige: „Uite-l pe Piersic, Cinematograful Republica“.

La ce v-aţi gândit atunci când aţi aflat că cinematograful îşi va schimba numele în Florin Piersic?
Am fost invitat la Consiliul Local, şi am presupus, din principiu, că sunt chemat pentru lucruri bune. Nu am ştiut pentru ce. „Vrei să îţi poarte numele cinematograful din Cluj“, m-a întrebat Sorin Apostu, care este primarul Clujului. Eu am răspus „sigur că vreau, mie îmi place extraordinar ca idee, dar merit eu aşa ceva?“

Ce amintiri vă leagă de locul acesta?
Cea mai frumoasă amintire... şi asta e o întrebare senzaţie, că aşa mă tot gândesc ce să spun eu mâine (azi - n.r.) seară la inaugurare. Uite, aici în spatele nostru era rândul 18. Unde e spaţiul ăsta, culoarul. Niciodată, nimeni, nu putea pune mâna pe un loc dinăsta. Erau ale Partidului Muncitoresc Român. Locurile erau ale şefilor. O dată, o fată, a unui şef din Cluj, nu-i spun numele, mi-a dat un bilet pe rândul 18. Când am intrat şi am luat loc m-au luat cu „băi băiete, de unde ai tu bilet pe rândul ăsta?“. Le-am explicat că mi l-a dat o doamnă, nu am zis domnişoară, o directoare a lui cutare şi n-au mai putut zice nimic. A fost singura dată când am stat în rândul 18.

Dar mai devreme, din copilărie, un film văzut cu părinţii, un...
Da, măi... cea mai frumoasă poveste s-a întâmplat nu în acest cinematograf. Într-un altul. Tot din Cluj. Mama mea, gravidă cu mine, era acolo cu tatăl meu. Se uitau la un film. Seara. Era „Tarzan“, cu  Johnny Weissmuller. Şi în timpul proiecţiei, pe la 10.00 şi jumate, mama i-a a spus lui taică-meu, „Măi Ştefane, cred că nasc“. Asta în timp ce se uitau la film. Au dus-o la spital, la clinica doctorului Stanca şi la ora 5.00 dimineaţa, fără zece, m-am născut eu. Dintr-un cinematograf am plecat să vin pe lume, ca să zic aşa.

Ştiţi să ţineţi ore în şir, publicul în picioare...
Eh, nu-i ţin în picioare... Stau pe scaun...

...pe scaun, atunci când povestiţi. Vi s-a întâmplat să nu vă găsiţi cuvintele, în timp ce vă aflaţi pe scenă?
Da. Mi s-a întâmplat, când am avut emoţii prea mari. Nu când mi s-au pus întrebări. La orice întrebări ştiu să răspund. Dar... De ce să te mint acuma, să fac eu pe deşteptul. Adevărul este că nu îmi aduc aminte concret că vreodată mi s-a întâmplat să nu îmi găsesc cuvintele. Am jucat multe roluri în viaţa mea, nu numai în film, în teatru mai ales şi am ştiut cum să mă descurc, de fiecare dată. Dacă cineva se mai îndoieşte că m-am născut cu un talent, înseamnă că e slab, înseamnă că nu s-a prins.

Care e locul dumneavoastră preferat în Cluj?
Iubesc oraşul ăsta şi toate locurile din el. Bineînţeles, cel mai drag este locul în care mi-am trăit copilăria. În cartierul Andrei Mureşanu, pe strada Bolintineanu, la numărul zece. De acolo plecam zilnic la joacă, mai apoi la şcoală. De acolo am terminat liceul şi tot de acolo m-am dus cu mama şi cu tata când am apărut prima dată, la operă, când am făcut figuraţie. De plăcere, că eram elev. Nu pentru ăia cinci lei, pentru că trăiam bine. Ci pentru dragostea pentru profesie.CASETĂ
Cinema „Florin Piersic“, inaugurat diseară
Florin Piersic va sosi călare pe un cal, la inaugurarea cinematografului care din această seară, de la ora 18.00, îi va purta numele. Cinematograful a fost renovat, iar lucrările de modernmizare au costat 2,5 milioane de lei. Au fost înlocuite cele 720 de scaune, iar sala a devenit multifuncţională, putând găzdui şi spectacole, nu doar proiecţii. Scena a fost mărită, sistemul de iluminat a fost schimbat, sonorizarea a fost îmbunătăţită, iar mocheta, înlocuită. Şi holul este mai mare cu 120 de metri pătraţi. De asemenea au fost cumpăraţi 720 de ochelari pentru proiecţiile 3D. (Bianca Pădurean)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: