VIDEO Sute de clujeni au protestat: „Nu legii graţierii. Democraţia nu se sfârşeşte cu votul şi instalarea unora la putere”

VIDEO Sute de clujeni au protestat: „Nu legii graţierii. Democraţia nu se sfârşeşte cu votul şi instalarea unora la putere”

Clujenii au protestat în Piaţa Unirii. FOTO: Florina Pop

Circa 200 de oameni au protestat în seara aceasta faţă de intenţia Guvernului de a promova o lege a graţierii. „Toată munca unor procurori, judecători, ONG-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor”, arată iniţiatorii protestului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 19.30 Protestul a luat sfârşit după o oră şi jumătate, însă, participanţii au susţinut că vor reveni duminică în Piaţa Unirii pentru o nouă manifestaţie.  
 
„Moralitatea actelor politicienilor trebuie cerută indiferent de votul pe care poporul l-a dat. Consider că acest vot a fost viciat prin manipularea la care poporul român e expus de ani de zile prin mass-media, dar, cum se spune, asta avem cu asta lucrăm. E important ca noi să ieşim în stradă şi să împiedicăm aceste abuzuri”, a susţinut unul dintre protestatari, Daniel Giurca. 
 
 
 
UPDATE 18.40 Circa 200 de persoane protestează în centrul Clujului. Jandarmerii l-au legitimat pe unul dintre organizatori, moment în care mulţimea s-a scandalizat, unii i-au cerut jandarmului să se prezinte şi să se legitimeze şi el. Momentul a trecut fără violenţă.

 
La protest au venit şi câţiva pensionari care erau de acord cu legea graţierii pentur că, ziceau ei, se mai eliberează puşcăriile.
 
UPDATE 18.10 Circa 50 de persoane se află în acest moment în Piaţa Unirii. 

 
„Nu legii graţierii – Cluj” – acesta este numele paginii de Facebook care-i invită pe clujeni să protesteze, astăzi, miercuri, 18 ianuarie, faţă de intenţiona PSD de a promova o lege a graţierii. „Ne strangem preventiv în Piata Unirii din Cluj”, scriu organizatorii. 
 
Mitinguri vor fi organizate în mai multe oraşe din ţară, respectiv Cluj, Craiova, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. Mii de utilizatori Facebook şi-au anunţat participarea la protestele organizate de grupul online "Corupţia ucide"- ca reacţie la modificările aduse de Guvernul Grindeanu la legile penale.
 

„Vor putea fi graţiate pedepse şi dezincriminate fapte”

 
”Guvernul va adopta miercuri, conform mai multor surse, Ordonanţa de Urgenţă cu modificari importante în legislaţia penală. Vor putea fi graţiate pedepse şi dezincriminate fapte fara dezbatere publica (2200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul in serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM. Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetati sau condamnati. Daca erai un amărât mort de foame care fura o pâine, riscai ani de puşcărie. Daca erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrica sau primeai un million de dolari mita, riscul era aproape 0”. 
 

Averile inculpaţilor vor rămâne în buzunarul lor 

 
„Suntem, după nişte ani de greoaie evolutie, în punctul în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsa cu o simpla ordonanţă de urgenţă semnata de câteva marionete ale unor partied şi grupuri organizate ajunse la putere. Toată munca unor procurori, judecători, ONG-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor”, mai arată organizatorii protestului. 

Reforme anulate 

 
Organizatorii atrag atenţia şi asupra altor probleme: „ deja au fost anulate câteva reforme care aveau legatură directa cu viitorul nostru: în Învăţămant sau reforma din Sănătate începută de ministrul Vlad Voiculescu. Instituţii precum CNA sau Avocatul Poporului sunt total subordonate şi funcţionează doar pentru interesele Lor”. Invitaţia la protest se termină cu următorul mesaj: ”Democraţia nu se sfârşeşte cu votul şi instalarea unora la putere. E mult de apărat şi împreună putem să o apărăm”.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: