Ce văd ruşii la televizor despre războiul din Ucraina: „Populaţia din Kiev nu e ameninţată sub nicio formă”
0Femei şi copii, victime nevinovate ale militarilor ruşi, clădiri civile bombardate, soldaţi care se predau ruşinaţi, tancuri în pană şi convoaie carbonizate. Astfel de ştiri văd şi ruşii la televizor, doar că vorbim despre o realitate răsturnată, în care Ucraina este invadatorul, iar armata rusă, eliberatorul victorios
Sute de mii de ucraineni care fug, disperaţi, din calea războiului, clădiri rezidenţiale „muşcate” de bombe şi civili nevinovaţi, inclusiv copii, ucişi într-un conflict cu militari ruşi care au invadat o ţară paşnică transformând viaţa de zi cu zi într-un coşmar. Acestea sunt imaginile pe care le avem despre războiul din Ucraina şi mulţi dintre noi ne-am întrebat: „Oare ruşii ce cred? De ce nu fac nimic pentru a opri această nebunie?”. Înainte de a răspunde la aceste întrebări, trebuie să înţelegem cum arată bula informaţională în care ruşii trăiesc de opt ani, de când Rusia a anexat Crimeea.
„Adevărul” a rugat-o pe Patricia Fedorenco, originară din Republica Moldova, fostă jurnalistă, care lucrează de 12 ani în comunicare la Cluj-Napoca, să urmărească cele două canale de televiziune de stat de unde ruşii îşi iau ştirile: „Perviy kanal”(Canalul 1) şi Russia 24. Am rugat-o să noteze pe scurt primele 4 ştiri din trei buletine de ştiri diferite. Rezultatul: gândiţi-vă la ştirile pe care le vedeţi în media de la noi, dar într-o realitate răsturnată, în care Ucraina este agresorul, care atacă oameni nevinovaţi, iar Rusia este „salvatorul”.
Realitatea de la „Perviy Canal”: „Ucrainenii atacă ţinte civile”
Iată mai jos câteva exemple:
Ştire la Perviy Canal, duminică 27 februarie, buletinul de la ora 12.00: „Donbasul anunţă noi victime: o persoană decedată, trei răniţi, între care un copil. Aceasta doar în ultimele 24 de ore. Au fost atacate zonele rezidenţiale. În Republica Lugansk, au stins un incediu puternic, după ce o bază petrolieră a fost lovită de un proiectil “Tochka-U” al Forţelor Armate Ucrainene. Tone de combustibili diesel au explodat.
Corespondent special transmite din Doneţk, de pe bulevardul Lenin: „Noaptea a fost liniştită, dar avem informaţii că lovituri masive ale artileriei ucrainene sunt direcţionate spre zonele civile ale republicii Doneţk şi la periferii. Dimineaţa, în Zaiţev, şase obuze au căzut în mijlocul localităţii. Cinci obuze ale armatei ucrainene au lovit alte două localităţi din vecinătatea localităţii Zaiţev. Operaţiunea s-a soldat cu rănirea unei fete de 16 ani.
Abia acum au intrat primele imagini, o explozie, un bloc distrus. Imagini cu preşedintele oficial al Republicii Populare Doneţk, declaraţie din birou, subiectul poartă uniformă militară (explicaţii ale Patriciei Fedorenco privind imaginile care însoţesc relatările).
În atac au fost lovite, în total, 17 localităţi. Bilanţul: un mort şi patru răniţi, inclusiv un copil, 35 de case distruse. Au fost atacuri şi în Republica Lugansk: oamenii au rămas fără gaz şi s-au confruntat cu incediului de la baza petrolieră, lovită cu obuze Tochka-U.
Intră imagini cu baza în flăcări, pompierii care se luptă să stingă incendiul. Urmează declaraţiile a doi martori, femei, care vorbesc despre exploziile auzite şi teroarea pe care o trăiesc. Aceleaşi imagini au apărut şi la Russia-24.
Luptătorii Republicii Doneţk au noi trofee, au lovit rachete Tochka-U şi au respins atactul ucrainenilor.
Imagini cu rămăşiţele rachetelor, focus pe seria inscripţionată pe ele.”
Realitatea de pe Russia-24: „Populaţia din Kiev nu e ameninţată sub nicio formă”
Ştire pe Russia-24, luni 28 februarie, ora 11.00: „În Kiev au fost distribuite arme populaţiei. Mesajul purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Igor Konoshenkov, pentru populaţia Kievului: „în Kiev, operează bande de ucigaşi, tâlhari şi naţionalişti, care au primit arme, ca urmare a deciziei criminale a conducerii ţării de a distribui necontrolat armament populaţiei.
Populaţia oraşului poate părăsi în siguranţă capitala pe traseul Kiev-Vasilkov. Traseul este deschis şi sigur. Repet, forţele militare ale Federaţiei Ruse lovesc exclusiv obiectele militare, populaţia nu este ameninţată sub nicio formă.” Imagini cu un convoi de maşini militare şi tancuri. Filmări realizate cu telefonul cu soldaţi şi civili cu arme.
Patricia Fedorenco face un sumar al altor narative prezente în buletinele de ştiri ale canalelor amintite: atacurile armate asupra Kievului sunt prezentate ca fiind ştiri false; sunt prezentate imagini dintr-o piaţă din Kiev şi reporterul special întrebând telespectatorii dacă aud împuşcături sau explozii; forţele militare ucrainene lovesc în zonele civile şi în localnici în Republicile Doneţk şi Lugansk. În schimb, militarii ruşi lovesc exclusiv zonele militare; militari ucraineni abandonează lupta şi se predau, dotare precară a armatei ucrainene; ucraineni paşnici fug din ţară şi se refugiază în Rusia; agresorul este Ucraina şi e susţinut de marile puteri din Vest şi de SUA, iar Rusia restabileşte ordinea.
Realitate paralelă
„Spre deosebire de noi, românii, şi de restul lumii, populaţia Rusiei nu trăieşte un război. Forţele lor militare apără populaţia civilă din republicile Doneţk şi Lugansk de atacurile virulente ale Kievului şi lovesc exclusiv obiectivele militare ale naţionaliştilor sau naziştilor ucraineni, cum mai este numit leadership-ul Ucrainei inclusiv de presă. Acesta este “filmul” care rulează pe principalele canale TV din Rusia, unde cuvintele cheie “război” şi „invazie” nu sunt folosite deloc în discursul oficial”, susţine Patricia Fedorenco.
Lumea construită, acum, în naraţiunile de pe micile ecrane este foarte familiară populaţiei, pentru că este picurată în mentalul colectiv de ani de zile. „Este o realitate paralelă, fabricată prin mesaje şi cuvinte-cheie atent alese şi prin vocile trimişilor speciali şi declaraţiile oficialilor ruşi, îmbrăcaţi în uniforme militare, care vorbesc despre eliberare, dispozitive militare inamice distruse şi kilometri de teren câştigaţi, în fiecare zi, prin lupte grele”, susţine Fedorenco.
Cei împotriva războiului sunt consideraţi nazişti sau trădători de ţară
Pe reţelele de socializare, cei care se exprimă oricât de simplu şi de sumar împotriva războiului sunt imediat catalogaţi drept nazişti şi trădători de ţară, susţine Patricia. Propaganda funcţionează la nivel atât de profund încât fraţi şi surori cu opinii contrare ajung nu doar să nu îşi mai vorbească, ci şi să îşi dorească răul reciproc.
Un exemplu în acest sens este chiar mătuşa Patriciei, Serafima Fedoresco, care locuieşte lângă Moscova, şi care a fost convinsă de propaganda rusă: „Da, nepoată, degeaba ai o şcoală terminată, dacă nu ai învăţat istoria. Eşti pe jumătate slavă, pe jumătate româncă, nu te fă de ruşine! Când banderovţî (Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni) omorau copii, femei şi bătrâni, tu unde erai? Întreabă-i pe copiii aceia care, de opt ani, stau aruncaţi în beciurile din Donbas”.
Imaginile care însoţesc ştirile sunt, de obicei, puţine şi generale, perfect filmate, cu soldaţi puternici, convoaie de tancuri, maşini militare şi armanent greu, cărora li se adaugă mărturiile populaţiei din Lugansk sau Doneţk. „Acest “adevăr” este atât de prezent în discursul public de ani de zile, încât realitatea fabricată a devenit realitatea unei mari părţi a populaţiei, gata oricând să atace pe oricine îndrăzneşte să prezinte o altă perspectivă”, conchide Fedorenco.
Libertatea presei în Rusia
Cotidianul independent Novaya Gazeta, condus de co-laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, Dmitry Muratov, a confirmat că RosComNadzvor (n.red. Serviciul Federal pentru Supravegherea Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţionale şi a Comunicării în masă) ameninţă cu ştergerea articolelor în care se regăsesc cuvintele-cheie “război”, “invazie”, “ocupaţie” referitoare la războiul din Ucraina. În 1 martie, posturile de radio “Eho Moskvy” şi „Dojdi” au fost declarate de RosComNadzor drept agenţi străini şi, în consecinţă, au fost blocate.
Cine este Patricia Fedorenco
Patricia Fedorenco este specialist în comunicare şi relaţii publice şi cofondatoarea agenţiei de comunicare Mouton Noir din Cluj-Napoca, cu o experienţă de 12 ani în domeniu. Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi a unui masterat în comunicare media în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Patricia Fedorenco şi-a început parcursul profesional în presa clujeană, făcând, ulterior, tranziţia spre comunicare şi coordonând proiecte şi clienţi în cadrul unor agenţii de specialitate şi în companii. Originară din Republica Moldova şi provenind dintr-o familie supusă represaliilor regimului stalinist, Patricia Fedorenco a studiat la masterat impactul maşinăriei de propagandă a URSS în Republica Moldova, cu precădere asupra fabricării limbii moldoveneşti şi a orientării proruse a ţării vecine după câştigarea independenţei acesteia.