Şapte întrebări pentru primul român căruia i-a fost administrat vaccinul Pfizer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic rezident român în Marea Britanie, de 26 de ani, care lucrează cu pacienţi infectaţi cu COVID-19, a răspuns pe un forum la întrebări legate de vaccin. Ce reacţii alergice sunt, cum se simte, cât de mult va fi protejat, cât a durat procedura - sunt câteva întrebări la care a răspuns.

„Salut! Sunt medic rezident in UK (Birmingham) şi tocmai am primit prima doză de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer)”, a postat medicul de 26 de ani pe Reddit Romania. Este posibil să fie primul român care este vaccinat cu vaccinul relaizat de Pfizer. El şi-a manifestat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor internauţilor despre vaccin. Postarea a avut nu mai puţin de 400 de comentarii. Redăm câteva dintre răspunsuri:

1. Întrebat despre efecte adverse, el a susţinut: 

„Cea mai gravă reacţie alergică este şocul anafilactic, nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic la acest vaccin şi este destul de puţin probabil sa apară efecte adverse atât de serioase, având în vedere natura vaccinului. Acestea fiind zise, au fost 4 cazuri in rândul staff-ului medical de reacţii moderat severe (reacţii anafilactoide), însă aceste persoane erau cunoscute să fi avut reacţii alergice la vaccinuri în trecut.

De exemplu în cazul astmului (şi eu am astm) o formă gravă ar însemna multiple spitalizări pentru episoade grave, şederi în spital la terapie intensivă datorate astmului etc.

Eu sunt o persoană cu atopie (multiple alergii la mai multe lucruri, printre care şi ambrozie) şi nu am avut niciun fel de reacţie alergică sau înrăutăţire a alergiilor pe care le am”.

2. Mai ai voie să consumi alcool?

Nu mi s-a spus nimic legat de consumul de alcool.

3. Şi, cum te simţi? A durut vaccinarea la nivel local (în mână, nu)? Cât timp a trecut de când te-ai vaccinat?

Au trecut cam 36 de ore. Am numai o usoară durere locală în umăr unde mi s-a făcut injecţia.

cluj card vaccin

Medicul a ataşat şi dovada faptului că a fost vaccinat: o fotografie cu cardul cardul NHS care confirma ca a primit prima doza cu nume şi numărul de lot. FOTO: Arhivă personală


4. Cat este estimată perioada de protectie post-vaccin?

Raspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni însa realitatea este că este dificil să estimezi cât timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va ramane imun. Exista posibilitatea să trebuiasca alte doze de rapel (încă altă doza pe lângă a doua care urmeaza) pentru a mentine imunitatea.

Exista de asemenea dovezi promiţătoare că vaccinul antreneaza anumite celule implicate în sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lungă durată.

5. Te au ţinut şi supravegheat ceva zile sau cum ti-a fost administrat ai fost liber sa mergi acasă?

Am fost ţinut sub supraveghere cam 10-15 minute (cam atât durează sa dezvolti o reacţie alergică).

6. Crezi că aceasta dezvoltare accelerată poate ascunde probleme care pot să apară în viitor?

Depinde la ce probleme te referi. Vaccinul în sine a fost analizat şi acceptat de MHRA (instituţia care se ocupa de validarea medicamentelor în UK) de FDA şi de canadieni. Într-adevăr reputaţia lui Pfizer e departe de a fi complet nepătată iar studiul în sine (cel pe 40k participanţi care a dus la validarea vaccinului) nu cred că a fost încă publicat însă este disponibil cadrelor care se ocupa direct cu validarea medicamentelor.

cluj raspuns vaccin. foto arhiva personala

Mailul în care a fost informat când să se vaccineze


7. Cum ai convinge o persoana care este în dubii să se vaccineze?

Persoana respectiva trebuie mai întăi să fie capabila să îşi schimbe parearea altfel orice dezbatere nu poate avea loc. Apoi trebuie pusa întrebarea "Ce fel de dovezi ţi-ar putea schimba părerea?" şi daca răspunsul este "Nimic." atunci din nou nicio dezbatere nu poate avea loc.

Pe de alta parte vaccinurile de acest tip (cu ARN mesager, un fel de ADN mai mic, că un floppy disc pe care celula îl citeşte, iar informaţia respectiva determina corpul să facă anticorpii care iţi dau imunitate) s-au dovedit să fie deosebit de sigure şi cu efecte adverse resduse mai ales prin pricina mecanismului pe care l-am menţionat, şi pot detalia daca este nevoie.

Dovezi 

Ca dovada ca şi-a făcut vaccinul, el a prezentat o fotografie cu prospectul care i s-a „dat la vaccinare”, o fotografie cu cardul cardul NHS care confirma ca a primit prima doza cu nume şi numărul de lot , mail-ul de confirmare si ID-ul de spital care arata că numele sunt aceleaşi.

EL a menţionat ca are 26 de ani şi ca suferea deja de astm şi atopie. Mai mult, el a fost deja infectat cu coronavirus în lunile aprilie-mai. El este programat pe 9 ianuarie pentru a doua doză de vaccin.

Dovezi 

Ca dovada ca şi-a făcut vaccinul, el a prezentat o fotografie cu prospectul care i s-a „dat la vaccinare”, o fotografie cu cardul lui de identificare - care atestă că e doctor în Cardiologie la Spitalul Universitar Nottingham şi un mail primit de la spital, în care se arată că i s-a făcut rezervare pentru vaccin. 

El a menţionat ca are 26 de ani şi ca suferea deja de astm şi atopie. Mai mult, el a fost deja infectat cu coronavirus în lunile aprilie-mai. El este programat pe 9 ianuarie pentru a doua doză de vaccin.

Vă mai recomadăm

Singurul clujean trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii pandemiei nu are COVID-19

EXCLUSIV Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Guvernul a pierdut deja startul campaniei de vaccinare“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite