Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Vine o vară toridă: cât de cald va fi, când loveşte seceta şi unde plouă mult

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Vine o vară toridă: cât de 
cald va fi, când loveşte seceta şi unde plouă mult

Se anunţă o vară desoebit de caldă FOTO Adevărul

Vine o vară toridă, cu ploi puţine în special în sud-estul ţării unde vor fi depăşite mediile climatologice ale perioadei. În următoarele 3 luni, vremea va fi deosebit de caldă, iar seceta va da bătăi de cap agricultorilor. În special, în luna august, precipitaţiile vor fi foarte puţine.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Conform estimărilor sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, se pare că vom avea parte de un an extrem de călduros. În prima lună de vară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a ţării. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), media multianuală lunară pentru luna iunie este de 18,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010.

În iunie, precipitaţii deficitare

În luna iunie, valorile medii de temperatură sunt prognozate a atinge până la 19 grade Celsius în Transilvania şi Maramureş, respectiv 21 de grade Celsius în Banat, Dobrogea şi Moldova.
La capitolul precipitaţii, specialiştii ANM avertizează că vor fi probeleme. Precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică. Media multianuală a precipitaţiilor este de 84,5 litri/mp pentru luna iunie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia(până la 111 litri/mp), Banat (până la 107 litri/mp), Crişana şi Moldova (103 litri/mp).
 

În iulie, răcoare în Moldova

În iulie, luna lui Cuptor, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 şi 23 de grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor înregistra în Muntenia şi Oltenia, respectiv de până la 24 de grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/mp), Muntenia şi Maramureş (până la 102 litri/mp), respectiv în Transilvania şi Oltenia (până la 100 litri/mp).

Secetă în agust

Conform ANM, în luna august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/mp. În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii s-ar situa între 90 — 95 litri/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/mp.
 

Vă recomandăm şi:

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

Ce vreme se anunţă în următoarele zile şi cât ţin ploile. Unde ninge, de când şi în ce regiuni se încălzeşte

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările