Epidemia de rujeolă pune medicii pe jar. Copiii nevaccinaţi, chemaţi la imunizare

Epidemia de rujeolă pune medicii pe jar. Copiii nevaccinaţi, chemaţi la imunizare

Copiii, chemaţi la vaccinare FOTO Shutterstock

Epidemia de rujeolă pune pe jar şi autorităţile din Călăraşi. Având în vedere că, la nivel naţional, au fost confirmate 1.366 de cazuri care au determinat 6 decese, Direcţia de Sănătate Publică(DSP) va începe pe 15 decembrie o amplă campanie de vaccinare. Îmbolnăvirile, spun medicii, au la bază nevaccinarea copiilor.


Iată ce măsuri vor fi instituite pentru stoparea acestei epidemii :

1. În perioada 15.12-27.12.2016 vor fi vaccinati ROR(vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului) următoarele categorii de copii : a). toţi copiii între 9 luni şi 9 ani care nu au nicio doză ROR, b). toţi copiii între 5 ani şi 9 ani care au o singură doză ROR.

2. Toti copiii care la data vaccinării ROR nu au vâsta de 12 luni vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni şi după minimum 28 zile de la doza anterioară ROR.

Cum se manifestă boala

Rujeola, spun medicii, este o boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre).

"Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. Solicităm părinţilor tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anuntaţi, pentru vaccinarea ROR. Dorim să asigurăm încă o dată populaţia că toate vaccinurile administrate prin Programul Naţional de Vaccinări sunt sigure şi eficiente şi că la nivelul judeţului Călăraşi în anul 2016 nu am avut niciun caz confirmat de rujeolă”, au anunţat autorităţile sanitare .
 

Vă recomandăm şi:

Un sfert din cazurile de rujeolă din România sunt în judeţul Arad

De ce a murit băiatul de 16 ani nevaccinat, care a făcut rujeolă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările