Călăraşi: Mănăstirea Libertatea, perla Bărăganului

Călăraşi: Mănăstirea Libertatea, perla Bărăganului

Sute de credincioşi vin şi se roagă în sfânta mănăstire

Comuniştii au lăsat-o în paragină mai bine de 20 de ani, biserica devenind adăpost pentru animale. Situată în inima câmpului, la peste 5 kilometri de satul Coslogeni, mănăstirea Libertatea este recunoscută drept perla Bărăganului, după ce mai bine de 20 de ani biserica a fost părăsită şi au păscut oile în ea.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, aici trăiesc 16 măicuţe la ale căror slujbe vin să se închine credincioşi din aproape toate colţurile ţării. Biserica Mânăstirii Libertatea a fost, iniţial, biserică de mir, având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Ridicată în satul Libertatea, între anii 1936-1942, prin străduinţa preotului Nicolae Brebeanu, împreună cu locuitorii aşezării, a fost sfinţită la 26 octombrie 1942, de către Preasfinţitul Cosma Petrovici, episcopul Dunării de Jos. Biserica a funcţionat ca filie a Parohiei Coslogeni până în anul 1976, când din ordinul reprezentanţilor regimului comunist, locuitorii satului au fost strămutaţi, iar biserica a fost lăsată în paragină, devenind adăpost pentru animale.

În acest stadiu a găsit-o episcopul Damaschin Coravu, care la 1 iulie 2000, a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea  unei mânăstiri de maici, cu hramul Sfânta Treime. „ De la un adăpost pentru oi, cu voia bunului Dumnezeu, s-a reuşit construirea mânăstirii“, a spus Prea Cuvioasa maica stareţă, Daria Clinicu.


În anul 2001, în luna aprilie s-a început reparaţia bisericii şi a fost terminată în anul 2003. Atunci a fost sfinţită biserica, iar în anul 2004 a fost sfinţit corpul de chilii.„Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul omului de afaceri Marian Petre Miluţ. Cu mila lui Dumnezeu, oamenii cu suflet mare ne-au ajutat foarte mult, iar mânăstirea arată acum ca o adevărată cetate, fiind împrejmuită cu un gard din beton de 4 metri înălţime“, a adăugat maica Daria.

Mănăstire de maici

Maica Stareţă a ajuns la Mânăstirea Libertatea  pe 1 septembrie 2000, la doar câteva luni după ce s-a primit binecuvântarea pentru înfiinţarea lăcaşului de cult pentru maici. „ La mânăstirea Libertatea se trăieşte o viaţă de obşte şi cu program de rugăciune ca în toate mânăstirile. Pentru noi, dar şi pentru semenii noştri ajutorul primit de la Dumnezeu este esenţial. Ne rugăm pentru toţi cei care ne calcă pragul“, a mai adăugat maica stareţă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările