Spitalul Săpoca are un pavilion de cinsi stele pentru bolnavii psihic
0De luni, spitalul de neuropsihiatrie şi măsuri de siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, are un pavilion de lux, pentru care însă pacienţii trebuie să scoată bani din buzunar. Secţia cu 40 de paturi, a cărei reabilitare a costat peste un milion de lei, din fonduri guvernamentale, are opt saloane spaţioase, dotate fiecare cu televizor LCD, grup sanitar şi frigider.
Îngrijirea de specialitate într-un spaţiu confortabil, spun psihiatrii buzoieni, pot duce la ameliorarea într-o perioadă mai scurtă a stării bolnavilor diagnosticaţi cu boli mintale. Acesta a fost unul dintre argumentele care i-au determinat pe cei din conducerea spitalului Săpoca să înfiinţeze o secţie cu servicii identice celor hoteliere.
Cele opt saloane noi au fost “câştigate” prin recompartimentarea vechilor saloane cu zece paturi. Acum au două până la opt paturi, fiecare are televizor, grup sanitar propriu şi frigider, cam ceea ce le lipseşte celorlalte saloane din spital. Pentru a fi cazat aici, pacientul trebuie să plătească între 10 şi 40 de lei pe zi.
Medicii de la spitalul de neuropshiatrie Săpoca încearcă prin deschiderea pavilionului de lux să înlăture stigmatul pus unităţii medicale, acela de “spital de nebuni”. „Această secţie era pentru nevroze înainte, cu saloane cu multe paturi, cu condiţii medii, submediocre, iar acum oferă condiţii hoteliere de patru, cinci stele. Acest pavilion va destigmatiza spitalul, care are renume de spital de nebuni, şi sperăm că nu o să se mai sperie nimeni dacă trebuie să se interneze aici. Există o taxă care variază între 10 lei şi 40 de lei iar de marţi sunt aşteptaţi primii pacienţi”, spune medicul Maria Brăgău, şef secţie psihiatrie 3 Săpoca.
Orice asigurat din România care are nevoie de analize de specialitate şi tratament psihiatric are acces în pavilionul de lux. Pentru o săptămână de cură sub directa supraveghere a medicilor de la spitalul Săpoca, un pacient plăteşte 70 de lei, dacă acceptă internarea alături de mai mulţi pacienţi în salon.
Modelul de internare cu plată pentru condiţii hoteliere de lux a fost preluat de managerul spitalului Săpoca de la unitatea similară din judeţul Iaşi. “Am exemplu spitalul de la Socola dar este un ordin al ministerului Sănătăţii 864 din 2011 unde pentru nişte condiţii deosebite se pot percepe taxe. Noi am ţinut cont de aceste lucruri, am avut un comitet director şi am hotărât ca valoarea taxei să fie invers proporţională cu numărul de paturi. Banii de la Casa de Asigurări sunt din ce în ce mai puţini şi noi dorim ca din aceste taxe să investim pentru extindere, deoarece sunt mulţi oameni cu bani care doresc internare în condiţii hoteliere”, declară Dumitru Popescu, managerul Spitalului de neuropsihiatrie Săpoca.
În ultimii trei ani, spitalul de neuropsihiatrie şi măsuri de siguranţă din Săpoca a primit de la bugetul de stat aproximativ 2 milioane de euro pentru investiţii în reabilitarea celor patru secţii componente. Numai reabilitarea noului pavilion inaugurat luni a costat peste un milion de lei.
Spitalul Săpoca este în acest moment cel mai mare de acest gen din ţară şi are peste 850 de paturi. A fost înfiinţat în 1960, pe amplasamentul unei şcoli de meserii. Furnizează servicii de îngrijiri de psihiatrie pentru întreaga populaţie a judeţului Buzău dar se adresează şi persoanelor din alte judeţe. Ca spital de măsuri de siguranţă, deserveşte nouă judeţe arondate prin dispozitie de la Minister: Buzău, Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Prahova, Tulcea şi Călăraşi.