Un tânăr abandonat de părinţi s-a sinucis la câteva luni după ce a părăsit sistemul de asistenţă socială

Un tânăr abandonat de părinţi s-a sinucis la câteva luni după ce a părăsit sistemul de asistenţă socială

Vasile Burtea a fost găsit mort în lacul din Parcul Marghiloman

Vasile Burtea este tânărul al cărui cadavru a fost descoperit duminică în lacul din parcul buzoian Marghiloman. După ce a împlinit 18 ani în luna iunie 2019, băiatul a părăsit apartamentul administrat de Protecţia Copilului şi a încercat să-şi ia viaţa în priopriile-i mâini. A fost găzduit de un prieten, însă nu pentru mult timp.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vasile Burtea nu a mai fost văzut de prieteni de pe la sfârşitul lunii noiembrie, însă nimeni nu i-a sesizat lipsa. Despre dispariţia lui se vorbeşte abia acum, după ce s-a aflat că s-a sinucis. 
 
”Deocamdată sunt singurul ce o să ma interesez înspre a-i permite o înmormântare cât de cât decentă. Toţi cei care doriţi să ajutaţi cu ce puteţi, vă rog să-mi scrieţi în privat. Vasile Burtea nu are părinţi sau posibilităţi pentru a-şi încheia ultima parte a vieţii sale cu decenţă”, scrie pe Facebook Petre Ilie, prieten al băiatului.
 
Vasile este descris de prieteni ca fiind vesel şi sociabil. În copilărie fusese dat în plasament unei familii din Nehoiu, satul Mlăjet, iar după absolvirea gimnaziului şi admiterea la liceu fusese mutat într-o locuinţă de tip rezidenţial din cartierul Dorobanţi.
 
Vasile Burtea nu a mai fost văzut de cunoscuţii săi de pe data de 20 noiembrie, atunci când trebuia să participe la o reuniune cu foştii colegi din Liceul Agricol Buzău. Mai avea un frate instituţionalizat într-un centru de la Berca. În luna iunie împlinise 18 ani şi, potrivit legii, a fost obligat să părăsească apartamentul DGASPC.
 
”Dacă s-a schimbat atât de mult după ce a plecat de la Mlăjet şi a ajuns într-o situaţie atât de disperată, fără ca cineva să observe, este şi dovada unui sistem de asistenţă socială defect, care nu le oferă acestor copii şanse reale la o viaţă normală. Pe ei îi aduce barca de salvare doar până la 100 de metri de mal unde îi aruncă în apă fără să-i pese dacă au învăţat sau nu să înoate. Un suflet de om faţă de care familia lui, satul român, noi, toţi, am eşuat lamentabil”, a scris Sorin Gavriloiu, preot în satul Mlăjet, oraşul Nehoiu.
 
Vasile Burtea a fost găsit mort în lacul din Parcul Marghiloman, în dreptul podului metalic, într-o zonă în care apa are un metru şi jumătate. Sunt indicii că trupul tânărului ar fi stat în apă cel puţin două zile. Cadavrul a fost transportat la morga SML în vederea efectuării necropsiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: