Reţeta delicioaselor sarmale fierte o noapte în dovleac, cu aromă de vin

Reţeta delicioaselor sarmale fierte o noapte în dovleac, cu aromă de vin

Sărmăluţele în foi de varză murată vor fi mult mai gustoase şi aromate dacă le veţi fierbe într-un recipient natural, aşa cum este coaja de dovleac. Preparatul va avea o aromă instensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cuptor cu lemne, turnaţi vin alb.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Pentru a pregăti sarmalele în dovleac, aveţi nevoie de un dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, kaizer, fleică sau piept de porc, afumate, orez, foi de dafin şi piper.
 
Pregătiţi carnea pentru umplutură, apoi înfăşuraţi bucăţile de tocătură în foi de varză murată.
 
Modul de preparare a compoziţiei: se căleşte ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, adăugaţi orezul şi sosul tomat; după ce compoziţia se răceşte, amestecaţi cu carnea tocată, apoi treceţi la modelarea sărmăluţelor în foi de varză.
 
Între timp, scobiţi dovleacul pentru a-i da forma unei cratiţe, după care presăraţi sare în interiorul lui. 
 
După ce decupaţi bostanul în partea de sus, unde se află codiţa, curăţaţi-l de seminţe, scoateţi miezul care, ulterior, trebuie tocat mărunt pentru a fi pus la loc printre sarmale. 
 
 
Înainte de a trece la umplerea dovleacului, puneţi un strat de afumătură în interiorul peste care adăugaţi sărmăluţele împachetate. 
 
Între straturile de sarmale se pune miezul tocat de dovleac. Tot între straturi, adăugaţi foi de dafin şi boabe de piper. 
 
 
Puneţi bostanul gata prepătit într-o tavă, apoi introduceţi în cuptor. Pentru a obţine gustul perfect, este de preferat să coaceţi sarmalele într-un cuptor tradiţional, pe lemne.
”Diferit la aceste sărmăluţe din frunză de varză este că sunt fierte în dovleac, care îşi lasă dulceaţa şi mai este un secret: mai punem o jumătate de cănuţă de vin alb. Prind astfel un gust deosebit, dulce acrişor, cu acea aromă de dovleac şi vin”, spune Sofia Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău.
 
Sfatul Sofiei Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău, este să aranjaţi sarmalele în bostan cu câtva ore înainte de a le introduce în cuptor, la foc foarte mic, pentru a avea timp ca ingredientele să schimbe aromele între ele.
 
”Se ţin peste zece ore în cuptor pe lemne. Le punem în dovleac, punem peste ele vinul, un pic de bulion, apoi le punem la cuptor. Ele fierb în perioada asta numai în dovleac, nu în apă. Devin foarte fragede, de la dovleac şi mai ales vin”, spune Sofia Zaharia.
 
După ce-l scoateţi din cuptor, lăsaţi dovleacul rumen să se ”odihnească” pentru cel puţin o oră. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: