Cum potrivim vinurile cu bucatele de pe masa de Paşte. Ce vin „cere” mielul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Lupu este producător de vinuri
Marin Lupu este producător de vinuri

Masa de Paşte fără un pahar de vin care să antreneze simţurile este de neconceput pentru cei mai mulţi dintre noi. Atunci când alegem sortimentele, e bine să ştim că fiecare dintre bucatele pregătite pentru sărbători se asociază cu un anumit vin. Ideal ar fi ca cel puţin două feluri de vin să fie masa de sărbătoare.

În centrul atenţiei vom avea fripturile de miel, la cuptor sau pe grătar, drobul, cozonacii şi ouale roşii. Specialiştii în vinificaţie ne sfătuiesc să alegem un soi de vin roşu pentru felurile principale şi unul de vin dulce, pentru desert.

Marin Lupu, viticultor şi vinificator din comuna buzoiană Breaza, ne spune că vinul roşu se potriveşte cu felurile de mâncare din carne roşie, iar cu cât e mai grea combinaţia din meniu, cu atât vinul asociat trebuie să fie mai sec vinul.

„La friptura de miel ar merge un vin roşu, o Fetească Neagră, un Merlot, Cabernet, pentru că e considerată o carne roşie şi grasă în acelaşi timp. Merge un vin sec, roşu. La orice friptură la cuptor, de porc, de pasăre, trebuie tot un vin mai puternic, mai bărbătesc. Aici se potriveşte cel mai bine vinul sec, ca să îţi ia greaţa”, spune Marin Lupu.

Fiecărui tip de carne i se asociază un anumit vin. Carnea de miel poate fi bine acompaniată de vinuri roşii seci, precum Feteasca Neagră,  Negru de Drăgăşani, Băbeasca Neagră sau Cabernet Sauvignon.

La carnea de porc se potriveşte un vin roşu, sec, precum Feteasca Neagră sau Novac. Carnea de vită poate fi pusă în valoare de un vin roşu sec precum Feteasca Neagră, Shiraz, Novac sau Negru de Drăgăşani.

Carnea de pui cere vinuri albe seci sau demiseci, aşa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling, în timp ce carnea de curcan se potriveşte cu vinurile roşii seci, precum Feteasca Neagră.

Friptură  FOTO Shutterstock

Peştele se asociază perfect cu vinuri lealbe seci ca Chardonnay, Riesling, Fetească regală, Sauvignon Blanc. Se poate servi si un vin rose sec sau demisec.

Vinul se armonizează bine şi cu celelalte mâncăruri gătite. Alegerea licorii potrivite depinde însă de elementele din meniul ales. Preparatele pe bază de ouă, de exemplu, merg cu vin spumant. Sarmalele din carne de porc şi viţel se potrivesc perfect cu o Fetească Neagră sau cu un Pinot Noir.

”La drob şi la stufat ar merge un rose demisec. Dar sunt persoane care servesc şi peşte, iar în acest caz putem bea un vin alb, un Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Fetească neagră sau albă, deci un vin alb sec. Aici poate fi şi un vin rose”, declară Marin Lupu.
buzau

Brânzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci. Cele tari şi bine maturate merg şi cu vin roşu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

Desertul se îmbină cu vinuri albe şi rose dulci sau demidulci, aşa cum sunt Tămâioasa Românească, Riesling, Chardonnay sau Busuioaca de Bohotin.

”La desert, un vin dulce şi aromat, iar aici recomandăm direct Tămâioasa Românească, un vin dulce care să acopere dulcele din cozonac sau prăjituri. La o masă festivă ideală, ar trebui vreo trei sortimente de vin. Dacă ar fi să consumăm un singur, poate fi un rose demisec, pentru că împacă şi doritorii de dulce, şi pe cei care vor un vin mai dur”, spune Marin Lupu, vinificator din Breaza, judeţul Buzău.

Deserturile merg în general cu vinuri dulci sau demidulci albe sau rose si cu vinuri spumante. Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească, Riesling sau Muscat Ottonel sunt cele mai potrivite pentru deserturi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite