Ce este mai sănătos: oul fiert sau cel prăjit. Riscurile de îmbolnăvire rămân, chiar şi după procesarea termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi, atunci când decidem cum să consumăm ouăle, prăjite sau fierte, moi sau tari, ne punem întrebarea: care dintre preparate sunt mai sănătoase şi care îngraşă mai puţin. Din start, nutriţioniştii înclină balanţa în favoarea oului fiert, întrucât este evitat transferul grăsimilor din uleiul folosit la prăjit. Riscurile nu sunt eliminate complet nici prin fierbere, avertizează medicii.

Ouăle sunt printre alimentele de bază ale oricărei familii. Din punct de vedere nutriţional, ouăle de găină sunt o sursă pentru organism de proteine, vitamina A, vitamina E, cupru, fier şi seleniu. 

Oul asigură 22% din doza zilnică de seleniu, mineral care acţionează în organism ca un antioxidant veritabil.     

Mulţi îşi pun întrebarea dacă după procesarea termică se mai păstrează concentraţia de substanţe benefice organismului din ou şi cât de mult influenţează modul de preparare calităţile nutritive ale ouălor. 

La întrebarea care este mai sănătos dintre oul fiert şi cel prăjit, orice specialist în nutriţie ar răspunde că cel fiert, deoarece omleta sau ochiurile are mai multe calorii. 

Un ou conţine aproximativ 210 de miligrame de colesterol, indiferent dacă este prăjit sau fiert, în condiţiile în care este recomandată limitarea consumului de colesterol la 300 mg/zi sau chiar mai puţin. În aceste condiţii, cei care aleg la micul dejun să consume un ou prăjit, este bine să evite alte surse de colesterol. 

Un ou fiert tare conţine in medie 77 de calorii, în timp ce un ou prăjit, în jur de 90 de calorii. Atunci când preparăm oul în ulei, o parte dintre grăsimi se transferă alimentului.

image

Chiar uleiul folosit la gătit are un grad de toxicitate, dacă este utilizat necorespunzător. ”Oul este mai săţios dacă este fiert tare sau prăjit şi ţine mai puţin de foame dacă gălbenuşul este moale. Prin prăjire, însă, uleiul folosit modifică oarecum compoziţia şi face tot răul, dacă e să vorbim despre aşa ceva. Uleiul este nociv”, spune Ecaterina Zoican, medic nutriţionist.

După 180 de grade Celsius, punctul de fierbere al uleiului rafinat de floarea soarelui, acesta generează substanţe toxice, precum acroleina şi acrilamida, neurotoxine, care pe termen mediu şi lung ameninţă sănătatea.

De aceea, este recomandat ca uleiul de floarea soarelui să fie aruncat după prima prăjire pentru că anumite substanţe benefice, precum omega 3, omega 6, sunt deja distruse. 

Alternativa ar putea fi utilizarea uleiului de palmier, pentru că nu devine toxic decât la temperaturi foarte ridicate. 

image

Aşadar, oul fiert este mai sănătos decât omleta sau ouăle ochiuri. Riscuri sunt însă şi în cazul acestui preparat, dacă alegem să îl consumăm moale. Asta, deoarece persoanele care consumă gălbenuş crud se expun unui risc destul de mare de infecţie cu salmonella, o boală a cărei bacterii afectează sistemul digestiv. 

”Este mai bine să fie fiert tare pentru siguranţa noastră. Dacă îl fierbem doar patru minute şi avem gălbenuşul moale este clar că există un risc mai mare de contaminare cu salmonella. Deci, dacă nu suntem siguri de unde provin ouăle, e bine să le fierbem mai mult pentru ca procesarea termică să fie completă”, precizează medicul Ecaterina Zoican.

Primele simptome ale infecţiei cu salmonella includ diaree, dureri abdominale şi febră, urmate de deshidratare în urma scaunului diareic repetat, manifestări extrem de periculoase pentru copiii mici, persoanele în vârstă sau pentru cei cu un sistem imunitar suprimat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite