Sfaturi pentru o drumeţie de iarnă la munte. Cum vă îmbrăcaţi, ce traseu alegeţi şi ce faceţi dacă vă întâlniţi cu ursul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna nu trebuie să mergeţi singur pe munte. FOTOArhivă.
Iarna nu trebuie să mergeţi singur pe munte. FOTOArhivă.

Drumeţia de iarnă este mult mai riscantă decât una de vară. De aceea trebuie să îmbrăcaţi adecvat, să nu vă îndepărtaţi de traseele marcate, să nu vă plimbaţi noaptea şi să nu mergeţi singuri. Dacă aveţi ghinionul să vă întâlniţi cu ursul trebuie să urmaţi câteva reguli clare.

Când mergeţi în drumeţie iarna trebuie să vă îmbrăcaţi corect. „Există regula celor trei straturi de haine. Pe munte trebuie să puteţi mişca, să nu staţi ud dacă transpiraţi şi să nu îngheţaţi de frig. Primele haine care vin în contact cu pielea trebuie să fie un tricou şi un colant care să absoarbă umezeala. Chiar dacă bumbacul este comod, nu este recomenadat. Echipamentul trebuie să fie similar cu cel purtat la schi. Apoi se recomandă un polar şi jambiere (şosete înalte).

Al treilea strat trebuie să fie impermeabil format din geacă şi pantaloni. Ghetele de munte trebuie să fie călduroase, nu foarte grele şi obligatoriu impermeabile pentru a nu vă uda la picioare. Nu uitaţi mănuşile deoarece vă pot feri de degerături“, spune Valeriu Tomas, ghid montan.

Când porniţi în drumeţie pe munte, mai ales iarna, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli. „În primul rând trebuie să vă informaţi despre condiţiile meteo. Dacă este zăpadă prea mare sau risc de avalanşă, anulaţi drumeţia. Nu mergeţi pe principiul: mie nu mi se poate întâmpla. Folosiţi întotdeauna traseele marcate, nu vă abateţi pe poteci pe care nu le cunoaşteţi. Nu mergeţi singur. Drumeţiile de iarnă se fac în grup sau măcar în doi. Este crucial să fie cineva care poate da alarma în caz de accident şi care să vă poate ajuta. Dacă mergeţi singur anunţaţi un apropiat despre traseul pe care urmează să îl faceţi. Iarna trebuie să evitaţi să fiţi prinşi pe traseu noaptea. De aceea porniţi dis de dimineaţă la drum şi încercaţi să vă întoarceţi până se întunecă. Trebuie să aveţi la voi lichide şi mâncare, deoarece aveţi nevoie de energie. Hidratarea este crucială pe munte. De asemenea este bine să aveţi un telefon încărcat pentru a chema ajutor în caz de nevoie“, mai spune specialistul.

Ce faceţi dacă vă întâlniţi cu ursul

Deşi se spune că iarna ursul hibernează, această regulă nu se mai aplică demult în România. De aceea trebuie să fiţi atenţi. Dacă aveţi ghinionul să vă întâlniţi cu ursul nu trebuie să intraţi în panică. Dacă vedeţi ursul, dar el nu v-a observat, îndepărtaţi-vă încet pe traseul pe care aţi venit şi nu vă opriţi vreo 500 de metri. Dacă ursul vă observă şi vine spre voi, atunci faceţi gălăgie cât mai mare. Fluierul ajută foarte mult, deoarece urşii se sperie de ţiuitul puternic.

Îndepărtaţi-vă, dar mergeţi cu spatele ca să vedeţi ursul. Dacă aveţi mâncare aruncaţi totul spre urs, inclusiv rucsacul, în speranţa că se va opri la ele. Dacă ursul vă urmăreşte puteţi fugi, de preferat la vale, dar nu este sigur că nu vă va ajunge. Tot timpul faceţi cât mai mult zgomot. Mitul cu întinsul pe jos şi făcutul pe mortul nu funcţionează, deci nu încercaţi. Cel mai bine este să vă îndepărtaţi cât puteţi de animal.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite