Godină şi revolta de la Hunedoara: Ce ar fi ieşit dacă primii poliţişti rămâneau acolo? Cum ar fi arătat un cetăţean cu capul crăpat de un glonţ rătăcit?

Godină şi revolta de la Hunedoara: Ce ar fi ieşit dacă primii poliţişti rămâneau acolo? Cum ar fi arătat un cetăţean cu capul crăpat de un glonţ rătăcit?

Poliţistul Marian Godină a comentat duminică, pe pagina sa de Facebook, reacţia poliţiştilor de sâmbătă, în timpul revoltei unui grup de oameni din Hunedoara, când forţele de ordine, neechipate pentru o intervenţie violentă, s-au retras din calea oamenilor care aruncau cu pietre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Godină spune că a fost decizia corectă, iar în postare vorbeşte şi despre imaginea Poliţiei Române care suferă din cauza miniştrilor de Interne şi a unor politicieni care aruncă cu acuze privind abuzuri nefondate.

 „Despre cazul de la Hunedoara
 
Când un europarlamentar român îi numeşte pe poliţiştii ţării pe care o reprezintă „miliţieni“ în sens peiorativ, când acelaşi europarlamentar distribuie o intervenţie la o adresă "greşită" a mascaţilor şi se întreabă cine va răspunde pentru asta, iar după ce află că de fapt adresa nu era deloc greşită şi că vizat era un interlop asociat cu un coleg de-ai lui de partid, tace mâlc, când un agent încadrat din sursă externă acum doi ani ajunge consilier al unui secretar de stat din MAI, când jandarmii sunt folosiţi de o fostă secretară de şcoală pentru a dispersa mulţimea ieşită împotriva hoţilor şi corupţilor, când presa prezintă "abuzuri" ale poliţiştilor care amendează aiurea cetăteni oneşti care doar se plimbau aiurea şi ei cu un BMW prin oraş, nu poţi avea pretenţia ca poliţia să aibă o imagine bună.
 
Degeaba explici oamenilor că nu iei amendă degeaba, ba chiar trebuie să ai şi un comportament inadecvat pe lângă lipsa declaraţiei ca poliţistul să aplice sancţiunea, când presa avidă după senzaţional prezintă cum un lider sindical, dornic şi el de afirmare, se plânge că şefii îl forţează să dea amenzi. Era foarte uşor de aflat că acel poliţist, care s-a găsit să se dea în stambă fix acum, bătându-şi joc de munca a mii de colegi de-ai săi, nici măcar nu are "în dotare" procese-verbale, aşadar nu a dat nicio amendă, el nici măcar nu lucrează în operativ. Senzaţional, nu?
 
Pornind de la imaginea praf a Poliţiei, imagine tristă şi nedreaptă faţă de majoritatea poliţiştilor care muncesc dedicaţi, vizionarea imaginilor de la Hunedoara a declanşat valuri de comentarii şi revoltă.
Probabil că aceiaşi care se revoltau când vedeau o persoană încătuşată şi reclamau abuz la orice gest al unui poliţist care folosea forţa.
 
Revenind la ce s-a întâmplat la Hunedoara, m-am uitat şi eu la imagini, au apărut mai multe din mai multe unghiuri.
 
Înţeleg pe deplin supărarea unora dezamăgiţi de poliţiştii în retragere. Natura umană ne face să ne fi dorit ca acei poliţişti să riposteze şi să încătuşeze toate persoanele recalcitrante de acolo şi să-i vedem drept laşi văzându-i cum au plecat.
 
Raţiunea însă trebuie să preia controlul asupra emoţiilor şi adrenalinei.
 
Nu am reuşit să număr câte persoane erau acolo, dar în mod cert numărul lor îl depăşea cu mult pe cel al poliţiştilor. Acele persoane aruncau cu pietre. Era acolo o adevărată ploaie cu pietre.
 
Poliţiştii aceia erau în pantaloni de stofă, pantofi şi cămăşi. Serios că n-am învăţat nicăieri cum te poti apăra de o ploaie de pietre astfel echipat.
 
Se întrebau unii de ce nu au folosit armele. Deşi mult blamat, pistolul calibru 7.65 mm, poreclit Carpaţi, nu e nici pistol cu apă şi nici nu trage cu gaz. Să tragi cu o armă de foc asupra unei mulţimi înseamnă să fii inapt psihologic.
 
Deşi urâtă la vedere, consider că retragerea poliţiştilor a fost cea mai înţeleaptă decizie a lor. Eu ştiu că vor comenta mulţi Rambo pe aici care ar fi coborât, ar fi facut, ar fi dres, ar fi prins pietrele în dinţi si le-ar fi scuipat înapoi spre mulţimea furioasă. Mai ştiu că nu le vâjâie pietrele pe la urechi când scriu comentariile.
 
Revenind la situaţie, retragerea şi solicitarea echipei de la Serviciul Pentru Acţiuni Speciale au fost cele mai înţelepte decizii.
 
Aaa...dacă vedeam în imagini o dubă SAS retrăgându-se de acolo, mi s-ar fi făcut jenă. Doar că asta nu veţi vedea.
 
V-aţi întrebat vreodată de ce or exista mascaţii? Păi dacă poliţiştii ăia în cămăşi ar fi rezolvat speţa, mă întreb pentru ce ar mai exista mascaţii.
 
Mascaţii se antrenează zilnic, iar pe lângă asta, au echipamente pentru aşa ceva, multe cumpărate din banii lor. Ai auzit, Rareş Bogdan, că de tine vorbeam mai sus? "Miliţienii" ăia îşi cumpără echipament din banii lor în timp ce tu te lăfăi în poze pe Instagram şi îi numeşti "miliţieni" după ce distribui o ştire falsă. Chiar, s-a mai găsit vaccinul pt Covid? Că tot tu ne-ai zis şi asta, la fel cum ai portretizat politicianul român ajuns la vârf.
 
Câţiva mascaţi cu căşti şi scuturi ar fi făcut ca acum imaginile să vorbească despre abuzul poliţiştilor asupra bieţilor localnici.
 
Ca deznodământ, poliţiştii s-au retras, nu aş putea spune că tactic, mai degrabă haotic, dar după cum spuneam, eu scriu acum din pat, fără pietre pe la urechi.
 
Câteva maşini au fost avariate, niciun politist rănit, nicio persoană rănită.
 
Ulterior au intervenit mascaţii, iar persoanele recalcitrante au fost ridicate şi duse la Poliţie.
 
Ce ar fi ieşit oare dacă primii poliţişti rămâneau acolo? Cum ar fi arătat in poliţist cu faţa spartă de vreun bolovan? Sau, şi mai grav, vreun cetăţean cu capul crăpat de vreun glonţ rătăcit? Absolut nimic bun nu putea ieşi de acolo dacă politiştii nu plecau.
 
Ce-ar mai fi fost prin presă, cum s-ar mai fi vorbit de proştii de miliţieni care au agravat o situaţie pe care o puteau rezolva mult mai simplu. Adică exact cum au făcut. Zero răniţi.
 
Vă rog să reţineţi că textul de mai sus reprezintă strict părerea mea, sunt convins că am chiar şi colegi care văd lucrurile altfel“, îşi încheie Marian Godină postarea pe Facebook.
 
Reamintim că poliţiştii, jandarmii şi trupele speciale au intervenit, sâmbătă, în cartierul Micro 6 din Hunedoara, la o revoltă iscată de mai mulţi localnici nemulţumiţi că li s-a cerut să rămână în locuinţe. Scandalul ar fi pornit după ce poliţiştii au legitimat un localnic băut. Nouă persoane au fost conduse la secţie pentru a fi interogate în legătură cu evenimentul violent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: