Braşov: Herbert Müller este trup şi suflet pentru handbal

Braşov: Herbert Müller este trup şi suflet pentru handbal

Herbert Müller este fostul tehnician al „rulmentistelor“

După un an şi jumătate petrecut pe banca tehnică a Rulmentului, Herbert Müller a plecat cu un gust amar de la Braşov, fiind demis de oficialii clubului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă a făcut „muncă patriotică" la formaţia braşoveană, având de încasat bani de pe ultimele 18 luni, fostul tehnician al „rulmentistelor" nu regretă că a ales să pregătească gruparea de la poalele Tâmpei. „De la început am simţit că locul meu este la Braşov. Am vrut să construiesc o echipă şi să avem performanţe pe plan intern şi european. Din păcate, lucrurile nu au ieşit aşa cum mi-aş fi dorit. Am venit cu inima deschisă la Rulmentul şi nu-mi pare rău că am făcut acest pas. M-a dezamăgit puţin felul în care s-a produs despărţirea, prin demiterea mea. Nu cred că s-a procedat corect faţă de mine, dar mă simt uşurat că am scăpat de un stres suplimentar", a precizat tehnicianul.

A emigrat în Germania, în 1980

Născut în Timişoara, acum 47 de ani, Müller a debutat ca jucător în handbalul masculin la Politehnica Timişoara, echipă pentru care a jucat în perioada 1976 - 1980. „Evoluam pe postul de extremă stânga, dar handbalul era total diferit în comparaţie cu ceea ce se joacă în ziua de azi. În primul rând, cu 25 de ani în urmă se punea accent, în primul rând, pe pregătirea fizică, iar antrenamentele tehnice erau foarte scurte, jucai mai mult din instinct. Îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioadă, iar părinţii mei au fost cei care mi-au îndrumat paşii spre acest sport. De mic mi-a plăcut handbalul, dar munca de antrenor mi se pare mai interesantă, comparativ cu cea de jucător", crede Herbert Müller.   

Herbert a crescut în comuna timişoreană Variaş. Din cauza vremurilor grele din perioada comunismului, familia Müller a emigrat în Germania, în anul 1980. „Ne-am asumat multe riscuri, dar mama şi tata au realizat că nu ne putem face un viitor în România. Eu am iubit mereu ţara în care m-am născut şi mi-a părut rău atunci când am plecat, dar viaţa mea s-a schimbat radical din momentul în care am ajuns în Germania", a subliniat antrenorul.

A făcut minuni cu Austria

În 1999, Herbert Müller şi-a început cariera de antrenor, pregătind, până în 2008, pe HK Nürnberg, echipă din prima ligă germană de handbal feminin. Acesta a preluat formaţia de la retrogradare şi a izbutit să o ducă în topul campionatului, devenind triplu campion al Germaniei. „Foarte mult mi-am dorit să antrenez, iar la sfârşitul anilor '90 mi s-a oferit această şansă. Chiar dacă am avut oferte şi de la echipe masculine de handbal, eu am vrut să lucrez cu fete, întrucât acestea sunt mai profesioniste şi mult mai devotate muncii pe care o practică", a declarat fostul antrenor al Rulmentului.

În ultimii ani, Müller a pregătit, în paralel, şi echipa naţională feminină a Austriei. Munca şi seriozitatea tehnicianului au făcut ca Naţionala Austriei să ajungă, în premieră, la un Campionat Mondial, în 2009, în China.

Profil

Născut. 3 septembrie 1962, Timişoara.

Studii. Conferenţiar universitar de matematică.

Familie. Căsătorit, are două fete.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de mare este diferenţa dintre handbalul din Germania şi cel din România?

Dacă facem referire la handbalul feminin, România stă mai bine din punct de vedere al rezultatelor. Situaţia se inversează la handbalul masculin, acolo unde THW Kiel este o forţă pe plan internaţional. Diferenţa se face la mentalitate şi infrastructură. În Germania se investesc milioane de euro în handbal şi există zeci de acţionari la o echipă.

Vă gândiţi să reveniţi la o echipă din România?

Chiar dacă am trecut prin momente dificile aici, mi-a făcut plăcere să lucrez la Rulmentul şi am rămas cu multe amintiri plăcute. Niciodată să nu spui niciodată, întrucât nu se ştie ce-ţi rezervă viitorul.

Ce-i place

„Ador să-mi petrec timpul liber alături de soţie şi de cele două fetiţe. Îmi plac filmele psihologice, muzica clasică şi orice formă de artă autentică. Sunt pasionat de matematică, domeniu de activitate care m-a ajutat mult şi în handbal, întrucât ştiinţele exacte şi sportul se intersectează la un moment dat", a menţionat Herbert Müller.

Ce nu-i place

„Am petrecut aproape doi ani în România şi am rămas dezgustat de caracterul unor persoane. Mulţi au încercat să mă lucreze pe la spate şi nu au avut curajul să-mi spună în faţă ceea ce gândesc", este de părere antrenorul.    citeste totul despre: