Turneul Internaţional al Dunării a ajuns la Brăila
0TID a ajuns şi la Brăila. TID este un turneu internaţional de caiac, canoe si canotaj organizat pe Dunăre în lungime de aproximativ 2516 km. Porneşte de la Ingolstadt, GERMANIA şi se termină la Sf. Gheorghe, ROMÂNIA. Este cel mai lung astfel de turneu din lume. Nu sunt acceptate ambarcaţiuni motorizate de niciun fel.
TID a avut dintotdeauna un considerabil impact internatţional. Înca de la început (1956) unul dintre obiectivele cheie a fost sa aduca la un loc participanţi din diferite ţări, care sa cunoasca si alte feluri de a trai, alte culturi si obiceiuri, fara a se tine cont de orientarile politice, religioase sau rasiale. Scopul sau principal este sa promoveze prietenia intre participanti dar si intre ei si cetatenii locurilor prin care trece, aducand astfel pacea si prietenia intre tarile prin care curge Dunarea.
Pe tot parcursul turneului, dupa statutul TID, tuturor participantilor li se asigura un loc de campare, apa potabila, grupuri sanitare si primul ajutor, cand este cazul. Exceptie face deocamdata doar partea romana, de la Calarasi pana la Sf. Gheorghe, unde aproape toate locurile de campare sunt "in the wild" nefiind amenajate. Taxele de participare difera de la tara la tara, dar ele acopera numai cheltuielile organizatorilor. Organizatorii TID din toate tarile participante opereaza ca entitati non-profit. Fara exceptie, ei contribuie cu timpul lor fara pretentii materiale - nu exista angajati platiti de TID.
Participantii TID isi poarta singuri de grija. Ei isi transporta bagajele in propriile ambarcatiuni, dorm in propriile corturi si isi procura si prepara singuri hrana.
Locurile de campare sunt selectate de organizatori in asa fel incat sa fie asigurate nevoile sanitare ale participantilor cat si posibilitati de procurare a hranei. Grupurile sanitare pot fi de calitate variabila, insa apa potabila este sigura pe tot parcursul turneului. De asemenea, se asigura posibilitatea de cumparare a hranei. Participantii trebuie sa fie echipati sa isi prepare singuri hrana deoarece nu toate locatiile au bufeturi sau restaurante. Uneori locatiile de campare ii primesc pe participanti cu o masa simpla, ceea ce este un lucru foarte placut dupa o zi istovitoare. Participantii trebuie sa fie pregatiti sa treaca unele provocari fizice cat si psihice.
Indiferent de vreme (caldura, ploaie sau vant puternic), sectiunile parcurse zilnic sunt intre 40 si 65 km. Ei trebuie sa fie pregatiti sa padeleze 6 sau 7 zile consecutive, petrecand 5 pana la 8 ore pe zi pe apa. Din motive de siguranta este interzis participantilor sa ramana pe apa dupa lasarea intunericului. Persoanele cu probleme de sanatate trebuie sa consulte medicul inainte de a participa la TID.
De obicei, TID incepe in ultima Sambata din iunie la Ingolstadt si se termina in prima decada din septembrie la Sf. Gheorghe. Sunt aproximativ 60 de locuri de campare pe tot parcursul turneului timp de 75 de zile, incluzand 16 sau 17 zile de odihna. Conform datelor de inscriere, participantii pot intra si iesi din turneu in orice moment dinainte stabilit. Participantii vin din diverse categorii profesionale sau sociale. Ei pot fi cantareti de opera, preoti, muncitori, studenti, doctori, someri sau pensionari in varsta de 70 sau chiar 80 de ani. Prietenii TID nu vin numai din tarile riverane Dunarii, ci din toata lumea: Franta, Italia, Israel, Australia, Japonia, Chile sau America de Nord. Pe apa este importanta numai personalitatea individului.
Desi ROMANIA detine cea mai mare lungime de mal dintre toate tarile riverane Dunarii (1075 km) ea nu a fost implicata in organizare si nici nu a avut participanti in acest turneu pana in anul 2007 cand un echipaj format din 3 persoane intr-un caiac sit-on-top a intrat pentru prima oara in acest turneu de la Oltenita pana la Silistra pe o portiune de numai 55 km. Organizatorii TID au primit foarte bine intrarea Romaniei, desi destul de modesta pe veche traditie sa devina membri ai asociatiei.
Partea romana a "Turneului International Dunarea 2011″ a inceput pe 28 August ora 8:00 la Calarasi, o data cu intrarea in tara a convoiului cu participantii din celelalte tari, si se termina in 7 Septembrie 2011 la Sf. Gheorghe, o data cu petrecerea oficiala de inchidere. Vor fi parcursi 424 km in total (391 km prin meandre*).
IATĂ PROGRAMUL COMPETIŢIEI
Data - Ziua - Localitatea - km Dunare - mal - km parcursi
28.08. - Duminica - DUNARENI - km 329 - (D) - 46km/zi
29.08. - Luni - SEIMENI - km 289 - (D) - 40km/zi
30.08. - Marti - HARSOVA - km 250 - (D) - 39km/zi
31.08. - Miercuri - STANCUTA - km 219 - (S) - 31km/zi
01.09. - Joi - BRAILA - km 170 - (S) - 49km/zi
02.09. - Vineri - BRAILA - km 170 - (S) - zi de odihna
03.09. - Sambata - LUNCAVITA - m 62 (Atentie! Mile nautice) - (D) - 53km/zi
04.09. - Duminica - TULCEA - m 38 (Atentie! Mile nautice) - (S) - 44km/zi
05.09. - Luni - MURIGHIOL - km 64 - (D) - 54/37*km/zi
06.09. - Marti - SF. GHEORGHE - km 4 - (S) - 60/44*km/zi
07.09. - Miercuri - INSULA SACALIN/MAREA NEAGRA - 8km/zi
07.09. - Miercuri seara - Petrecerea de inchidere oficiala TID 2011 in Sf. Gheorghe
08.09. - Joi - ora 7:00 - Plecarea cu vaporul inapoi catre Tulcea