Regatul păsărilor. Paradisul ascuns din nordul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebedele de pe iazurile din judeţul Botoşani FOTO Adrian Şorodoc consilier ANANP
Lebedele de pe iazurile din judeţul Botoşani FOTO Adrian Şorodoc consilier ANANP

În judeţul Botoşani se află adevărate paradisuri acva-faunistice, locuri ce găzduiesc zeci de specii de păsări şi de animale. O bună parte a acestor specii sunt protejate prin lege, iar unele iazuri au devenit casa unor păsări rare, cu puţine exemplare la nivel mondial.

La prima vedere, judeţul Botoşani nu pare foarte ofertant din punct de vedere turistic şi faunistic, fiind eclipsat, ca renume, de judeţele vecine din nordul Moldovei. Dincolo de aparenţe şi de preconcepţii, judeţul Botoşani este un paradis ascuns al păsărilor, un festival al naturii pe care puţini şi l-ar putea imagina în acest colţ de ţară. 

Prin numărul mare de arii protejate, iazuri, râuri sălbatice şi păduri seculare, Botoşaniul este o adevărată comoară acva-faunistică, cu un potenţial turistic uriaş, destinat mai ales iubitorilor de natură sălbatică şi de peisaje pitoreşti. 

Conform specialiştilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în judeţul Botoşani sunt 14 situri „Natura 2000“ sau arii naturale protejate de interes comunitar, cu o suprafaţă totală de peste 48.940 de hectare. Adică 10% din teritoriul judeţului Botoşani îl reprezintă ariile protejate, inclusiv cele de importanţă europeană, unde trăiesc specii rare, precum barza neagră. 

„Botoşaniul este un loc unde te poţi ascunde de civilizaţie când devine prea apăsătoare. Fugi în lunci, pe lângă iazuri, în nişte păduri pe care credeai că le poţi vedea doar la televizor în documentare. Intri într-o lume ireală, unde auzi doar susurul apei, cântecul păsărilor, foşnetul frunzelor. Muzica naturii... Este o lume fascinantă pe care mulţi o ratează fiindcă nici nu ştiu măcar că există“, spune Marius Damian, un tânăr botoşănean pasionat de călătorii în natură. 

Delta nordului

Conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în judeţul Botoşani trăiesc aproape 200 de specii de păsări protejate prin lege, la care se adaugă cele rare la nivel mondial. Propriu-zis, conform datelor oficiale, Botoşaniul este un regat al păsărilor de apă, o deltă a nordului. 

Cele mai multe specii de păsări protejate trăiesc în zona Lacului Stânca-Costeşti. Este un lac de acumulare amenajat pe râul Prut, în anii ’70, pentru a proteja toată lunca – de la Botoşani şi până la Galaţi – de inundaţiile catastrofale care făcuseră secole de-a rândul ravagii. Lacul s-a format propriu-zis prin zăgăzuirea râului cu barajul de la Stânca. În mai puţin de un deceniu, aici şi-au făcut sălaş nu mai puţin de 178 de specii de păsări, iar natura a cucerit totul, modelând un peisaj acvatic rar prin frumuseţe şi prin importanţă. 

pasari rezervatii

Păsări deosebite pe iazurile din Botoşani FOTO Adrian Şorodoc consilier ANANP

„Avifauna din perimetrul lacului de acumulare este constituită din 178 de specii de păsări, unele cu apariţii neregulate, altele fiind prezente în timpul pasajului şi, mai ales, iarna. Lacul de acumulare este un important cartier de iernare a păsărilor sălbatice din bazinul românesc al Prutului. Totodată, este un important loc de popas pentru păsările de apă în timpul migraţiei, putând fi observate regulat stoluri mari de raţe, gâşte, pescăruşi, lişiţe, cufundari şi multe altele“, precizează specialistul APM, Magdalena Obadă. 

Paradisul ornitologilor

Pe lângă frumuseţea locului, lacul de la Stânca are o importanţă ştiinţifică extraordinară, fiind un adevărat paradis al ornitologilor. Aici se află 59 de specii de păsări protejate prin lege la nivelul Uniunii Europene. Printre acestea se numără şi cufundarul polar, egreta mică, egreta mare, gâsca cu gât roşu, şorecarul încălţat, raţa cu ciuf, corcodelul cu gât roşu, lebăda de vară, pescăruşul pontic, ferestraşul moţat, prigoria, vânturelul roşu, pescăruşul râzător, corcodelul mare. 

pasari rezervatii 4

Iazurile din Botoşani sunt un paradis al păsărilor de apă FOTO Adrian Şorodoc consilier ANANP

„Numărul acesta de specii de păsări sălbatice protejate a fost un motiv care a stat la baza includerii acestei zone în Reţeaua ecologică europeană Natura 2000, în anul 2007. Lacul Stânca-Costeşti a devenit o arie de protecţie specială avifaunistică pentru protecţia păsărilor. Aglomerările mari de păsări din timpul migraţiei şi al iernii au constituit mereu un punct de atracţie pentru observatorii ornitologi care studiază zona periodic“, adaugă Magdalena Obadă. 

Lacul de la Stânca-Costeşti se întinde pe o suprafaţă uriaşă de aproximativ 2.192 de hectare, pe teritoriul administrativ a două comune şi al unui oraş. Lacul poate fi vizitat cel mai bine cu barca, cu ajutorul localnicilor dispuşi să ofere o plimbare. La Stânca se ajunge pe drumul naţional 29 D, din municipiul Botoşani şi până în oraşul Ştefăneşti. Alternativ, se poate ajunge prin Manoleasa, o comună din apropiere.

Înaripatele din Ţara iazurilor 

Pe lângă Lacul de la Stâncă, renumite pentru specii de păsări protejate, multe absolut spectaculoase şi întâlnite doar în Delta Dunării, sunt şi multe dintre iazurile de pe teritoriul judeţului Botoşani. De altfel, judeţul este pe locul doi în ţară ca suprafaţă ocupată de luciul de apă, după judeţul Tulcea. La Botoşani sunt peste 148 de iazuri însumând 3.600 de hectare cu apă. 

Această împărăţie a iazurilor este habitatul perfect pentru zeci de specii protejate de păsări de apă. În special iazurile arhaice, cu o întindere mare de apă, au ajuns zone protejate datorită înaripatelor pe care le găzduiesc fie sezonier, fie pe tot timpul anului. Este vorba despre salba de iazuri de pe valea Ibănesei-Başeului şi Podrigăi, adică un areal întins pe raza a cinci comune şi cu o suprafaţă de 2.705 hectare, numai de luciu de apă.

pasari rezervatii 5

Iaz cu păsări din judeţul Botoşani FOTO Adrian Şorodoc consilier ANANP

În stufărişurile acestor iazuri îşi au sălaşul peste 40 de specii de păsări protejate, printre care cormoranul mic, stârcul roşu, barza albă, raţa mică, cresteţul cenuşiu. Totodată, pe iazurile Ibănesei şi ale Başeului trăiesc şi eretele vânăt, bătăuşul, eretele de stuf, raţa cârâitoare, raţa pestriţă, prundaşul gulerat şi pescăruşul argintiu. Iazurile din zonă sunt ideale, spun şi specialiştii în protecţia mediului, pentru cuibărit, hrană, inclusiv pentru speciile migratoare. „Vara este ceva deosebit. Când sunt aşa necăjit, apăsat de griji, cu probleme ca tot omul, dau drumul la barcă şi merg pe iaz să văd păsările. Trece de toate“, spune Costică Daniliuc din Havârna.

Comoara neagră

Iazurile botoşănene adăpostesc o comoară ornitologică rară. Este vorba despre barza neagră, o specie rară – în toată lumea există doar 40.000 de exemplare. A fost zărită pe teritoriul judeţului Botoşani, pe iazurile Axinte şi Cal Alb, din zona protejată a Ibănesei şi Başeului, în cadrul unei monitorizări efectuate de specialiştii de Serviciul Teritorial Botoşani ANANP. Fiind o specie timidă, a fost nevoie de un timp mare de aşteptare pentru ca barza să poată fi fotografiată. 

Berzele negre iubesc iazurile din  lunca Başeului şi cuibăresc la Botoşani. Stau toată vara în această zonă, după care pleacă către zonele calde. Totodată, o prezenţă impresionantă pe iazurile Botoşaniului sunt lebedele, în număr din ce în ce mai mare. Este vorba despre lebedele de vară de pe iazurile Iezerul-Dorohoi, Iezerul Mare-Stăuceni, Rogojeşti, iazurile Ibănesei şi lacul de la Stânca. Lebedele de iarnă sunt întâlnite la Rogojeşti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Colţi de rechin şi alte curiozităţi, în Rezervaţia naturală de calcar numulitic de la poalele Iezerului

Primaria care a făcut baraj din moloz într-o rezervaţie naturală unicat. A fost amendată de Garda de Mediu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite