Cel mai frumos ciobănesc caucazian din Europa este „român“. Câinele crescut de un profesor de matematică a ajuns vedetă la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un câine din rasa ciobănesc caucazian crescut de un profesor de matematică din Botoşani a ajuns campion european, la European Dog Show organizat recent la Kiev. Câinele se numeşte Ahab şi are un palmares impresionat acumulat în numai trei ani.

Ahab, un ciobănesc caucazian în vârstă de trei ani, este noul campion european la cel mai prestigios concurs de profil de pe continent. Mai precis, acesta a câştigat prin frumuseţe şi perfecţiunea caracteristicilor rasei, concursul European Dog Show organizat la sfârşitul lunii trecute în capitala Ucrainei. 

Acest trofeu nu este singurul obţinut de câinele în vârstă de patru ani. Ahab este de fapt o adevărată vedetă a show-urilor şi concursurilor chinologice din ţară şi străinătate. Totodată rezultatele lui Ahab sunt şi rodul pasiunii pentru rasa ciobănesc caucazian, a profesorului botoşănean Cristian Morcov, cel care deţine o canisă omologată la nivel european.

Profesorul de matematică şi caucazienii

Povestea de succes de la Botoşani, începe cu mulţi ani în urmă. Mai precis încă de la începutul anilor 90. Cristian Morcov( 41 de ani), un botoşănean pasionat de matematică descoperea în anii de facultate rasa ciobăneştilor caucazieni. A văzut un pui din această rasă şi s-a îndrăgostit iremediabil. ”Eram student la Iaşi şi am mers la o expoziţie canină.Acolo am văzut prima dată ciobănescu caucazian. Mi-a plăcut foarte mult. De atunci mi-am dorit un caucazian. 

image

Ahab şi stăpănul său FOTO Facebook Cristian Morcov

Primul l-am cumpărat mai apoi din zona Bucureştiului şi l-am adus la Botoşani. Iniţial pentru pază, nu mă gândeam la concursuri. În 2010 am mai cumpărat unul”, spune profesorul de matematică, Cristian Morcov. Între timp botoşăneanul a reuşit să achiziţioneze şi o femelă de ciobănesc caucazian. A reuşit să obţină acordul pentru o împerechere cu un câine campion din Bucureşti din aceeaşi rasă şi a rezultat un pui cu pedegree. I-a pus numele Ahab, fiindcă era un căţel pus mereu pe şotii şi dornic să exploreze. De la vârsta de 11 luni, Ahab a început să fie dus la concursurile de profil. Încă de la primele concursuri Ahab a ajuns o vedetă.

Vedeta concursurilor chinologice

Până la vârsta de patru ani, Ahab a participat la 35 de concursuri naţionale şi internaţionale chinologice. În 32 dintre acestea a luat premiul de ”best of breed”, adică cel mai reprezentativ animal pentru rasa respectivă. ”A pierdut atunci când era mai tânăr titlul de cel mai bun caucazian din ziua respectivă. În rest a câştigat tot ce se putea câştiga. După primul concurs ne-am dat seama că Ahab are un potenţial uriaş. Am studiat mult şi am început să mergem pe la concursuri. Am luat calendarul şi nu am ratat nimic”, spune Cristian Morcov. În România, Ahab a devenit campion naţional până la vârsta de un an, la clasa junior. După vârsta de un an jumătate, sfârşitul ”junioratului” la competiţiile de profil, Ahab a obţinut şi alte titluri naţionale chiar în faţa unor câini foarte bine cotaţi.

image

 Ahab alături de stăpânul său FOTO Facebook Cristian Morcov

”La un an şi 7 luni a învins un vicecampion european. Mai apoi a obţinut titlu de Campion România cu titlul Magna Cum Laudae învingând numai câini campioni. Apoi am început să participăm la concursurile intarnaţionale”, spune Cristian Morcov. Mai precis a venit un nou titlu obţinut la un concurs internaţional la Chişinău în 2015. La Chişinău a fost declarat ”best in show”, adică cel mai bun câine din cadrul concursului. Şi asta în condiţiile în care la competiţie participau peste 300 de câini din toată Europa şi din toate rasele. Unul dintre cele mai prestigioase premii obţinute de Ahab a fost însă cel din Ungaria tot în anul 2015. ”Este vorba despre o competiţie foarte puternică de club,clubul fiind o competiţie destinată doar unei anumite rase, în cazul de faţă ciobănesc caucazian. La competiţia Caracan din Budapesta, căci despre ea este vorba au participat ciobăneştii ruseşti. Au venit inclusiv arbitrii veniţi din Rusia, specialişti în această rasă.

 Deşi erau cei mai buni câini din această rasă prezenţi la eveniment, Ahab a câştigat competiţia., concurând cu un alt campion bine cotat din Cehia.”, spune Cristian Morcov. După atâtea competiţii de anvergură câştigate de Ahab în Republica Moldova, România, Bulgaria sau Ungaria, ciobănescul caucazian de la Botoşani a fost înscris anul acesta la Campionatul European organizat în Ucraina, în perioada 24-27 august. La această competiţie participau 6000 de câini din toată Europa. ”Iniţial am avut emoţii mari. De la început au venit crescători şi ne-au văzut câinele arătându-se mulţumiţi. Acolo erau câini din crescători celebre din Ucraina şi Rusia, concurenţa era acerbă.”, spune profesorul botoşănean. Cu toate acestea Ahab a impresionat prin frumuseţe dar şi atingerea standardelor de perfecţiune ale rasei, plus modul în care s-a comportat în timpul expunerii. Pe scurt, câinele din Botoşani a fost declarat campion european. ”A fost o competiţie puternică, cu numeroase exemplare renumite. Ahab a concurat direct cu un ciobănesc caucazian foarte renumit din celebra canisă ucraineană Daur Don. La final a câştigat câinele nostru. Arbitrul competiţiei, o specialistă din Ucraina a spus că Ahab este unic”, adaugă botoşăneanul.

Canisă recunoscută la nivel european

Succesele lui Ahab se datorează şi pasiunii pentru această rasă a profesorului botoşănean. Împreună cu soţia acestuia, medic de profesie îi îngrijeşte zilnic. Le dedică special, minim o oră şi jumătate pe zi. Îi plimbă şi îi hrăneşte doar cu mâncare de cea mai bună calitate. Cristian Morcov merge de altfel la toate competiţiile împreună cu toată familia sa, adică cu soţia şi cei doi copiii. Împreună au pus bazele unei canise de succes la Botoşani, specializată bineînţeles pe creşterea ciobănescului caucazian. Canisa de la Botoşani, spune profesorul de matematică, este autorizată la nivel european, la Bruxelles. Cristian Morcov, creşte pe lângă Ahab încă 10 caucazieni. Această rasă a fost mult pusă în evidenţă de Armata Roşie în cel de-al doilea război mondial, atunci când au fost folosiţi pe front de soldaţii ruşi. În ciuda faptului că este considerat un câine agresiv, ciobăneştii caucazieni pot fi dresaţi cu succes.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Campanie gratuită pentru sterilizarea câinilor de rasă comună. Ce condiţii se impun, cui trebuie să vă adresaţi

Cel mai frumos câine al Sătmarului se pregăteşte în Budapesta

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite