Ana Dragu este mama „Micului Prinţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Dragu alături de fiul ei, Dudu
Ana Dragu alături de fiul ei, Dudu

Este poetă, jurnalistă şi mamă. A înfiinţat centrul pentru recuperarea copiilor cu autism, „Micul Prinţ" , nume inspirat de fiul ei Dudu

Ana s-a născut şi a copilărit la Bistriţa într-o perioadă de care îşi aduce aminte  cu drag. „Îmi amintesc în special de drumurile de mare viteză pe care le făceam preţ de o pauză între şcoala mea, Generală I, şi şcoala de muzică cu tot calabalâcul şcolar în spate, distrugîndu-mi şi pierzîndu-mi lucrurile ca să ajung la orele de pian, legănatul pe crengile sălciilor de pe malul pârâului care trecea pe lîngă blocul meu şi faptul că nu-mi plăceau deloc fetele. Iar despre nopţi, cititul cu lanterna sub plapumă", povesteşte Ana.

Oamenii care, mărturiseşte ea, i-au marcat existenţa au fost... „omul negru", de care s-a ferit toată viaţa, şi mama sa, despre care spune că a susţinut-o în toate deciziile. „De la ea am învăţat libertatea", mai spune jurnalista. Ce voia să se facă când era mică?  „Vrăjitoare, pentru că fiecare zi mi se aşternea înainte ca o cursă cu obstacole de care era limpede că nu aveam cum să trec decît cu ajutorul zînelor sau chiar al balaurilor", povesteşte Ana.

Dorinţa pare să i se fi împlinit: trebuie să fie o vrăjitoare ajutată de multe personaje fabuloase, ca să poată duce la capăt atât de multe lucruri. Este mamă a doi copii, corespondent la România Liberă, colaborator la Zile şi Nopţi, Citynews, As-Tv şi revistele literare Tiuk! şi Biblioteca de poezie. În acelaşi timp, este iniţiatoarea şi coordonatoarea centrului de recuperare a copiilor cu autism, „Micul Prinţ". 

„ Eu am schimbat multe profesii. De la cea de profesor suplinitor de limbi străine - primul meu job plătit, pînă la ziaristică, coordonarea centrului de care mă ocup astăzi şi lucrul efectiv cu copiii autişti, toate s-au impus cumva de la sine, dar şi eu aş fi putut să nu le dau curs. La engleză şi franceză m-am priceput pur şi simplu, să scriu îmi venea foarte uşor, iar autismul nu mi-a dat de ales. Din el am învăţat şi cel mai mult. Am învăţat că dacă n-ar fi condiţionarea socială eu aş reacţiona mereu ca oricare dintre copiii care vin azi la Centru. Deci nu suntem atît de diferiţi. Doar mai dresaţi", spune jurnalista.

Ana Dragu a descoperit că băieţelul ei, Dudu, este autist când acesta avea doi ani. Diagnosticat la timp şi ajutat să se recupereze, Dudu, care are deja cinci ani, merge la o grădiniţă normală, scrie, citeşte, desenează. Ana a alternat şedinţele de recuperare ale copilului său cu eforturile pentru înfiinţarea unei asociaţii destinate copiilor cu autism. Astfel a apărut asociaţia „Autism Europa", cu cadrul căreia s-a înfiinţat centrul „Micul Prinţ", denumit aşa pentru că Dudu seamănă foarte bine cu fermecătorul  personaj al lui Saint Exupery. Mama „micului prinţ" este şi poetă: a publicat „Iarbă pentru fiare" în 2004 şi „Păpuşa de ceară" în 2008, cărţi cunoscute în cercurile literare tinere din România.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost cele mai importante decizii pe care le-ai luat?

Toate cele care implicau refuzul de a face compromisuri de orice natură. Compromisul e foarte tentant şi mereu la îndemînă. Pe plan social, probabil înfiinţarea „Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism". Alte lucruri nu le-am ales prin decizie proprie, ci m-au ales ele pe mine.

Exista un lucru iesit din comun pe care ti-l doresti?

Nici un lucru pe care mi-l doresc eu nu este pentru mine ieşit din comun. Nu. Nu îmi doresc decît să fim sănătoşi şi să se întâmple mai repede ceea ce trebuie să se întâmple. Ceea ce e menit să se prăbuşească să se prăbuşească, iar ceea ce e făcut să reziste, să reziste. Apoi să trăim, să trăim, să trăim. Poate asta mi se pare cel mai greu acum.

Ce-i place?

Îi place să poată iubi. Iubeşte poezia şi libertatea. Este ataşată de pritenii ei, pe care îi numeşte „ultimii urmaşi anemici ai unei mari familii obosite".

Ce nu-i place

Nu agreează certurile, detestă laşitatea.  Nu poate concepe indiferenţa, iar poezia proastă se numără printre lucrurile care nu o fac tocmai fericită    

Profil

NĂSCUTĂ: 13 noiembrie 1976, la Bistriţa

EDUCAŢIE: Facultatea de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale

PROFESIE: jurnalist

FAMILIE: necăsătorită, are doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite