Cum prepari o ciorbă de miel cu măcriş, după o reţetă tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorba de miel este nelipsită de pe masa maramureşenilor în ziua de Paşte. Se prepară în multe moduri, însă diferenţele nu sunt majore. Totuşi, reţeta tradiţională din Maramureş este uşor diferită.

Reţeta tradiţională pentru ciorba de miel din Maramureş este puţin atipică, pentru că nu include atât de multe zarzavaturi. În trecut, gospodinele voloseau doar morcov şi, eventual, puţin leuştean la final, însă puneau măcriş în ciorbă, care nu se prea foloseşte în alte zone.

„Eu am învăţat să fac ciorba de miel de la soacra mea, deşi găteam de la 14 ani şi credeam că ştiu tot ce am nevoie, atunci când m-am căsătorit. Totuşi, la ciorba de miel şi la miel umplut am avut de învăţat de la ea. Soacra mea era o gospodină desăvârşită”, spune Lenuţa, o băimăreancă de 59 de ani. „De la ea am învăţat să dau într-un clocot scurt măcrişul şi abia apoi să-l pun în ciorba de miel. Tot ea m-a învăţat să nu pun atât de mult zarzavat, pentru a se păstra gustul cărnii de miel, care este deosebit”, mai spune băimăreanca.

Astfel, avem nevoie de:

500-600 g carne de miel (preferabil cap, gât etc)

1-2 morcovi

O legătură mare de măcriş

Câteva fire de leuştean

O lingură de orez

300 g de smântână

sare, condimente, după gust.

Pentru preparare, se spală bine carnea şi se pune la fiert într-o oală încăpătoare (4-5 l). „Eu folosesc capul şi gâtul, partea cu mai multe oase. Le pun la fiert în apă cu sare, iar când sunt gata, le scot din oală şi curăţ carnea de pe oase, după care o tai mărunt şi o pun înapoi în oală”, mai spune Lenuţa. „În timp ce fierbe carnea, spăl un morcov mare şi îl dau pe răzătoare, iar măcrişul îl spăl, iar apoi îi dau un clocot în puţină apă cu sare. Asta pentru că uneori e prea acru”, mai spune băimăreanca.

După ce carnea fiartă a fost tăiată cubuleţe şi pusă înapoi în oală, se pune morcovul răzuit, orezul, se adaugă măcrişul tăiat mărunt se mai lasă să dea câteva clocote, până se fierbe morcovul şi orezul. La final, se adaugă smântâna, se lasă până mai dă un clocot şi se mai potriveşte gustul cu condimente (sare, piper, tarhon etc) şi leuştean, după preferinţe.

„Alte reţete arată că se folosesc şi o rădăcină de ţelină, ardei şi alte zarzavaturi, care se taie mărunt şi se pun în oala în care a fiert carnea de miel. Dar reţeta orginală de ciorbă de miel, aceea după care preparau mamele şi bunicile noastre, era doar cu morcov”, mai spune băimăreanca. „Totuşi, la smântâna care se adaugă la final se poate adăuga un gălbenuş de ou, pentru un gust mai bun”, mai spune ea.

Mai puteţi citi:

Cum ne afectează lipsa afecţiunii în copilărie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite