Visul de a avea utilităţi, pe cale de împlinire

Visul de a avea utilităţi, pe cale de împlinire

Lucrările la utilităţi continuă în acest an în cartiere

Proiectele începute acum doi ani şi continuate în 2009 se vor finaliza. Sânnicolau Mic este primul cartier arădean ce va scăpa de coşmarul lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problema utilităţilor a fost dintotdeauna una spinoasă pentru locuitorii din cartierele Aradului. În urmă cu doi ani de zile, în baza unui proiect finanţat de către Banca Mondială, au demarat lucrările de introducere a canalizării în cartierele Sânnicolau Mic, Bujac şi Gai. Tot de atunci, odată cu începerea săpăturilor, a început şi coşmarul pentru locuitorii din aceste zone ale oraşului.

Viaţa în gumari
Locuitori ai Aradului în mileniul trei au fost nevoiţi să afle pe propria piele cum arată viaţa în gumari. Calvarul este aproape de sfârşit pentru arădenii din Sânnicolau Mic, care au trăit, timp de doi ani, săpături, printre şantiere, străzi blocate de şanţuri, asfaltări şi spargeri de şosea şi au suferit în urma întreruperii furnizării apei potabile din cauza neatenţiei muncitorilor la canalizare.
Anul acesta, şantierele de acolo se închid, după finalizarea asfaltării străzilor. Mai puţin norocoşi sunt arădenii care locuiesc în Gai şi în Bujac, zone în care lucrările de introducere a canalizării sunt în fază mai puţin avansată. Adina Faur, o locuitoare din Bujac în vârstă de 30 de ani, este deja exasperată de starea şantierelor din zonă.
„Plecăm de acasă în cizme de gumă, mergem până la colţ, unde avem parcată maşina şi acolo ne încălţăm să putem merge la muncă”, a povestit tânăra. Şi ea, dar şi vecinii săi, se roagă să nu aibă nevoie de vreo ambulanţă sau să nu izbucnească vreun incendiu, deoarece nicio maşină nu poate intra pe stradă.

Canalizare în proporţie de 97 la sută în 2010
Proiectul din cele trei  mari cartiere cuprinde realizarea de canalizare menajeră şi pluvială, staţii de pompare, bazine de retenţie şi asfaltarea străzilor. Investiţia are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, din care peste 47 milioane de euro finanţate de Banca Mondială împreună cu Guvernul României şi mai bine de 23 milioane euro, co-finanţare de la Primăria Municipiului Arad.
Şantierele au fost închise la jumătatea lunii noiembrie şi se vor redeschide în primăvara acestui an.  Proiectul extinde reţeaua de canalizare din Arad de la aproximativ 68 la sută în prezent, până la 97 la sută, până la sfârşitul lui 2010.

Proiectul în cifre
În total, proiectul cuprinde 84 de kilometri de străzi, 426.000 de metri pătraţi de carosabil şi 350.000 de metri pătraţi de trotuare. Până în prezent, în Gai au fost finalizate jumătate din lucrări, în Bujac aproape 70 la sută, iar în Sânnicolaul Mic aproape 75 la sută.

CITIȚI PE ACEEAȘI TEMĂ:

Drumuri şi pod vechi refăcute cu bani UE

Locurile de parcare din fața blocurilor vor fi inventariate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările