Vânător prins în maşină cu arma încărcată. Cum a reacţionat faţă de un poliţist

Vânător prins în maşină cu arma încărcată. Cum a reacţionat faţă de un poliţist

Arma era ţinută ilegal, încărcată, în maşină. Foto Arhivă

Un vânător surprins de Poliţie pe un drum judeţean din Alba, aflat într-o maşină cu arma ţinută în condiţii nelegale, l-a ameninţat pe poliţistul care l-a amendat şi a depus plângere penală pe numele acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florin A. a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 2.001 lei şi şi i-a fost anulat dreptul de port şi folosire a armelor. În 26 mai 2019, bărbatul a fost identificat pe DJ 107 I, în locul denumit “Tarcăuˮ, într-o autoutilitară, având asupra sa arma de vânătoare, fără ca aceasta să fie ţinută în husă, fără să aibă ataşat dispozitivul de blocare a trăgaciului şi având montat un încărcător cu 4 cartuşe. 
 
Vânătorul a formulat plângere contrvenţională, dar a pierdut procesul atât la Judecătoria Aiud, cât şi la Tribunalul Alba. Ultima instanţă a propnunţat hotărârea definitivă în 28 aprilie 2021. Bărbatul a formulat şi plângere penală împotriva agentului de poliţie care a aplicat amenda, dar faţă de acesta s-a dispus emiterea unei ordonanţe de clasare, menţinută, ulterior, şi de instanţa de judecată.
 
Sectorul de drum unde a fost surprins vânătorul este inclus în poligonul schiţei fondului cinegetic nr. 15 gestionat de către Asociaţia de Vânătoare Râmeţ – Inzel. Conforma legislaţiei, drumurile judeţene şi comunale sunt înscrise la categoria suprafeţei neproductive cinegetic, prin urmare este interzisă vânătoarea în zona acestora.
 
”Conform celor consemnate de poliţiştii care au oprit autovehiculul pentru control, petentul apelant ţinea în mână puşca Mauser, husa se afla pe bancheta din spate, în portbagaj se afla un căprior mascul, tranşat, pentru care fusese emisă o Autorizaţie individuală de vânătoare. La momentul opririi s-a constatat că cel în cauză emană miros de alcool, drept pentru care i s-a solicitat să se supună efectuării unui test alcoolscop acesta refuzând, iar în cursul discuţiilor a devenit agresiv, manifestându-se recalcitrant faţă de organele de poliţie, fiind necesară imobilizarea sa prin încătuşare”, se susţine în hotărârea Tribunalului Alba.
 

Cum a încercat un prieten să îl salveze

 
Un martor a încercat să îl ajute pe vânătorul vizat de sancţiune şi a declarat că aveau o autorizaţie colective de vânătoare, iar starea în care se afla arma explică intenţia acestuia a vâna un mistreţ în cazul în care ar fi apărut în zona drumului pe care se deplasau cu maşina. 

”Singura armă găsită în autoutilitară la momentul controlului era arma de vânătoare Mauser aflată în posesia petentului apelant, martorul (…) şi numita (…)  nedeţinând nici un fel de arme. În aceste condiţii, este exclusă ipoteza unei vânători colective, nefiind întrunit numărul minim de persoane prevăzut de lege”, se mai precizează în motivare. Legislaţia prevede că vânătoarea colectivă de tip A se practică de un număr restrâns de vânători, minimum doi şi maximum cinci.
 
Instanţa a constatat că drumul public în cauză este în administrarea Consiliului Judeţean Alba şi nu a vreunei entităţi cu caracter privat (asociaţie de vânătoare sau de altă natură), are o destinaţie bine definită, fiind o suprafaţă neproductivă din punct de vedere cinegetic unde vânătoarea este interzisă. 

”Ca atare şi din acest punct de vedere se poate concluziona că, cel în cauză nu se afla în timpul unei partide de vânătoare. Afirmaţiile petentului apelant în sensul că arma nu ar fi fost încărcată sunt pur şi simplu neadevărate, din fotografiile depuse la dosar fond reieşind că, fără dubiu, că puşca Mauser avea montat încărcătorul, iar în interiorul acestuia se aflau gloanţe”, se mai susţine în hotărâre.
 
Concluzia magistratului este că bărbatul circula pe un drum public, nu se afla în timpul unei vânători şi avea asupra sa o armă încărcată, fără vreun dispozitiv de blocare a trăgaciului, arma fiind în stare de funcţionare. Circumstanţa agravantă este că cel în cauză a consumat anterior băuturi alcoolice, a refuzat testarea alcooltest, tocmai pentru a împiedica stabilirea exactă a concentraţiei alcoolice şi s-a manifestat recalcitrant în momentul când a fost surprins asupra faptei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările