Un veritabil SPA roman şi locuinţa luxoasă a unui oficial, descoperite la Alba Iulia în timpul unor cercetări arheolgice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Muzeul Unirii din Alba Iulia au finalizat cercetările pe un şantier arheologic unde a fost descoperit un veritabil SPA de pe vremea romanilor şi o locuinţă romană.

Complexul de băi romane (thermae) a fost descoperit, iniţial, în 2009 cu ocazia unui şantier preventiv pentru un investitor privat. „Ne aflăm într-o zonă importantă a sitului Apulum, în aşezarea civilă a castrului Legiunii XIII Gemina, care în timpul împăra­tului Septimius Severus (193-211 p.Chr.) a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense). De asemenea, descoperirile de aici se află la cca. 150 m spre sud de cercetările efectuate de Adalbert Cserni între anii 1889-1908, în arealul care aparţine Palatului Guvernatorilor (praetorium consularis) unde investigaţiile arheologice au fost continuate de dr. Viorica Rusu-Bolindeţ (Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca) pe str. Munteniei”, spune Anca Timofan, arheolog la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

În cursul cercetărilor a fost identificat un complex termal roman (băi publice) din castrul legiunii. „Zidurile termelor sunt solide având lăţimi între 60 şi 100 de cm, fiind construite din blocuri de calcar şi având fundaţii rezistente din piatră de râu. Pe peretele sudic s-a păstrat o porţiune din peretele dublu al camerei şi o parte din pictura murală interioară”, dezvăluie arheologul. Cercetările au fost reluate în acest an, când investitorul, după ce a construit pe suprafaţa liberă de vestigii, a ajuns şi în zona adiacentă descoperirilor de acum un deceniu.

Imagine indisponibilă

Cea mai impresionantă descoperire o constituie casa romană de tip domus, care ocupă o suprafaţă de cel puţin 2.000 de mp şi care aparţinea cu siguranţă unei familii înstărite şi influente din Apulum, probabil unui oficial. În

Imagine indisponibilă

aceste încăperi luxoase au fost identificate numeroase fragmente de tencuială pictată romană, figurată cu motive vegetale şi animale: copaci, flori, o pasăre şi un cap de pisică. Totodată au fost descoperite zidurile camerelor de pe latura estică a curţii şi o parte a acoperişului casei prăbuşit în interior. Materialul arheologic descoperit este foarte bogat, fiind colectate o cantitate mare de ceramică romană, artefacte din bronz şi din os (fibulă, brăţări, ace), monede, cuie şi piroane din fier, fragmente de vase de sticlă, ţigle şi cărămizi romane ştampilate. În cursul cercetărilor din acest an, a fost descoperită şi o valoroasă statuetă din bronz reprezentând-o pe Zeiţa Venus (foto dreapta).

Planimetria casei este specifică locuinţelor romane de tip domus, camerele fiind amplasate în jurul unei curţi centrale. Zidurile descoperite se păstrează şi în elevaţie, fiind construite în partea inferioară din pietre de râu legate cu mortar. Cu ocazia continuării cercetării arheologice preventive în anul 2019 au fost descoperite zidurile spaţiului de la intrarea în casă şi zona deschisă oaspeţilor – sufrageria sau atrium. În aceste încăperi luxoase au fost identificate numeroase fragmente de tencuială pictată romană, figurată cu motive vegetale şi animale: copaci, flori, o pasăre şi un cap de pisică. Totodată au fost descoperite zidurile camerelor de pe latura estică a curţii şi o parte a acoperişului casei prăbuşit în interior.

Imagine indisponibilă

Materialul arheologic descoperit este foarte bogat, fiind colectate o cantitate mare de ceramică romană, artefacte din bronz şi din os (fibulă, brăţări, ace), monede, cuie şi piroane din fier, fragmente de vase de sticlă, ţigle şi cărămizi romane ştampilate. În cursul cercetărilor din acest an a fost descoperită şi o valoroasă statuetă din bronz reprezentând-o pe Zeiţa Venus. În colaborare cu investitorul privat se doreşte conservarea ”in situ” a vestigiilor şi amenajarea aici a primului parc arheologic public din municipiul Alba Iulia. (Sursa fotografiilor: Anca Timofan)

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO „Noaptea ca hoţii!“ Copaci seculari din Câmpeni, tăiaţi pe întuneric de frica unor proteste

 

Investiţie publică controversată: 5.000 de euro pentru un metru pătrat de spaţiu modernizat în Cetatea Alba Iulia

 

Curiosul caz al votanţilor „suplimentari“ din Câmpeni. Cum a ajuns micul oraş din Apuseni să aibă peste 18% din voturi pe liste suplimentare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite