Torturi cumplite aplicate în Transilvania în vremea reginei Maria Terezia. Cum „acţionau“ menghina, vinciul, întinderea pe scară, frângerea pe roată

Torturi cumplite aplicate în Transilvania în vremea reginei Maria Terezia. Cum „acţionau“ menghina, vinciul, întinderea pe scară, frângerea pe roată

Una dintre metodele de tortură era întinderea cu vinciul. Foto: wikipedia.org

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Regina Maria Terezia a Austriei a promovat un nou cod penal care se aplica şi în Transilvania. Documentul a unificat dreptul penal aplicat în întreaga Austrie şi a reglementat strict metodele de tortură. Pe baza acestuia au fost traşi pe roată Horea şi Cloşca, la Alba Iulia, în 1785.

Ştiri pe aceeaşi temă

Codul penal promovat de Maria Terezia era denumit ”Constitutio Criminalis Theresiana”. Cartea asigura aplicarea în mod unitar a Dreptului penal şi Dreptului penal procesual în Austria şi Boemia, dar nu se aplica şi în Ungaria.
 
Documentul a fost elaborat la Viena în 1768 şi a intrat în vigoare la 31 decembrie a aceluiaşi an, în ciuda faptului că fusese respins atât de Consiliul de Stat cât şi de Cancelaria Statului, din cauza păstrării unor proceduri judiciare învechite pentru vremurile respective. Deşi a fost contestat, Constitutio Criminalis Theresiana a rămas în vigoare până în anul 1787 când, sub Iosif al II-lea a intrat în vigoare Codul Iosefin, care a interzis complet tortura. 
 
În afară de intenţia Mariei Terezia de unificare a dreptului penal în întreaga Austrie, Constitutio Criminalis Theresiana a avut ca scop şi reducerea torturii, care se aplica în mod curent în acea vreme, şi de a reglementa strict metodele de tortură. Codul penal avea două „Anexe” în care sunt inserate ilustraţii cu detaliile tehnice şi planurile de construire a instrumentelor de tortură. De asemenea, erau descrise cu meticulozitate metodele corecte de aplicare a „torturilor legale”.
 
   
În porţiunea de texte a cărţii erau enumerate pedepsele şi modul exact de aplicare a acestora. Erau descrise metodele de aplicare a pedepsei cu moartea prin ardere pe rug, decapitare cu spada sau prin spânzurare, precum şi pedepsele corporale prin biciuire, agăţare în cârlige sau mutilare.
 

Cine a fost Maria Terezia

 
Maria Terezia afost regina Austriei, Boemiei şi Ungariei o lungă perioadă de timp pe parcursul secolului al XVIII-lea. În perioada sa de domnie a iniţiat un amplu program de reformă, cunoscut sub numele de ”Reforma tereziană de stat”. Această reformă a influenţat pozitiv şi Transilvania, provincie aflată la vremea respectivă sub ocupaţie austriacă. Au fost adoptate reforme şi măsuri care reglementau exploatarea resurselor naturale din principatul transilvănean, iar exploatarea resurselor subsolului a devenit monopol de stat. Au fost înfiinţate topitorii, manufacturi (în Banat, spre exemplu, din anul 1771, a început să funcţioneze fabrica metalurgică de la Reşiţa).
 
Deoarece românii, care formau majoritatea populaţiei Transilvaniei, erau tot mai nemulţumiţi de starea în care se găseau, în anul 1759 a fost adoptat edictul prin care a fost restaurată Mitropolia ortodoxă de aici. În privinţa reorganizării Transilvaniei, din anul 1765, aceasta a devenit Mare Principat. Chiar şi în condiţiile adoptării unor reforme iluministe, a încurajării economiei şi a acordării posibilităţii celor de confesiune greco-catolică de a studia în diferite şcoli şi universităţi (de la Viena sau Roma), românii aflaţi sub stăpânire austriacă sau maghiară nu erau mulţumiţi cu statutul lor, mai ales cei din Transilvania, unde erau consideraţi toleraţi, iar conducerea era exercitată în continuare de germani şi de maghiari.
 
Pe acest fond a izbucnit Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din anul 1784. Chiar dacă Maria Terezia nu se mai afla la conducerea statului austriac, Codul penal implementat de aceasta a fost utilizat la pedeapsa aplicată lui Horea şi Cloşca, la Alba Iulia, în 28 februarie 1785. Frângerea pe roată era considerată cea mai dură pedeapsă din ”Constitutio Criminalis Theresiana”.
 

Menghină pentru picioare. Sursa foto: wikipedia.org

Imagini din aceeasi galerie
  • Menghină pentru picioare. Sursa foto: wikipedia.org
  • Modul de aplicare a menghinei pentru picioare. Sursa foto: wikipedia.org
  • Al tip de menghină folosit la tortură Sursa foto: wikipedia.org
  • Sursa foto: wikipedia.org
  • Torturare prin întindere cu vinciul. Sursa foto: wikipedia.org
  • Întinderea pe scară. Sursa foto: wikipedia.org
  • Tortură prin legare. Sursa foto: wikipedia.org
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările