Radu Pop, om de radio și crainic de fotbal

De când era de-o șchioapă, Radu Ionuț Pop se închidea în casă și asculta de dimineața până seara emisiunile difuzate de Radio România Actualități. „Eram curios, mă tot întrebam cum reușesc cei pe care îi ascultam să realizeze interviurile, știrile, transmisiile în direct. Până și reclamele credeam că se dau în direct, din studio. Nu știam pe-atunci de înregistrări“, povestește Radu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profil:
Data nașterii: 12 iunie 1986, Câmpia Turzii
Educație: student anul III la Universitatea "Spiru Haret" (specializarea management), și anul I la Facultatea de Istorie din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia (an "înghețat")
Starea civilă: necăsătorit

A înființat un post de radio în liceu

Când în localitatea sa de naștere - Câmpia Turzii, s-a înființat primul post local de radio, a devenit cel mai fidel ascultător. Participa la toate concursurile lansate pe lungimi de undă de postul respectiv. „Sunam de la telefonul fix până reușeam să-i prind în direct și dădeam răspunsurile exacte“, spune tânărul.

Într-o zi, chemat la radio să-și ridice un nou premiu, a insistat atât de mult să fie lăsat în studio, încât nu l-ar fi putut refuza nimeni. „A fost pentru întâia dată când am văzut cum arată din interior un post de radio. Am stat vreo zece minute, mi-a plăcut extraordinar de mult. Am rămas «mască» de cele văzute“, rememorează cu plăcere.

Experiența de atunci l-a ambiționat și mai mult în demersul de a ajunge om de radio. Primul pas l-a făcut în liceu, înființând în cadrul Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu“ din Câmpia Turzii un post de radio cu emisie doar în instituția de învățământ. „Difuzam în pauze muzică, anunțuri și chiar dedicații muzicale. Îmi aduc aminte că asiguram și sonorizarea pentru baluri, banchete de sfârșit de an și chiar pentru piesele de teatru ce se jucau la Casa de Cultură Ioan Floașiu din Câmpia Turzii“, povestește  Radu.

După bacalaureat, a ales Alba Iulia pentru a-și continua studiile și a-și îndeplini visul. Greutățile materiale, dorința de a răzbi pe propriile puteri, l-au determinat pe student să aleagă învățământul la distanță, pentru a se putea și angaja. La început a lucrat ca ospătar, apoi ca barman, dar gândul îi era numai la radio. „Credeam pe atunci că într-un post de radio sau televiziune se intră doar pe pile, dar m-am înșelat“, spune Radu.

„Băiatul de pe messenger“

În urmă cu aproximativ doi ani, a deschis un dialog pe internet cu Dan Siminic, directorul de program al Radio Atlas FM. „Nu-l cunoșteam, habar n-aveam cine e, ce funcție are. Îi spuneam că pasiunea mea e radio, dar că auzisem de la o sumedenie de inși că n-ai nici o șansă fără relații. Atât l-am bătut la cap, până când într-o zi mi-a zis să mă înregistrez și să-i trimit înregistrarea“, rememorează Radu. Ulterior a fost chemat pentru probă în studio. „Deci tu ești băiatul de pe messenger“, au fost cuvintele care l-au întâmpinat la intrare. De atunci a rămas în Radio Atlas FM Alba Iulia, ca redactor muzical, și are propria sa emisiune – „Drive Music“, pe care o prezintă zilnic, de luni până vineri.

Din primăvara anului trecut e și crainicul Stadionului „Cetate“, făcând astfel un prim pas spre comentatorul sportiv ce se visează să ajungă într-o bună zi. „Ascult la radio fiecare etapă din prima și a doua ligă fotbalistică a țării. Îmi plac foarte mult comentatorii Costică Petruș, Lucian Dărămuș și Radu Anghel-Barna. Am avut ocazia să-i cunosc pe toți trei și îi apreciez foarte mult. O spun cu toată sinceritatea“, afirmă Radu Pop.

Planuri de perspectivă ?
R.P.
: Vreau să învăț cât mai mult din tot ce înseamnă radio, să mă perfecționez zi de zi, să evoluez permanent. Părinții sunt foarte mândri de mine că am ajuns să fac ceea ce-mi place, iar eu sunt mulțumit că pasiunea mi-am transformat-o în profesie. Sunt în radio și viitorul mi-l văd tot în radio. Asta și grație domnilor Emil Pojar și Dan Siminic cărora le mulțumesc mult pentru sprijin și încredere. Sigur, aș vrea să ajung și comentator sportiv, dar mai e mult până acolo.

Ce-i place: „De mic am fost pasionat de radio și muzică. Îmi place să pescuiesc și să ies cu prietenii. La oameni apreciez sinceritatea și modestia, bunul simț și spiritul de echipă.“

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt. Detest minciuna și nesimțirea. Îmi displac indivizii care profită de bunătatea omului, cărora le dai un deget și-ți iau toată mâna.“
 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările