Hotărâri ale unui consiliu local prin care se finanţează o echipă de fotbal, anulate de Tribunalul Alba pe motiv de nelegalitate

Hotărâri ale unui consiliu local prin care se finanţează o echipă de fotbal, anulate de Tribunalul Alba pe motiv de nelegalitate

Primăria comunei Ighiu

Tribunalul Alba a anulat două hotărâri ale Consiliului Local Ighiu prin care s-a aprobat înfiinţarea Asociaţiei Club Sportiv Performanţă şi Educaţie prin Sport Ighiu 2004, prin intermediul căreia sunt finanţate o serie de activităţi sportive, printre care şi o echipă de fotbal care activează în Liga a V-a.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia a fost înfiinţată în 2018 prin asociere între Consiliul Local, Şcoala Gimnazială din comună şi o firmă privată. În aprilie 2019, Instituţia Prefectului a contestat legalitatea hotărârii în instanţa de judecată şi a obţinut anularea acesteia la Tribunal. Administraţia locală din Ighiu a contestat decizia, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel. Motivul principal pentru care s-a solicitat anularea hotărârii este faptul că autoritatea locală nu poate finanţa un club sportiv de drept privat.
 
”(…) Alocarea directă de sume din bugetul local se poate face doar către un club sportiv de drept public înfiinţat de autoritatea locală, în subordinea acesteia. Pentru celelalte cluburi sportive, fie de drept public, fie de drept privat, înfiinţate pe raza unităţii administrativ teritoriale, alocarea de sume din bugetul local se poate face doar pentru finanţarea programelor sportive ale acestora, pe bază de contracte încheiate cu structura sportivă sau în condiţiile Legii nr. 350/2005 pe baza selecţiei publice de proiecte. Dacă Consiliul Local vroia să aloce direct fonduri publice pentru finanţarea activităţilor sportive de la nivel local avea posibilitatea să înfiinţeze un club sportiv de drept public în subordinea sa şi nu să participe la o asociere pentru înfiinţarea unui club sportiv de drept privat, care nu justifică un interes public”, susţine Instituţia Prefectului în acţiunea depusă la instanţa de judecată. De celalată parte, Primăria şi Consiliul local Ighiu se apără susţinând că alte hotărâri de acest gen adoptate în ultimii 10 ani nu au fost contestate. 
 
”Consiliul Local al comunei Ighiu a adoptat în ultimii 10 ani mai multe hotărâri prin care fie s-a asociat la înfiinţarea unor structuri sportive de drept privat (asociaţii), fie au acordat sprijin financiar structurilor sportive de drept privat (asociaţii) în acelaşi mod, finanţări şi asocieri care au fost verificate de către Curtea de conturi a României prin Camera de Conturi Alba, fiind găsite perfect legale, lucru care poate fi dovedit cu actele întocmite de Curtea de conturi cu ocazia fiecărei activităţi de audit desfăşurată la nivelul UATC Ighiu (cel puţin 6 activităţi de audit). În luna aprilie 2019, asociaţia a fost supusă încă o data evaluării instanţei de judecată, atunci când prin cererea care a făcut obiectul dosarului nr. (…) s-a solicitat Judecătoriei Alba Iulia admiterea cererii de modificare a actelor constitutive, conform indicaţiilor Ministerului Tineretului şi Sportului. Judecătoria a admis cererea asociaţiei şi a dispus modificarea actelor constitutive”, susţin reprezentanţii administraţiei locale.
 
În final, Tribunalul Alba a dat dreptate Instituţiei Prefectului. ”(..) Pentru îndeplinirea atribuţiilor legale în domeniul sportului autorităţile locale au posibilitatea de înfiinţa cluburi sportive de drept public. Având această posibilitate, asocierea în vederea înfiinţării unui club sportiv de drept privat este nelegală. Alocarea directă de sume din bugetul local se poate face doar către un club sportiv de drept public înfiinţat de autoritatea locală, în subordinea acesteia. Pentru celelalte cluburi sportive, fie de drept public, fie de drept privat, înfiinţate pe raza unităţii administrativ teritoriale, alocarea de sume din bugetul local se poate face doar pentru finanţarea programelor sportive ale acestora, pe bază de contracte încheiate cu structura sportivă sau în condiţiile Legii nr. 350/2005 pe baza selecţiei publice de proiecte. De aceea, tribunalul a constatat nelegalitatea Hotărârii nr. 90/09.10.2018 a Consiliului Local şi pe cale de consecinţă va dispune anularea acesteia”, susţine magistratul. Instanţa a constatat, în continuare, că prin Hotărârea nr. 118/2018, Consiliul Local Ighiu a aprobat alocarea sumei de 30.000 lei din bugetul local pentru finanţarea activităţilor Asociaţiei şi a considerat că şi aceasta este nelegală.
 
”Din cuprinsul Hotărârii 118 nu rezultă însă care este destinaţia concretă a sumelor alocate de la bugetul local, nefiind prevăzută organizarea unei anumite competiţii sportive, de un anumit specific, la o anumită dată sau interval de timp, ci se precizează doar la modul general că sumele alocate sunt pentru finanţarea activităţilor asociaţiei. Prin urmare, nefiind stabilită destinaţia precisă a acelor fonduri, asociaţia are o foarte mare putere de apreciere cu privire la utilizarea ei efectivă. De aceea, Tribunalul a constatat nelegalitatea Hotărârii nr. 118/2018 a Consiliului Local Ighiu şi pe cale de consecinţă va dispune anularea acesteia”, astfel motivează judecătorul decizia privind nelegalitatea hotărârii menţionate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: