ALBA Yan şi Inata, singurii câini din ţară care pot participa la acţiuni de căutare cu forţe MAI

ALBA Yan şi Inata, singurii câini din ţară care pot participa la acţiuni de căutare cu forţe MAI

George Popa împtrună cu Yan

Doi câini ce aparţin unor proprietari din Alba sunt primii din ţară care pot participa alături de trupe ale Ministerului Administraţiei şi Internelor la activităţi de salvare în caz de dezastre. Yan şi Inata au promovat examenul organizat de Centrul Chinologic al MAI din Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul veterinar George Popa, proprietarul lui Yan, a spus că examenul a constat într-o probă de căutare în dărâmături şi una de disciplină. Cei doi câini salvatori au trebuit să parcurgă un traseu dinainte stabilit. Yan şi Inata (proprietar Tiberiu Krizbai) sunt primii şi singurii câini care aparţin unor persoane civile atestaţi pentru activităţi de căutare derulate de forţe MAI. „Putem participa la orice fel de acţiuni de salvare în caz de dezastre cu trupe MAI, atât în ţară cât şi în străinătate“, a spus George Popa.

Cei doi câini sunt primii din România autorizaţi la nivel internaţional pentru căutări de persoane dispărute în avalanşe de zăpadă. Yan şi Inata a promovat cursul şi examenul susţinut în perioada 27 - 28 ianuarie 2012 în regiunea Tirolul de Sud, Italia.

Yan are patru ani şi jumătate, este din rasa ciobănesc francez Bosseron şi aparţine vicepreşedintelui Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare (ARCS), medicul veterinar George Popa. ARCS este membră a Organizaţiei Internaţionale a Câinilor de Salvare. Inata este un Golden Retriever în vârstă de patru ani şi este în proprietatea lui Tiberiu Krizbai, salvator montan la Salvamont Alba şi asistent medical.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările