Achitat pentru trafic de etnobotanice după ce a stat în arest timp de patru luni. Cum opera gruparea infracţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
etnobotanice

Tribunalul Alba a condamnat un bărbat şi a achitat pe un altul, ambii fiind acuzaţi de trefic de produse din categoria etnobotanicelor.

Cei doi au fă cut parte dintre gruparea formată din 12 tineri care vindeau substanţe interzise. T. Narcs Evius a fost condamnat în 21 septembrie 2020 la 8 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Acesta va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Al doilea inculpat, B. Alin Daniel, a fost achitat pentru săvârşirii infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Instanţa a constat că acesta a fost reţinut şi arestat timp de mai multe luni, în perioada 23 martie 2016 la 21 iulie 2016. Decizia poate fi atacă cu apel. Procesul celor doi este în fază de rejudecare, după ce Curtea de Apel a hotărât în mai 2020 că precedenta decizie în cazul acestora, bazată pe recunoaşterea fapelor, nu a fost corectă.

Gruparea a fost destructurată în martie 2016 şi a fost trimisă în judecată un an mai târziu. Poliţişti de la BCCO Alba Iulia au efectuat atunci 19 percheziţii la domicilii ale inculpaţilor din Alba, Cluj şi Hunedoara. Potrivit anchetatorilor, grupul opera în perioada 2015-2016 în Alba Iulia, în scopul deţinerii şi vânzării de droguri de risc, precum şi pe linia efectuării de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.

Aceştia procurau din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le prepararau, în mod artizanal, într-un laborator improvizat. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 2 kilograme de substanţe folosite pentru obţinerea produselor finite şi care urma să fie comercializată consumatorilor de pe raza judeţelelor Alba, Cluj şi Hunedoara.

În laboratorul improvizat ar fi obţinut astfel substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-ar fi pulverizat pe plante uscate şi mărunţite şi pe care le-ar fi porţionat în plicuri cu o greutate medie de un gram. Mulţi dintre tinerii consumatori (chiar şi minori) au ajuns la spital şi au avut nevoie de tratament după ce au consumat din substanţele vândute de membrii grupării. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare sau amendă penală.

Vă mai recomandăm şi:

Fake news despre Ludovic Orban, cu poze făcute în 2018, în Alba, promovat de un senator PSD şi de Adriana Bahmuţeanu

 

VIDEO Imagini rare din Parcul Natural Apuseni. Ied de capră neagră, surprins la păscut lângă o stâncă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite